Zobacz pełną wersję : Problem z filtrami oleju FILTRON?
Marcin2000
17-05-13, 17:40
Byłem w zaprzyjaźnionym zakładzie mechanicznym specjalizującym się w Hondzie zrobić kika drobiazgów m.in. wymienić miskę olejową (przeszczep) i oczywiście olej. Graty przywiozłem swoje m.in. filtr oleju Filtron OP557. Mechanicy odmówili założenia tego filtra twierdząc, że po zimie mieli kika przypadków podciekania z uszczelki oleju w tym filtrze, podobno uszelka jest zbyt płaska i mimo silnego dokręcania filtra problem występuje szczególnie przy dużej różnicy temperatur. Ostatecznie został założony inny filtr (niedrogi, jakiś ponoć japoniec) i jest OK na razie po wymianie suchutko na misce i pod autem... :p
Wątpie, w b18 miałem juz 4szt i nic się nie działo.
Wg. mnie bez sensu oszczędzać na filtrze oleju... OEM kosztuje 30-40zł, to nie jest jakoś mega dużo ;)
stosowałem filtrona w każdym z czterech aut jakie miałem i nigdy nie miałem problemu
MadSkillz84
17-05-13, 19:24
Tylko OEM Hondy ! max koszt 50 zł... nigdy w życiu nie założyłbym do swojej Hani filtrona... OEM rulez !
Jak już tak się oburzają na Filtrona, ( co moim zdaniem jest raczej wyssane z d..y ) to kupuj OEM albo Knecht'a.
Swego czasu gościu na allegro wyprzedawał OEMy i wychodziły z przesyłką po 15zł sztuka :cool:
ale wy bzdury pierdzielicie z tym oemem. Widzieliście testy filtrów?? Jak nie to lapcie:
http://www.ntpog.org/reviews/filters/old_filters.shtml
Na rynku polskim nie ma oem filtrów produkowanych w japoni- czyli tych najlepszych. Dostepne sa te produkowane w USA i Kanadzie i one wcale nie sa takie super zreszta przeczytajcie sobie test- jakosc i ilosc materialu filtrujacego w obu jest raczej licha. Jak wiecie honda sama w sobie nie produkuje filtrow tylko podkupuje je w firmach produkujacych filtry ( takiej jak np filtron którego polowa produkcji idzie na zachód m.in do USA pod inna nazwą ) i nakleja na nie swoj znaczek. Co do filtrów filtrona kiedys dawno dawno temu zdarzał sie z nimi problem bo niektóre miały zle zwymiarowany gwint i rzeczywiscie nie dało ich sie maxymalnie dokrecic przez co zdarzało im sie ciec. W chwili obecnej sa to filtry naprawde wysokiej jakosci nie odbiegajace od oemu z USA czy Kanady - jezeli jakis mechanior mówi Ci ze te filtry ciekna to go zmien bo najwidowczniej nie potrafi wykonac prawidłowo wymiany oleju albo wspołpracuje z hurtownia ktora daje mu lepsza cene na jakis zachodni badziew.- zwazywszy ze filtry filtrona wcale nie sa takie tanie. Co wiecej kupujac polskie produkty wspieracie rodzima firme dajecie prace polakom itp itd :)
Dostepne sa te produkowane w USA
Dokładnie te kupowałem, właśnie za śmieszną kasę :)
A do filtrona zupełnie nic nie mam. W testach wypadał co najmniej dobrze z tego co pamiętam i mnie wystarcza - obecnie oba auta mam na filtronach.
Miałem filtrona we wszystkich autach i problemu nie było nigdy. Ważne, żeby pamiętać o posmarowaniu uszczelki filtru świeżym olejem, być może jakiś pan Kazio o tym zapomniał albo robił na szybko i z tego powodu ciekło.
