Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dolny sworzeń

plakon83
05-01-08, 12:29
Od kilku dni drąże temat wymiany sworznia dolnego w d15b7/ej2,
Primo... informacje bywają sprzeczne, jedni piszą, że sworzeń bez problemu wyjdzie po opukaniu mlotkiem, inni, że to zajmuje kilka godzin, a jeszcze inni, że to niemożliwe, i że wymagana jest prasa, ech... Jak to w końcu jest?

Secundo jeśli jest to do zrobienia w domowych warunkach(tzn bez prasy) to jak to zrobić?
W tym przypadku też znalazłem kilka wersji, jest ktoś w stanie podać mi najkrótszą ścieżkę do wyjęcia i zamontowania dolnego sworznia?
z góry thx za rzeczowe odpowiedzi, "idź do mechanika" mnie nie interesuje.

skolopendra
05-01-08, 12:54
Primo... informacje bywają sprzeczne, jedni piszą, że sworzeń bez problemu wyjdzie po opukaniu mlotkiem, inni, że to zajmuje kilka godzin, a jeszcze inni, że to

bez problemu to raczej nie wyjdzie, no chyba że tak bardzo się kiwa :speszony:
zamiast praski czasem wystarcza punktak i młot ;)

a czasu to zajmie w zależności jak jesteś uzdolniony od 5min do.....%

SiwyCoupe
05-01-08, 12:58
ja kiedys wymienialem pare razy u mechanika oczywiscie i sie juz na to napatrzylem....w wiekszosci przypadkow wystarczy imadelko i mlotek...

piotrstrojek
05-01-08, 13:22
Z tego co pamiętam...
1. Zdejmujesz koło
2. Rozpinasz, górny wachacz, dolny wachacz, końcówkę drążka kierowniczego (przy okazji mozna się pokusić o wymianę - chyba że jest ok)
3. rozpinasz kolumnę amortyzatora z wachaczem, odkręcasz 2 śruby mocujące wachacz dolny do 2 części wachacza (która z kolei przykecona jest do podłogi Hani)
3. Odkrecasz zacisk (cały) hamulca (z tyłu piasty masz 2 śruby na górze i dole klucz 17) i umieszczsz go gdzieś w jakimś wygodnym miejscu żeby nie wisiał na przewodzie - zdejmij sobie tarczę od razu. Tylko nie dotykaj jej tłustymi paluchami :d
3. Odkręcasz nakrętkę z piasty (dobrze mieć zapasowe) i wybijasz delikatnie przgub razem z półosią - tylko z wyczuciem !!!
4. Z tego co pamiętam powinieneś mieć teraz w łapkach całą zwrotnicę z piastą koła
5. Łpaiesz się teraz za szczotkę drucianą, odwracasz zwrotnicę tyłem i czyścisz sobie z rdzy itp. w miejscu gdzie wchodzi przegub - nad łbem sworznia powineneś mieć pierścień- taki jakby kołnierz - delikatnie wybijasz go OD ŚRODKA.
6. I teraz napiszę Ci jak ja wybiłem sworzeń - bez prasy, otóż obciąłem kołnierz sworznia dookoła tak żeby mógł wyjąć tą ruchomą część, wybiłem denko sworznia i przeciąłem od środka brzeszczotem - dopiero wtedy się poddał i wylazł :d
7. Czyścisz pieknie gniazdo sworznia, smarujesz towotem i wkładasz nowy sworzeń - ja swój wepchnąłem imadłem - dopasowałem około 15cm rury i korzystając z niej wepchnąlem sworzeń w gniazdo.
8. Składasz wszystko do kupy i zabierasz się za drugą stronę.

Mi to zajęło prawie cały dzień, roboty jest dużo i jest naprawdę ciężka, nie spodziewaj się że sworzeń Ci lekko wyjdzie... jest inny pomysł, wykręć zwrotnice i podjedź do jakiegoś zakłądu z prasą - wypchną, wepchną i dzięki temu zaoszczęzisz połowę czasu... ;) ale zrobisz jak uważasz...

