Zobacz pełną wersję : Honda civic VI EJ9
Nocna Jazda
17-05-13, 12:11
Witam..Ostatnio zaskoczyła mnie Hania..Podczas jazdy szarpła po czym było ok,po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu honda zgasła..Po 10minutach zapaliła bez problemu i po przejechaniu około 3km Hania zgasła i niestety już nie odpaliła,zapala się błąd ECU..wymieniłem cały aparat zapłonowy swiece i nadal to samo.. może miał ktoś już taki przypadek i wie co mogło się stać..I czy w nich był immo,mechanik stwierdził że immo odcina zapłon..
Silnik D14z1
zapala się błąd ECU
Jaki błąd? Podaj nam kod.
Tak w ogóle, to nie ten dział ;-)
Nocna Jazda
17-05-13, 12:34
Nie miałem komputera żeby sprawdzić kod ..ECU zawieziony do elektryka i zobaczymy co on powie..
Nie wiedziałem zbytnio gdzie umieścić.. Sorki za pomyłkę..
Zrób SAMODIAGNOSTYKĘ. A najlepiej będzie, jeśli zapytasz o to w swoim dziale.
Pozdrawiam.
Nie miałem komputera żeby sprawdzić kod ..ECU
Ale po co Ci jakiś komputer?
Spinasz biurowy wystarczy w 100%;)
Nocna Jazda
17-05-13, 12:58
Wiedziałem że można coś takiego robić ale jak nie bardzo...jak elektryk nic nie powie to sam zobacze..
Nie wiem co żeś się tak uparł na tego elektryka. Znając życie, to gość Ci głupot naopowiada i zrobi tylko mętlik w głowie... o naciągnięciu na jakieś koszty "diagnozy" nie wspomnę.
Samodiagnostyka da Ci bardzo jasny obraz sytuacji i będzie wiadomo gdzie szukać przyczyny problemu:)
Nocna Jazda
17-05-13, 13:33
To opisz mi co mam pokoleji zrobić bo sam nie za bardzo się jeszcze w tym orjentuje
I co jeszcze, może podjedź do mnie do irl, to zrobię Ci tą SAMODIAGNOSTYKĘ:eek:. Nie przez przypadek piszę wielkimi literami to słowo, gdyż istnieje coś takiego jak szukajka, ewentualnie google i tam wszystko jest świetnie opisane. Poza tym jak już wspomniałem, napisz w odpowiednim dziale.
http://forum.samnaprawiam.com/elektryka-jak-odczytac-blady-z-komputera-civic-v-gen-vt641.htm
:)
Nocna Jazda
19-05-13, 11:51
Jeśli ma ktoś zdjęcie gdzie znajduje się cewka zapłonowa w Hondzie VI Gen
Cewka zapłonowa znajduje się w aparacie zapłonowym a ten jest podpięty do silnika ( jak otworzysz maskę to po lewej stronie silnika) odchodzą od niego kable wysokiego napięcia. Nie wiem jaki masz u siebie rodzaj aparatu ja mam D4T94-04 i cewka praktycznie nie dostępna. chyba że w ASO ale takie ceny mnie nie interesują. Ja kupiłem aparat zapłonowy kompletny z przewodami wysokiego napięcia za 110 zł i jak na razie jest ok :)
Nocna Jazda
20-05-13, 13:57
Ja za 150 tez z kablami..
Teraz mam problem ze znalezieniem złącza do kompa...Ktoś podpowie? w teori znajduje sie przy kompie w zielonej osłonie,u mnie brak.
Ktoś podpowie? w teori znajduje sie przy kompie w zielonej osłonie,u mnie brak.
Chodzi o złącze do samodiagnostyki ? Jeśli tak to przy nogach pasażera po prawej stronie zdejmij ten plastik przypominający trójkąt i pod spodem musi być. W takiej silikonowej zielonej osłonie właśnie, jeśli to nie poszperaj może ktoś ją schował za kompa lub jest gdzieś w pobliżu. No chyba że ktoś wyciął :(
Nocna Jazda
20-05-13, 15:52
znalazłem.. po samodiagnostyce wykazuje bład numer 15 o ile dobrze odczytałem.. jedno długie i pięc krótkich mrygnięć..
Co może się z tym wiązać?
Co do kodów błędów:
1 O2A - Oxygen sensor #1
2 O2B - Oxygen sensor #2
3 MAP - manifold absolute pressure sensor
4 CKP - crank position sensor
5 MAP - manifold absolute pressure sensor
6 ECT - water temperature sensor
7 TPS - throttle position sensor
8 TDC - top dead centre sensor
9 CYP - cylinder sensor
10 IAT - intake air temperature sensor
12 EGR - exhaust gas recirculation lift valve
13 BARO - atmospheric pressure sensor
14 IAC (EACV) - idle air control valve
15 Ignition output signal
16 Fuel injectors
17 VSS - speed sensor
19 Automatic transmission lockup control valve
20 Electrical load detector
21 VTEC spool solenoid valve
22 VTEC pressure valve
23 Knock sensor
30 Automatic transmission A signal
31 Automatic transmission B signal
36 traction control found on JDM ecu's
41 Primary oxygen sensor heater
43 Fuel supply system
45 Fuel system too rich or lean
48 LAF - lean air fuel sensor
54 CKF - crank fluctuation sensor
58 TDC sensor #2
61 Primary oxygen sensor
63 Secondary oxygen sensor
65 Secondary oxygen sensor heater
71 random misfire cylinder 1
72 random misfire cylinder 2
73 random misfire cylinder 3
74 random misfire cylinder 4
Sygnał wyjściowy układu zasilania
Po wymianie aparatu to samo sie dzieje??
Nocna Jazda
25-05-13, 16:29
Usterka znaleziona ...Winna była kostka w komorze silnika przy podszybiu od kierowcy.
Uuu wiec co aparacik bez potrzeby kupiłeś....
Nocna Jazda
31-05-13, 14:39
No niestety bez potrzeby,wystawiam go na sprzedaż tak jak go dostałem.