Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przysłony wlotów

Michał102
15-05-13, 17:56
Co myślicie, aby na lato usunąć ze zderzaka przysłonę ograniczającą dostęp powietrza do dolnej części chłodnicy silnika, oraz zaślepkę w miejscu chłodnicy klimatyzacji?

U siebie mam jebajowy kolektor wydechowy i nie jest on owinięty bandażem. Teraz jak zrobiło się cieplej, to po otwarciu maski żar aż bucha w twarz.

Seba27
16-05-13, 06:49
nie mam foty ale moze jutro jakos bym podrzucil - tez nie mam bandaza ale w solu to troche inaczej z pasem wyglada.
Jak chlodnia jest po lewej patrzac od przodu to z prawej jest jakas plyta ktora zaslania front / wloty w zderzaku i kolektor.
Nie dosc ze wywalilem ta plyte to jeszcze unioslem maske na zawiasach o ok 4-5cm. Problem zaru zniknal :)
Wizualnie - sprawa gustu - mnie sie tam podoba :)

Michał102
16-05-13, 10:12
Mnie zastanawia, czy pęd chłodnego powietrza nie będzie mieć jakiegoś negatywnego wpływu na działanie kolektora - wiadomo - czym cieplejsze spaliny, tym ich wyrzut jest efektywniejszy. No i druga kwestia, to czy od nagłego schładzania powietrzem kolektor nie pęknie?

Seba27
16-05-13, 10:14
nagle = wylej wiadro wody na niego - wtedy cos sie moze stac - ale raczej i tak nic. Od powietrza nie ma szans raczej - to nie fiat :)

Michał102
16-05-13, 11:04
Pojeździłem już dzisiaj bez tych osłon... nawet troszkę poupalałem - różnica jest kolosalna! Po przepałowaniu na 1,2,3 biegu zatrzymałem samochód, macha szybko do góry i szok - nie dostałem podmuchu ognia w twarz;). Złapałem za puche dolotowa i była wręcz zimna - wcześniej mimo doprowadzenia zimnego ze zderzaka była wyraźnie ciepła.

Wentylator też załącza się teraz rzadziej, no ale nie ma się co dziwić - wcześniej chłodnica była praktycznie cała zastawiona - powietrze wpadało tylko przez malutki otwór w grillu.