PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z podłączeniem okablowania do kostki iso

arek6g
14-05-13, 17:48
Witam. Po podłączeniu całego okablowania (no prawie) z wiązki kabli do radia został mi jeden kabel czarno czerwony i nie bardzo wiem od czego on jest. Raczej o niczym nie zapomniałem. :confused:
Pozdrawiam :)

civic_lsi
14-05-13, 18:44
Najlepiej jakbyś dał zdjęcia jak to wygląda :)

tu masz opis kabli w kostce:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?9470-podlaczanie-radyjka

arek6g
14-05-13, 20:24
Z anteną przekombinowałem, ale problem rozwiązany po prostu było inne podłączenie bo kostka jakaś dziwna, ale mniejsza o to nie mogę się doszukać, gdzie podłączyć ten kabel czerwono-czarny w kostce iso ?

raizzo
15-05-13, 16:39
W linku podesłanym przez civic_lsi masz wszystko wyjaśnione jak prawidłowo powinny być podłączone kable w fabrycznej kostce ISO, co do kabelka czerwono-czarnego to musisz go podłączyć pod pin nr. 3 (służy on do podświetlania dimmera w radiu).

arek6g
15-05-13, 17:12
Właśnie doczytałem na jednym ze schematów kostek iso. Kabel nie był podłączony bo poprzedni model radia nie wymagał podświetlenia akurat z tego kabelka ( "NIE
WYKORZYSTYWANY W NIEKTÓRYCH RADIACH" ). Zobaczymy jutro jak przyjdzie nowe radio czy będzie potrzebowało. Radio jakie zamówiłem to Pioneer DEH-1500UB . :)

civic_lsi
15-05-13, 20:04
dziś zaglądałem do instalacji radia u siebie i też ten kabel mam nie podłączony. we wiązce radia też mam tak opisany kabel ale nie są one połączone.
nie mogę znaleźć na necie schematu okablowania do mojego radia i nie wiem czy to łączyć czy nie...

ps. jakby ktoś miał schemat okablowania do sony cdx gt20 to proszę o info

raizzo
15-05-13, 20:56
Właśnie doczytałem na jednym ze schematów kostek iso. Kabel nie był podłączony bo poprzedni model radia nie wymagał podświetlenia akurat z tego kabelka ( "NIE
WYKORZYSTYWANY W NIEKTÓRYCH RADIACH" ). Zobaczymy jutro jak przyjdzie nowe radio czy będzie potrzebowało. Radio jakie zamówiłem to Pioneer DEH-1500UB . :)

Co prawda posiadam model Pioneer MVH-1400UB i z tego co zauważyłem u siebie po odłączeniu kabelka czerwono-czarnego dimmer w radiu działa normalnie zarówno z podłączonym jak i odłączonym kabelkiem z pinu nr. 3, możliwe że ten kabelek odpowiadał za podświetlanie w fabrycznych radiach montowanych w naszych Hankach. Jak kupowałem swoją Hankę to miałem takie radio na kasety firmy Pioneer sygnowane logo Honda więc możliwe że do tego radia był potrzebny ten kabelek ale ręki nie dam sobie uciąć.

moonraker
16-05-13, 21:19
Panowie jeżeli są wątpliwości to możliwe polecam nie sugerować się kolorem kabla, tylko sprawdzić skąd i dokąd idzie, zdobyć schemat wtyku(mając internet nic prostszego) i dopiero wtedy ma się pewność. Kolor to tylko kolor, podłączone może tam być wszystko, zależy kto ten kabel wcześniej tam położył, czy wiedział/stosował ogólnie przyjętą kolorystykę i zasady. Jeżeli była to fabryka to najczęściej wszystko pasuje, ale w autach mających kilkanaście lat spotkać można przecież wszystko. Akurat w przypadku kabli do radia wielkiej filozofii nie ma, potrzeba jedynie multimetru który zmierzy napięcie stałe i rezystancję i bez większego problemu można rozpoznać co jest co nawet jeśli wszystkie kable byłyby w jednym kolorze.