Zobacz pełną wersję : Kostka (3pin) Siemens i silnik 20T2N.
Witam,
Mam taki problem. W okolicach komputera jest kostka z trzeba bolcami Siemens (na etykiecie jest napisane: Siemens V23134-J2052...). Do niej powinna być podpięta sporych rozmiarów wtyczka, z równie sporej grubości pękiem kabelków. Niestety nie jest. (tak jest od czasu kiedy ją sprowadziłem do Polski)
Powiem szczerze, że nie udalo mi się znaleźć nigdzie informacji do czego ta kostka służy. Czy fakt, że przy temperaturach -5 uruchomienie silnika jest bardzo trudne, spowodowane właśnie tą kostką (moze to jest od świec żarowych)?
Czy jednak to swiece żarowe mi siadły? Początkowo myślałem, że to tylko akumulator wysiadł, bo i tak był słaby. Jednak tak nie jest. Wymieniłem.
Myslę o wymianie świec, ale dopóki nie będę wiedział do czego ta kostka, nie chcę ich zmieniać. Bądź co bądź tanie nie są.
Bardzo proszę o pomoc
Mój pojazd to Civic 2.0 iTD z 97r.
Pozdrawiam
Jerr
Czy chodzi ci o złącze diagnostyczne ??
Ufff gdybym to wiedział :)
Pozwoliłem sobie zamieścić fragment schematu jaki znalazłem na stronie hondy
http://rdziedzi.webpark.pl/glowplugrelay.jpg
To jest element opisany jako
Glow Plug Relay
Znam angielski, ale niestety ze słownictwem technicznym z branży samochodów jestem na bakier. :(
To nie jest złącze diagnostyczne.
Nie wiem chyba wtyczka do przekaźnika żarników. Nie znam się na dieslach :/
To jest element opisany jako
Glow Plug Relay
Wg manuala
http://media.honda.co.uk/car/owner/media/manuals/Civic5D/pdf/62st324.pdf
str 11-88
to jest przekaznik swiec zarowych.
Skoro go nie masz to nie dzialaja Ci swiece - chyba latwo to sprawdzic... Wystarczy zmierzyc napiecie na swiecy po wlaczeniu zaplonu (ja bym tak zrobil ale mechanikiem nie jestem wiec niech mnie ktos poprawi jesli chrzanie bez sensu).
A kontrolka swiec ci sie swieci na desce?
Pozdro,
to jest przekaznik swiec zarowych.
Skoro go nie masz to nie dzialaja Ci swiece - chyba latwo to sprawdzic... Wystarczy zmierzyc napiecie na swiecy po wlaczeniu zaplonu (ja bym tak zrobil ale mechanikiem nie jestem wiec niech mnie ktos poprawi jesli chrzanie bez sensu).
A kontrolka swiec ci sie swieci na desce?
No właśnie kontrolka się zapala.
Ponieważ ktoś już mi kiedyś wspominał, że może to być od świec, to dziś rano podłączyłem przekaźnik. Jest bardzo zimno, więc doszedłem do wniosku, że warto sprawdzić czy samochód lepiej odpali.
Odpalić, odpalił, ale z wielkimi bólami. To spowodowało, że nadal nie byłem pewien do czego to.
skoro to jednak od świec żarowych to są dwie możliwości:
albo szlag trafił swiece, albo przekaźnik nie działa.
Nic. Spróbuję sprawdzić.
Dzieki za pomoc. :)
Pozdrawiam
J
albo przekaźnik nie działa
posłuchaj czy "pstryka" po właczeniu zapłonu
Wszystko wskazuje na to, że przekaźnik działa. Po podlączeniu tej wtyczki słychać wyraźne stuknięcie po włączeniu zapłonu.
Szukam dalej w takim razie.
Dzięki za pomoc :)
Pstryknij fotke tego jak to wyglada i zapodaj tutaj a ja obczaje w sowim egzemplarzu. Aha i prawdopodobnie masz 20t2R czyli slabszy a nie 105 konny silnik. Te mocniejsze chyba tylko w Aero były. Ze swojej strony moge polecic strone roverki.pl duzo wiedza o tych silnikach.
DamianPietras
06-01-08, 17:05
Witam !!!
zdejmij osłone silnika i zmierz czy na świecach podawane jest 12V
Jesli nie to przekażnik , jeśli masz pełne napięcie to świeczki do wymiany (które wcale nie sa tak bardzo drogie)Preferowane przez Honde Beru 0100 266 184 ok 40 zł w detalu
Wymiana jest opisana tylko poszukać :)
ps przekażnik do swiec ma 4 kabelki a nie 3 ??
przynajmniej tak jest u mnie w aucie