Setki Filtronów założyłem klientom i sobie w różnych autach i nigdy najmniejszego problemu nie miałem
Nie wiem skąd ta nagonka ale chyba coś ktoś źle przykręcił lub nie nasmarował uszczelki
Innej opcji nie widzę no chyba że jakiś mega pech wady fabrycznej
Może Ci wstawili JC Premium ; DDD Te "JC" to takie japońskie. Bardzo "dobre" filtry - mają zabezpieczenie, że przy dużych prędkościach i obrotach filtr rozrywa na zgrzewie i kapie co pozwala wrócić bez navi ; )
Nie wdając się w większe dywagacje OP557 daje radę i bym go założył (zakładałem wielokrotnie)
Marcin2000
19-05-13, 19:40
nie wiem co wstawili, ufam warsztatowi i od lat się na nich nie zawiodłem ani w cenie ani w robocie...
No to po co w ogóle ten temat, bo w sumie nie bardzo rozumiem ... ?
No to po co w ogóle ten temat, bo w sumie nie bardzo rozumiem ... ?
x1
No to po co w ogóle ten temat, bo w sumie nie bardzo rozumiem
chlopak chciał wiedziec co spolecznosc cklp sadzi o filtrach filtron i czy mechanior niezrobil go w bambuko . teraz juz wie :)
Marcin2000
20-05-13, 10:15
chlopak chciał wiedziec co spolecznosc cklp sadzi o filtrach filtron i czy mechanior niezrobil go w bambuko . teraz juz wie :)
http://forum.vw-passat.pl/threads/35426-Fotoprzestroga-filtr-oleju-FILTRON-w-vr6
i wiele innych podobnych ale OK wybór filtrów jest spory i zawsze wobec nawet drobnych wątpliwości można wybrać inny.
Karas "chłopaku" to może być trudne ale spróbuj pomyśleć, kto będzie stałego klienta jeżeli już to naciągał na 25-30zł. Mało tego koszt innego filtra minus cena zakupu zysk netto warsztatu to 10-15zł? Zastanów się trochę co piszesz bo to się kupy nie trzyma chyba, że z własnych doświadczeń wiesz że warto stałego klienta na 10-15zł zrobić... to wtedy nie mam pytań.
no faktycznie temat nie ma sensu.
Najpierw pytasz sie forum co sadzimy o filtrach firmy filtron - dostajesz odpowiedz ze nigdy nikt z nimi problemów nie miał i ze sa ok, pozniej bronisz swojego " warsztatu ktorego jestes stałym klientem " a na koniec wklejasz link z forum VW aby potwierdzic racje twojego warsztatu pomimo ze 1000 ludzi zaklada te filtry i nikt podobnego problemuz nimi nie mial.
Mało tego koszt innego filtra minus cena zakupu zysk netto warsztatu to 10-15zł? Zastanów się trochę co piszesz bo to się kupy nie trzyma chyba, że z własnych doświadczeń wiesz że warto stałego klienta na 10-15zł zrobić
Nie pracuje w sprzedazy detalicznej pracuje w sprzedazy hurtowej i naprawde zastanów się co napisałeś . Niech twoj "super warsztat" miesiecznie wymienia przykładowo 100 filtrów -
i ma 10-15zł / na 1 kliencie ( oferujac mu tani filterek za 15 zł zamiast pozadnego za 25-30 zł ) = 10-15zł X 100 filtrów = 1000-1500zł / miesiecznie juz kumasz??? No chyba ze jestes jedynym klientem tego warsztatu to zwracam honor
Twój cyrk twoja malpa - twoja sprawa jakie materiały eksploatacyjne zakładasz do auta. Opinie o filtrach filtron do Hondy juz znasz koniec tematu
Również zakładałem do swoich aut filtrona , nigdy nie było problemów - najczęstszym błędem jest za mocne dokręcenie filtra oleju (dokręca się go gołymi rękoma).
Że i ja się dołączę - zawsze używałem Flitrona [nie tylko w Hance ale i dawniej w Oplach] i nie miałem z nim żadnych problemów, ale przy ostatniej wymianie założyłem OEM Honda made in france dla testów, a może i po lekturze niektórych forum - no i różnicy jakoś nie odczuwam [lampka gaśnie tak samo na obu filtrach], zatem przy następnej wymianie znów wpadnie Filtron i znów dam zarobić parę zł rodakom, a nie - z całym szacunkiem - żabkojadom.