Zobacz pełną wersję : Zablokował się zamek
Witam zablokował mi się zamek od strony kierowcy. Wkładką można kręcić w tą stronę co się zamek zamyka ale w tą co powinno sie otwierać jest zablokowane. Od środka też nie można otworzyć. Jak otworzyć te drzwi? Bo boczek bez otwarcia drzwi chyba będzie rozebrać.
skolopendra
04-01-08, 10:45
Bo boczek bez otwarcia drzwi chyba będzie rozebrać.
chyba będzie :agent:
dlaczego nigdy nie szukacie :bicie:
było pisane mnóstwo razy ze w podobnych przypadkach ,należy wyczyścić wszystkie cięgla, prowadnice, zamek,
całość przesmarować olejem silnikowym lub silikonowym
jak boczek rozebrać opisane jest w manual
niezależnie czy zamek jest z lub bez siłownika
...........................................na przyszłość :szukaj: :szukaj: :szukaj: :bicie:
Podlacze sie pod temat
ja mam podobny problem, tylko ze zamkiem od strony pasazera, mozna otwozyc ale nie da sie zamknac kluczykiem ( wkldka cie nie obraca), jedynie od srodka moge zamknac drzwi
skolopendra
04-01-08, 10:49
a czytać umiesz :bicie:
ja mam podobny problem, tylko ze zamkiem od strony pasazera
mam raz jeszcze napisać to samo ,tylko dla prawych drzwi, jest zima wkładki czasem przymarzają zwłaszcza jak są zabrudzone ,dziwne prawda?
to i ja się podepnę z małym pytaniem a propos zamków:
czy to normalne (mam HB 1.3 94r), że aby otworzyć zamek od strony kierowcy najpierw muszę przekręcić w lewo (tak jakby zamknąć), a potem dopiero normalnie w prawo i wtedy zamek się otwiera? bo coś mi się wydaje, że chyba nie.
Nie jest to normalne. U mnie wystarczy w jedną stronę.
Manhattan18
04-01-08, 23:08
zgadzam sie z nelq,
to i ja się podepnę z małym pytaniem a propos zamków:
czy to normalne (mam HB 1.3 94r), że aby otworzyć zamek od strony kierowcy najpierw muszę przekręcić w lewo (tak jakby zamknąć), a potem dopiero normalnie w prawo i wtedy zamek się otwiera? bo coś mi się wydaje, że chyba nie.
Jeżeli to nie jest kwestia uszkodzenia zapadek w zamku, to trzeba zdjac boczek z drzwi, i małym śrubokrętem x delikatnie wyregulować zacisk na metalowych prowadnicach od zamka biegnących wzdłóż drzwi. Z wyczuciem. Dobrze przez założeniem boczka zrobic test, czy chodzi jak nalezy. Tak ja sobie z tym poradziłem z moim centralnym.