Jeszcze kilka słów wyjaśnienia, moja bryczka to D13B2 EG3 z 1994 i napisałem Ci to na podstawie doświadczeń z zawieszeniem tylko z tego samochodu - nie sądzę żeby były jakieś duże różnice, ale nie wykluczam że mogą być... w razie gdyby coś było nie jasne, to pisz - postaram się zrobić jakąś fotę czy cuś....

plakon83
05-01-08, 14:12
Wielkie dzięki:)
Ze względu na warunki, w jakich muszę sobie radzić w tym momencie, chyba wykręce zwrotnicę i wyciskanie/wciskanie załatwię w warsztacie.

marcov
05-01-08, 16:19
jak juz zwrotnice bedziesz mial na stole to najgorsze za toba. Wsadz zwrotnice w imadlo ( do gory nogami tak zeby trzpien sworznia byl skierowany do gory) wyciagnin ten metalowy pierscien o ktorym wyzej wspomniano, dopasuj klucz nasadowy na sworzen i j**nij pare razy mlotkiem, musi wyjsc

qba1983
05-01-08, 18:29
jak juz zwrotnice bedziesz mial na stole to najgorsze za toba.

doladnie, zazwyczaj jak mialem jakis problem, to byl to problem z rozpieciem sworzni i odkreceniem sroby na polosi. jak to zrobisz, to juz jestes w domu.

lakazs
06-01-08, 03:11
jak kupujesz zamiennik.

555 - polecam

marcov
06-01-08, 08:22
jak kupujesz zamiennik.

555 - polecam

Ja rowniez o tym zamienniku duzo dobrego czytalem i sam rowniez go nabylem, jak narazie jest ok, przy wymianie tez nie stwarzal zadnych problemow

muzammil
06-01-08, 11:00
duuuzo roboty.jak juz wszystko rozlozysz oczysc storzen(
a raczej miejsce w ktorym siedzi) z najwiekszych syfow i ew. rdzy, powalic mlotkiem oraz radze spryskac jakims penetrantem(wd40 np) i zostawic na jakas godzine-dwie. wrocic popukac znowu(znow mozesz nasikac wd40). powiem tylko tyle ze nie jest zawsze latwo. w zakladzie mechanicznym zajelo to 4 godziny( musial nacinac i rozwiercac moj sworzen zeby wyszedl, tak sie dziad zadomowil).w przypadku gornego sworznia sprawa wyglada niebo lepiej.takze w przypadku innych marek wymiana dolnego jest prosta(np audi)-wystarczy odkrecic srobke ktora trzyma sworzen. Niestety japonczycy postanowili ze wprasuja sworzencco znacznie utrudnia nam, uzytkownikom zycie:]
p.s. jesli wymieniasz sam sworzen moze zrob jakies fotostory czy cos takiego??na pewno sie przyda bo to czesta operacja w Hondach a wielu ludzi nie do konca wie jak to robic i kazda informacja sie przyda.pzdr

plakon83
06-01-08, 18:33
Zrobiłem już sobie instrukcję wyjęcia półosi w 10 krokach(sworzeń jest jednym z nich), bo zauważyłem pęknięcie na osłonie przegubu wewnętrznego(póki co spróbuję tymczasowo zakleić silikonem, dużo syfu jeszcze chyba nie weszło) więc roboty będzie więcej.
Instrukcja wykorzystuje obrazki z sam naprawiam i jest generalnie skróconą wersją instrukcji z książki, ale przez to, myślę, bardziej przystępną i łatwą do ogarnięcia;)

Jak będę miał więcej czasu, to wrzucę, będzie wyjściem do stworzenia fotostory;)

[ Dodano: Nie 06 Sty, 2008 ]
btw o niczym innym niż 555 nie myślałem:)

