Zobacz pełną wersję : Moduł domykania szyba a tryb AUTO zamknięcia szyby kierowcy
Witam,
zakupiłem moduł, ktory domyka szyby po zamknięciu samochodu. Modul zamontowany przez elektryka działa sprawnia. Podpięty bezpośrednio pod silnik domykania, ale...
wraz z używaniem tego modułu w samochodzie przestała poprawnie działać funkcja AUTO zamknięcia szyby kierowcy...opuszcza się dobrze, ale przy automatycznym zamknięciu szyba idzie do góry a potem cofa się o ok 15-20 cm i trzeba ją domknąć "manualnie" ciągnąć przycisk zamknięcia.
Po odłączeniu aku i kalibracja działa dobrze a potem znów sie rozreguluje. Monter modułu domykania mówi, ze to nie kwestia modułu, bo on nie jest wpięty w te regulatory a bezpośrednio do silnika.
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
pozdrawiam
Lukasz
Zakładałem taki moduł ze dwa lata temu. To o czym piszesz jest związane ze specyfiką hondowskiej konstrukcji. Na silniku szyby jest impulsator, a układ zlicza impulsy na drodze podnoszenia szyby. Po nauczeniu układu skrajnych położeń szyba automatycznie dojeżdża do góry. Jednak,gdy zatrzyma się szybę w trakcie podnoszenia to układ cofa szybę w dół (zabezpieczenie przed przycięciem ręki). Kiedy podłączysz moduł to domyka on szybę bez pracującego impulsatora i układowi nie zgadza się droga przebyta przez szybę i zatrzymanie szyby u góry traktuje jak przycięcie i cofa szybę. Co zrobić,żeby działało napiszę wieczorem, bo teraz już nie mam czasu.
świetnie!! to czekam na rozwiązanie...widzę już światełko w tunelu
No to ciąg dalszy. Jednak jeżeli nie masz pojęcia o elektronice to się rozczarujesz, chyba, że ktoś pomoże Ci to ogarnąć. Nie dam Ci gotowego rozwiązania bo go po prostu nie pamiętam, a to co szkicowałem na papierze mi się zapodziało. Musisz mieć opis podłączenia modułu i dostosować go według potrzeb. Ja zrobiłem to tak: Podłączenie prawej szyby robisz wykorzystując jedne z wyjść sterujących modułu domykania (tego modułu dodatkowego np. z Allegro). Lewą szybę zrobiłem następująco: żeby układ auto działał prawidłowo moduł sterujący (ten z hondy) musi dostać zasilanie i być zamykany z własnego przycisku zamykania. Żeby układ był zasilany tylko na czas zamykania zrobiłem układ czasowy na timerze 555 wyzwalany napięciem zamykania z zamka centralnego. Na wyjściu timera podłączyłem przekaźnik podający +12V przez okres około minuty na zasilanie modułów (hondowskiego i układu domykania). Jednocześnie impuls napięcia z zamka centralnego wyzwala działanie domykania. I tutaj właśnie zaczynają się schody. Trzeba dostać się do modułu z przyciskami w lewych drzwiach. Odszukać przewody biegnące do prawych drzwi i podłączyć odpowiednie wyjście modułu domykania(zgodnie z dołączoną instrukcją modułu domykania). Jeśli chodzi o lewe drzwi to trzeba rozebrać obudowę przełącznika, by mieć dostęp do samego przełącznika. Przy rozbieraniu trzeba zachować ostrożność i nie pogubić sprężystych elementów przełącznika, oraz zapamiętać jak to było poskładane. Przełącznik ma pięć pozycji:1.neutralna, 2,3domykanie i otwieranie, 4,5 domykanie i otwieranie auto. Przełącznik ma bodajże 7 wyprowadzeń (nie pamiętam już tego dokładnie). Trzeba prześledzić połączenia na które wyprowadzenie podawany jest plus z wiązki przewodów, a następnie gdzie jest on podłączony w pozycji przełącznika "domykanie auto". Trzeba tam dolutować przewód z modułu domykania (+ wtedy gdy moduł domyka szyby). I to by było na tyle. Moduł kupiłem na allegro i działa bez problemów. Aha przypomniałem sobie jeszcze jedno moduł który kupiłem miał zabezpieczenie przeciążeniowe i nie chciał bezpośrednio wysterowywać przełącznika i dlatego musiałem wstawić tam jeszcze przekaźnik, którego styk podawał napięcie +12V na przełącznik. Jeszcze jedno, napięcia podawane z jednego układu na drugi powinny być łączone przez diody prostownicze, żeby nie było jakichś oddziaływań zwrotnych. Mam nadzieję, że mój opis pomoże. Pozdrawiam.
ufff..no sam tego nie ogarnę, ale przynajmniej mam z czym iść do elektryka :D
dzięki za opis!
czyli w skrócie, trzeba ten moduł z allegro podpiąć pod wiązkę AUTO dla lewej szyby.
Niestety nie. Podłączenia przycisku nie ma na wiązce. Trzeba rozebrać przełącznik i wlutować przewód na płytkę drukowaną przełącznika. Poza tym nie można tego zrobić w skrócie. Niestety trzeba zrobić wszystko co napisałem. Jeżeli nie zrobi się podłączenia napięcia na czas domykania to układ z hondy będzie głupiał i to nie da efektu. Ktoś mający jako takie pojęcie o elektronice ogarnie Ci to bez trudu. Życzę powodzenia.