Zobacz pełną wersję : Dziwny swąd w kabinie przy kręceniu do odcięcia
Witam , już miałem tak kilka razy jeździłem spokojnie bez kręcenia na wyższe obroty ,a za którymś razem przeciągnięta do 6500 obr/min na 3 biegu zmiana biegu i jazda już spokojnie na 6 biegu czuć w kabienie taki dziwny delikatny swąt spalenizny najpierw myślałem, że to z samochodu przede mną ale za drugim razem to samo. co to może być ? Jak wyłącze silnik gdy jest ciepły słychać z pod maski syczenie to normalne ? I jeszcze jedno pytanie przy ilu załącza się vtec w 8 gen 4300 obr/min ?
HB 1.8 2006 r
Spalony olej :) Nie czujesz kiedy vtec się załącza ? :p
Czuć, że przyśpiesza przez cały czas ale od ilu obr/min jade na vtecu ?
i vtec to co innego niż vtec. Krzywka sportowa jest załączona cały czas, a tzw. ekonomiczna przy delikatnej jeździe.
z tym spalonym olejem to jest normalne ? tak ma być ?
z tym spalonym olejem to jest normalne ? tak ma być ?
Sprawdź czy nie masz rozlanego gdzieś oleju w okolicach korka i sprawdzaj olej często, 1.8 brał mi nawet litr oleju na 7000 km, tak więc jak kręcisz wysoko nie ma szans by Twój nie brał, tym bardziej że czujesz zapaszek :p
1l na 7tyś???? to przecież złom nie silnik. sory ale miałem fiestę z 95r 170tys na budziku i brała tyle na 15tyś między wymianami.
butler.gdansk
17-05-13, 10:36
zombie6 trafił na jakieś padło a teraz co post to wylewa swoje żale :D
3 biegu zmiana biegu i jazda już spokojnie na 6 biegu czuć w kabienie taki dziwny delikatny swąt spalenizny A moze to sprzeglo, co? ;)
W preludzie kiedys mialem tak ze sprzeglo kleilo ok ale krecac do konca po zatrzymaniu sie czuc bylo delikatnie przypalone sprzeglo.
zombie6 trafił na jakieś padło a teraz co post to wylewa swoje żale :D
Nie padło - tylko zwyczajne zużycie oleju w tym 1.8 jak ktoś go kręci....
Są liczne posty w sieci na ten temat, nawet na tym forum, to jeden z ostatnich: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?174996-Zu%BFycie-oleju-Civic-IX-gen
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?9777-Normalne-zu%BFycie-oleju-w-nowej-Hondzie-Civic - a to główny wątek, więc daruj sobie kolego kity o wylewaniu żali, bo z palca sobie tego nie wyssałem :p
No porownuj silnik fiesty z silnikiem hondy... Odcinka w hondzie jest sporo wyzej. Litr na 7tys to nie zlom o ile czeeesto jest wkrecany do konca. To dosc normalny wynik.
Od razu tez powiem ze przy kreceniu do konca moze wziac olej i czesto bierze ale nie zawsze. Moje b18c4 nie bierze nic a odcinka jest 8300 i auto vteca widzi czesto
Sent from my ST25i using Tapatalk
Moim zdaniem oba zacytowane posty o oleju można potraktować jako normalny pobór oleju w nowych samochodach, po pewnym przebiegu zużycie się normalizuje.
Sporo zależy też od oleju zapewne. Pobór nawet litr na 7000km to nie jest dużo. U mnie np. w CIVICU R18A2 nie dolewam 0w30 pomiędzy wymianami, w CR-V R20A2 (bliźniaczy silnik) też nie dolewałem.
butler.gdansk
17-05-13, 12:31
Nie padło - tylko zwyczajne zużycie oleju w tym 1.8 jak ktoś go kręci....
Są liczne posty w sieci na ten temat, nawet na tym forum, to jeden z ostatnich: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?174996-Zu%BFycie-oleju-Civic-IX-gen
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?9777-Normalne-zu%BFycie-oleju-w-nowej-Hondzie-Civic - a to główny wątek, więc daruj sobie kolego kity o wylewaniu żali, bo z palca sobie tego nie wyssałem :p
Żadne kity... Większość Twoich postów nie jest pochlebna Hondzie to o co chodzi? Niezbyt byłeś zadowolony z Civica... To teraz wylewasz żale :D
I traktuj bardziej z przymrużeniem oka posty z emotami bo Ty już na poważnie mi tu jakieś tematyczne wątki przytaczasz. ;)
Żadne kity... Większość Twoich postów nie jest pochlebna Hondzie to o co chodzi? Niezbyt byłeś zadowolony z Civica... To teraz wylewasz żale :D
I traktuj bardziej z przymrużeniem oka posty z emotami bo Ty już na poważnie mi tu jakieś tematyczne wątki przytaczasz. ;)
To, że posty nie są przychylne nie znaczy, że są wyssane z palca i nie poparte faktami. Na złośliwości odcinam się po prostu tematycznymi wątkami ;)
butler.gdansk
17-05-13, 13:14
Ale to Ty napisałeś że ja kituję... To że masz często rację i argumenty ku temu tego nie neguję. Ale i ja prawdę napisałem.
pisałem, to już - ale napiszę jeszcze raz... ja ma 1.8 i "piłuję do odcinki" i nie bierze mi oleju, przejechałem ponad 37tys - więc nie każde 1.8 bierze :)
No i zrobił się temat o oleju a taki już istnieje ;)