[ Dodano: Nie 06 Sty, 2008 ]
Dodam, że wyciągnięcie półosi(jeśli nie będzie problemów ze sworzniem) wydaje się być małym piwkiem:)

marcov
06-01-08, 19:04
gdy bedziesz skladal pozniej wszystko do kupy to zrob taka miksture - wymieszaj smar zolejem silnikowym (moze byc przepracowany) i zwyklym pedzelkiem do plakatowek posmaruj gniazdu sworznia, wszystkie gwinty - w przyszlosci nie bedzie problemow z odkreceniem

qba1983
06-01-08, 20:24
posmaruj gniazdu sworznia
tego bym nie robil, bo jak przemylem tylko wd-40 to nie moglem dokrecic zwrotnicy bo sie sam sworzen wewnatrz obracal i slizgal po tym gniezdzie.(nie mowie tu o obudowie sworznia tylko tej czesci ruchomej z gwintem)

gwint mozna posmarowac ale pod warunkiem ze masz sworzen z zawleczka, bo w innym przypadku, moze sie samo odkrecic, wolal bym posmarowac to srodkiem zapobiegajacym odkrecanie.
takie moje skromne zdanie

marcov
06-01-08, 22:08
cos jest nie tak bo nie powinienienes miec problemow z jego dokreceniem, nic nie powinno sie ruszac, ja zlozylem wszystko na oliwke i jestem pewien ze gdy bede to rozbieral nastepnym razem to nie bede mial wiekszych problemow

_Shadow
14-04-08, 11:33
A ja mam takie pytanie, bo nie bede zakładał nowego tematu,
w jcauto mieli wachacze na przód jakies robione dla nich ... po 75 zł dolny wachac, a firmy 555 kosztowały 190 zł. same sworznie ok 40 zł. jest sens bawic sie w wyciaganie sworznia czy lepiej kupic ten tanszy cały wachac i miec z głowy na 2-3 lata ?? bo i tak planuje ja po tym czasie sprzedać, poza tym robie mało km, ok 9 tys na rok

kopernick
14-04-08, 11:38
Ja za 555 zapłaciłem 80zł :P.zmieniłem prawy i teraz(po 4000) poleciał lewy. zmienie też na 555, bo moj mechanik mowi ze nie ma lepszego zamiennika. jezeli chodzi o wymiane, to ciezko bedzie bez prasy.

_Shadow
14-04-08, 12:03
555 za 80 zł ?? to piszesz o całym wachaczu czy tylko sworzniu ??
bo jak cały wachacz to bardzo tanio, sam bym sie zastanawiał czy sie bawic w wycinanie itp tylko smienic samemu cały wachacz i po sprawie ;-)
bo niestety sworzen to bym musiał oddac do mechanika bo nie mam tyle czasu na zabawy z nim w razie ewentual;nych problemów :-/

kopernick
14-04-08, 12:10
sam sworzeń...wahacza nie przytulisz za 8 dych...

Sławek
14-04-08, 16:43
W ASO, na akcji serwisowej zawołali za sam sworzeń 270zł !! minus rabat.

Misiek_Ltd
28-04-08, 14:16
Panowie a teraz inny problem , Mowicie ze czasem ze sworzniami mozna sobie poradzic bez prasy. Jednak sa dwa rodzaje 1. Na wcisk , 2. Te z pierscieniami zaciskowymi ( Zegera ). Te drugie wchodza latwiej a te pierwsze trzeba podgrzewac. Ostatnio wlasnie dostalem te na wcisk , jednak oryginalnie w Hani mam te z pierscieniami i nie wiem czy to pomylka sklepu czy teraz poprostu takie wprowadzili. Dodam ze jestem w anglii a tu wszystko jest lewe :P hehehe

Teraz nie wiem czy zrypac gosci w sklepie czy tak ma byc :/ niby dobierali katalogowo :/

patyk_lks
24-05-08, 16:34
Mam pytanie co do wyjecia zwrotnicy. Jak to zrobic zeby ją wyjąć ale nie ruszyc polosi(zeby nie wyskoczyla). Czy polos sie na tyle mocno trzyma ,ze gdy bede walic w zwrotnice to nic nie wyskoczy?

patyk_lks
24-05-08, 16:34
Mam pytanie co do wyjecia zwrotnicy. Jak to zrobic zeby ją wyjąć ale nie ruszyc polosi(zeby nie wyskoczyla). Czy polos sie na tyle mocno trzyma ,ze gdy bede walic w zwrotnice to nic nie wyskoczy?