Zobacz pełną wersję : Civic V czy crx del sol???
Witam. Chciałbym wejść w posiadanie Hondy lecz mam dylemat mianowicie mam 18 lat i nie wiem na którą się zdecydować. Civic V czy CRX Del-Sol. Obydwie są piękne. Będzie to mój pierwszy samochód. Prosiłbym o podpowiedź z jakimiś argumentami za i przeciw. Jak wkleiłem temat tam gdzie nie trzeba z góry przepraszam ale to mój pierwszy post
kaczka208D
16-05-13, 18:03
Według mnie to kwestia gustu który ci się bardziej podoba i kwoty jaką masz do przeznaczenia na ten samochód bo tego nie napisałeś.
Wszystkie które podałeś z tych lat to solidne wozy, nie to co nowe auto, jak zapewne wiesz wszystkie będę mieć jakieś problemy z korozją prędzej czy później, wiadomo wiek robi swoje.
Kwota to około 7tyś zł. Ale w zapasie będę miał jeszcze jakieś grosze. Z rdzą wiem, że się muszę liczyć ale to akurat najmniejszy problem. Czy w takiej kwocie znajdę coś z sensem? głównie chodzi mi o silnik żeby nie był zajechany i nie brał oleju z resztą idzie sobie dać radę :)
Yotomeczek86
16-05-13, 18:41
Ja bym jednak celował w V gena.z tego względu iż w solce np możesz mieć problem z dachem, a dokładnie uszczelki. Rdzewieć obydwa lubią, szukaj pod tym względem dobrej sztuki.. A co do silnika to minimum z D16Z6 szukaj ;)
W tych 7 tyś mają się zmieścić rejestracja, ubezpieczenie, początkowe wymiany filtrów, oleju, rozrządu?
Na takie rzeczy znajdzie się jeszcze max 3 tyś. szukam tańszej bo doskonale wiem, że czego bym nie kupił i tak jakiś grosz będę musiał włożyć
Ja bym jednak celował w V gena.z tego względu iż w solce np możesz mieć problem z dachem, a dokładnie uszczelki. Rdzewieć obydwa lubią, szukaj pod tym względem dobrej sztuki.. A co do silnika to minimum z D16Z6 szukaj ;)
Oj tam Oj tam. Kazdy zyd swoje chwali ;)
V ka - jak wozisz kolegow, znajomych, psa, mame babcie itp lub chcesz miec szybkie lekkie i twarde jakos wygladajace auto - ok
DelSol - jak masz gdziesz czy poza dziewczyna nie zmiesci sie do srodka nikt. Dach sciagany na lato - bajka - nie umiem juz be ztego zyc w sloneczny dzien... Uszczelki? Fakt - zakala DelSola. Nawet nowe portafia cieknac - ale mam komplet w zapasie wiec sie nie martwie. Jedyne co mnie drazni to ta cholerna gietkosc karoserii po zdjeciu dachu... Jeszcze czesci blacharskich do Sola tez chyba niewiele w dobrym stanie... ale znow... mam drugiego Sola w zapasie to sie nie martwie. Dla mnie DelSlow to wozek wyjatkowy... Jak sie nieraz tocze wokolo rynku bez dachu to dzieciaki az do rodzicow mowia: Paaaa jakie autooo :D Nie jest to zwykly wozek. Kupowac auto 2 osobowe - wtedy kiedy mozna - a to twoje 1 auto... wiec chyba mozna ;)
a jak z tuningiem silnika? Są to drogie zabiegi? No i czy silnik na tym zbyt nie cierpi?
jesteś młody. bierz solniczke i się bujaj.
tylko nie napalaj się na pierwszą lepszą. jak bd rdza na nadkolu to się nie zniechęcaj..
obejrzyj dokładnie podłużnice i "bagażnik". choćby nie wiem jak piękna była - z krzywą podłużnicą niepewną przeszłością nie bierz:]
pozdro
Zdrowa D seria (d16z6) - dolot simota, wydech 4-2-1 na przelocie Mtecha + ostra mapa...
I tyle na rzecz tuningu D serii po taniosci :)
Do setki robi Celice Tbar Gti. I wszyskie 150 konne pomioty grupy VAG ;)
no w sumie starzy mają jeszcze dwa auta to w sumie 2 os. mogę mieć. Zawsze z tatą się mogę zamienić na jeden dzień. I na pewno nie będzie protestował. Koszt takich map to jaka kwota?
polecam grafixa - kwestia indywidualna pewnie.
Porzadne strojenie ze 400
jesteś młody. bierz solniczke i się bujaj.
tylko nie napalaj się na pierwszą lepszą. jak bd rdza na nadkolu to się nie zniechęcaj..
obejrzyj dokładnie podłużnice i "bagażnik". choćby nie wiem jak piękna była - z krzywą podłużnicą niepewną przeszłością nie bierz:]
pozdro
hahaha - ja tak wlasnie kupilem swoja 1 Solke - ale byla przynajmniej dobrze naprostowana i zostawiala tylko 2 slady - :)
Hahahaha no spoko dzięki wielkie. Zwycięzcą została więc CRX Del Sol i takiej będę szukał dzięki wszystkim
miałem 2 civici przy czym jednego jeszcze mam, a ostatnio dokupiłem sobie del solke. frajda z jazdy niesamowita i civic Ci tego nie da
Yotomeczek86
17-05-13, 14:54
miałem 2 civici przy czym jednego jeszcze mam, a ostatnio dokupiłem sobie del solke. frajda z jazdy niesamowita i civic Ci tego nie da
yyyyyyyyyy że co ? proszę, uzasadnij.. bo gorszej głupoty nie słyszałem.. Nie dość że mało miejsca w środku to jeszcze się to nie prowadzi tak jak civic EG5...
Była u mnie do sprzedania Del Solka z B18c4 poszła za 6000zł ....
No to faktycznie nie dużo. :)
no nie zwlaszcza ze silnik był remontowany cały...progi nadkola itd wszystko zdrowe bylo tylko drzwi przerysowane byly i bok, takze auto najlepiej całe trzeba było by obmalować no ale już po ptokach bo sprzedana :)
yyyyyyyyyy że co ? proszę, uzasadnij.. bo gorszej głupoty nie słyszałem.. Nie dość że mało miejsca w środku to jeszcze się to nie prowadzi tak jak civic EG5...
widziałeś solke w srodku? miałeś problem się zmieścić czy na jakiej podstawie mówisz mało miejsca?
uzasadnieniem niech będzie to, że w civicu nie zdejmiesz dachu
Yotomeczek86
19-05-13, 11:23
No tak się składa że nawet nie jeden raz jechałem i ciasno w uj jest.. Za kierownicą szczerze mówiąc jest mi ciężko wsiąść i głową w sumie dachu dotykam... W V gen jest dużo więcej miejsca. Zdejmowany dach daje frajde z jazdy...? litości