PDA

Zobacz pełną wersję : Moduł domykania szyba a tryb AUTO zamknięcia szyby kierowcy

qoosha
15-05-13, 10:26
Witam,

zakupiłem moduł, ktory domyka szyby po zamknięciu samochodu. Modul zamontowany przez elektryka działa sprawnia. Podpięty bezpośrednio pod silnik domykania, ale...

wraz z używaniem tego modułu w samochodzie przestała poprawnie działać funkcja AUTO zamknięcia szyby kierowcy...opuszcza się dobrze, ale przy automatycznym zamknięciu szyba idzie do góry a potem cofa się o ok 15-20 cm i trzeba ją domknąć "manualnie" ciągnąć przycisk zamknięcia.

Po odłączeniu aku i kalibracja działa dobrze a potem znów sie rozreguluje. Monter modułu domykania mówi, ze to nie kwestia modułu, bo on nie jest wpięty w te regulatory a bezpośrednio do silnika.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

pozdrawiam
Lukasz

banan10
15-05-13, 14:55
Zakładałem taki moduł ze dwa lata temu. To o czym piszesz jest związane ze specyfiką hondowskiej konstrukcji. Na silniku szyby jest impulsator, a układ zlicza impulsy na drodze podnoszenia szyby. Po nauczeniu układu skrajnych położeń szyba automatycznie dojeżdża do góry. Jednak,gdy zatrzyma się szybę w trakcie podnoszenia to układ cofa szybę w dół (zabezpieczenie przed przycięciem ręki). Kiedy podłączysz moduł to domyka on szybę bez pracującego impulsatora i układowi nie zgadza się droga przebyta przez szybę i zatrzymanie szyby u góry traktuje jak przycięcie i cofa szybę. Co zrobić,żeby działało napiszę wieczorem, bo teraz już nie mam czasu.

qoosha
15-05-13, 15:11
świetnie!! to czekam na rozwiązanie...widzę już światełko w tunelu

banan10
15-05-13, 23:42
No to ciąg dalszy. Jednak jeżeli nie masz pojęcia o elektronice to się rozczarujesz, chyba, że ktoś pomoże Ci to ogarnąć. Nie dam Ci gotowego rozwiązania bo go po prostu nie pamiętam, a to co szkicowałem na papierze mi się zapodziało. Musisz mieć opis podłączenia modułu i dostosować go według potrzeb. Ja zrobiłem to tak: Podłączenie prawej szyby robisz wykorzystując jedne z wyjść sterujących modułu domykania (tego modułu dodatkowego np. z Allegro). Lewą szybę zrobiłem następująco: żeby układ auto działał prawidłowo moduł sterujący (ten z hondy) musi dostać zasilanie i być zamykany z własnego przycisku zamykania. Żeby układ był zasilany tylko na czas zamykania zrobiłem układ czasowy na timerze 555 wyzwalany napięciem zamykania z zamka centralnego. Na wyjściu timera podłączyłem przekaźnik podający +12V przez okres około minuty na zasilanie modułów (hondowskiego i układu domykania). Jednocześnie impuls napięcia z zamka centralnego wyzwala działanie domykania. I tutaj właśnie zaczynają się schody. Trzeba dostać się do modułu z przyciskami w lewych drzwiach. Odszukać przewody biegnące do prawych drzwi i podłączyć odpowiednie wyjście modułu domykania(zgodnie z dołączoną instrukcją modułu domykania). Jeśli chodzi o lewe drzwi to trzeba rozebrać obudowę przełącznika, by mieć dostęp do samego przełącznika. Przy rozbieraniu trzeba zachować ostrożność i nie pogubić sprężystych elementów przełącznika, oraz zapamiętać jak to było poskładane. Przełącznik ma pięć pozycji:1.neutralna, 2,3domykanie i otwieranie, 4,5 domykanie i otwieranie auto. Przełącznik ma bodajże 7 wyprowadzeń (nie pamiętam już tego dokładnie). Trzeba prześledzić połączenia na które wyprowadzenie podawany jest plus z wiązki przewodów, a następnie gdzie jest on podłączony w pozycji przełącznika "domykanie auto". Trzeba tam dolutować przewód z modułu domykania (+ wtedy gdy moduł domyka szyby). I to by było na tyle. Moduł kupiłem na allegro i działa bez problemów. Aha przypomniałem sobie jeszcze jedno moduł który kupiłem miał zabezpieczenie przeciążeniowe i nie chciał bezpośrednio wysterowywać przełącznika i dlatego musiałem wstawić tam jeszcze przekaźnik, którego styk podawał napięcie +12V na przełącznik. Jeszcze jedno, napięcia podawane z jednego układu na drugi powinny być łączone przez diody prostownicze, żeby nie było jakichś oddziaływań zwrotnych. Mam nadzieję, że mój opis pomoże. Pozdrawiam.

qoosha
16-05-13, 07:01
ufff..no sam tego nie ogarnę, ale przynajmniej mam z czym iść do elektryka :D
dzięki za opis!

czyli w skrócie, trzeba ten moduł z allegro podpiąć pod wiązkę AUTO dla lewej szyby.

banan10
16-05-13, 13:26
Niestety nie. Podłączenia przycisku nie ma na wiązce. Trzeba rozebrać przełącznik i wlutować przewód na płytkę drukowaną przełącznika. Poza tym nie można tego zrobić w skrócie. Niestety trzeba zrobić wszystko co napisałem. Jeżeli nie zrobi się podłączenia napięcia na czas domykania to układ z hondy będzie głupiał i to nie da efektu. Ktoś mający jako takie pojęcie o elektronice ogarnie Ci to bez trudu. Życzę powodzenia.