Zobacz pełną wersję : Co to ma być?
Kupiłem na allegro chłodnice :ścianaaa: :ścianaaa: :ścianaaa:
Podałem do informacji,że ma to byc do : Civic 1994r Hatchback D13B2 manual,benzyna
Przysłali mi taki wynalazek:
http://www.otofotki.pl/img2/obrazki/bzfb112172412j.jpg
cos mi mówi,że to chyba do skrzyni automat?
Jedyne wyjście to chyba zwrócić to ?
...albo pod te dwa kraniki podłaczyć wino i piwo :ścianaaa:
...albo połączyć je wężykiem no ale to tak jak kupić combi zamiast hatchbacka i uciąć cały tył w ramach rozwiązania sprawy...
zaslep te "kraniki" i po sprawie
zaślepiać? to już mi się kojarzy z wyciekami...
no w sumie mógłbym to połączyć wężykiem gumowym+cybanty ale czy nie spowoduje to czegoś ...
hmmm no nie wiem np. mniejsze ciśnienie w układzie ...
...a tak wogóle to są to tylko dwa proste otwory czy jakies skomplikowane odprowadzenie i doprowadzenie wody do ...
Mam identyczne u siebie, rowniez zmienialem chlodnice.
Niczym ich nie zaslepialem nic nie laczylem. Chlodnice zamontowalem normalnie.
Chlodnica dziala jak nalezy.
zdejmij te dwie zaslepki, na***ol kleju do srodka i po sprawie( najlepiej zywica + utwardzacz)
a to nie jest chłodnica oleju?? Podobno bywały takie 2 w 1.
świetne rady - nie ma to jak kupić nową część i od razu ją zdrutować, :bicie:
ide sie zaalkoholizować :piwo:
przemyslałem sprawe i jest to moim zdaniem wina sprzedawcy więc do nich należy odkręcenie tej pomyłki
...a zaślepiać,kleic itd to bez sensu bo przykładowo zacznie cieknąć gdzieś w innym miejscu i bede chciał oddac do reklamacji to mi powiedzą,że chłodnica była żle zamontowana i jakieś cuda przy niej robiłem...
wtedy to bym juz chyba sie pociął.......
..a Hania stoi i ją rdza zzera :wow:
a ktoś wie do czego służą te dodatkowe przyłącza ?
shantillas
02-01-08, 17:30
a ktoś wie do czego służą te dodatkowe przyłącza ?
To jest chłodnica od automatu, i to są przyłącza od chłodzenia oleju skrzyni. Weź ją odeślij i niech Ci ja wymienia. A jak chcesz zostawaic to nic przy niej nie kombinuj tylko montuj.
No a co sie może stać jak zamontuje tą chłodnice ? Skoro to przyłącza do oleju od automatu to nie mają żadnego związku i połączenia z obiegiem płynu chłodniczego, więc moim zdaniem można by to normalnie zamontować, a te dodatkowe złączki zostawić tak jak są teraz.
Myle się czy nie ??
Myle się czy nie mam takie samo zdanie jak ty. zaslepic je czymkolwiek zeby nie walil sie brud itp i zakladac... po co sie jeszcze narazac na koszty zwiazane z odeslaniem chlodnicy no i tracic czas na czekanie az przysla ta odpowiednia..(o ile przysla)
po co sie jeszcze narazac na koszty zwiazane z odeslaniem chlodnicy no i tracic czas na czekanie az przysla ta odpowiednia..(o ile przysla)
muszą ... :czołg:
a koszta przesyłki pokrywają w momencie gdy wina leży po ich stronie,a właśnie leży
że jest to chłodnica do automatu to wiem stąd (http://www.allegro.pl/item290509295_nowa_chlodnica_wody_honda_civic_crx_ automat_91_00.html#photo)
no ale czy można to zostawić z takimi właśnie zaślepkami i nie będzie miało to zadnego wpływu na całość to wie chyba tylko ten co to konstruował...
Po wyglądzie nie ma róznicy ale z tego co pisze to :
WYMIARY RDZENIA chłodnicaAutomat ; 348 x 350 x 25
WYMIARY RDZENIA chłodn. manual ; 348 x 350 x 18
ups przeoczyłem ten post:
to bedzie wyjscie awaryjne :]
Tez wymienilem chlodnice na taka j.w. w d15b2 bez zbednych kombinacji i jest gitarra :)
shantillas
02-01-08, 22:21
po co sie jeszcze narazac na koszty zwiazane z odeslaniem chlodnicy no i tracic czas na czekanie az przysla ta odpowiednia..(o ile przysla)
muszą ... :czołg:
a koszta przesyłki pokrywają w momencie gdy wina leży po ich stronie,a właśnie leży
że jest to chłodnica do automatu to wiem stąd (http://www.allegro.pl/item290509295_nowa_chlodnica_wody_honda_civic_crx_ automat_91_00.html#photo)
no ale czy można to zostawić z takimi właśnie zaślepkami i nie będzie miało to zadnego wpływu na całość to wie chyba tylko ten co to konstruował...
Po wyglądzie nie ma róznicy ale z tego co pisze to :
WYMIARY RDZENIA chłodnicaAutomat ; 348 x 350 x 25
WYMIARY RDZENIA chłodn. manual ; 348 x 350 x 18
ups przeoczyłem ten post:
to bedzie wyjscie awaryjne :]
Ehh po wymiarach widać, że do automatu jest grubsza a wiec ma lepsza wydajność co do chłodzenia. Jak nie masz automatu to jej nie montuj, bo na chłopski rozum biorąc możesz mieć zimą zdeczka niedogrzany silnik. Sam mam H w at i wskazówka temp. wyraźnie wyżej stoi aniżeli w wesji manualnej.
Pozatym co wy tam chcecie zaślepiac, przecie są tam osłonki na wejścia.
Jak nie masz automatu to jej nie montuj, bo na chłopski rozum biorąc możesz mieć zimą zdeczka niedogrzany silnik
Co Ty gadasz :/ A słyszałeś o czymś takim jak termostat ?? Jak silnik jest zimny to chłodnica nie działa, bo jej obieg jest zamknięty, jak sie silnik nagrzeje to otwiera obieg na chłodnice, jak temeperatura spadnie, to znów zamyka i tak bez przerwy, więc co ma mieć niedogrzane :/
Jak masz sprawny termostat to nawet jakbyś wstawił chłodnice od Jelcza to silnik i tak nie ma prawa być niedogrzany. Z technicznego punktu widzenia, a nie na chłopski rozum.
Poza tym, ta chłodnica jest większa, ale wydajność chłodzenia cieczy będzie mieć taką samą bo przecież jej część służy do chłodzenia oleju.
Pozdrawiam.
Ja w moim D13B2 mam taką chłodnice,zaślepione są te otworki i wszystko jest ok.Żadnych problemów niema wiec moim zdaniem możesz zakładać ją.
opcje dla mnie sa dwie:
1. odeslac
2. zmienic skrzynie na automat :P
Nie zmieniał był skrzyni na automat ponieważ:
-masz lepsze osiagi
-ekonomiczna w utrzymaniu
chłodnica w d15b2 jest wieksza od chłodnicy w d13b2
chłodnica w d15b2 jest wieksza od chłodnicy w d13b2
od keidy? kupowalem do 1.3 i 1.5 nissensy i byly identyczne
Mam taką w D16 i nie ma problemów z temp
emailowałem ze sprzedawcą i stwierdził to samo co Wy :
Witam Serdecznie !!!
Pragne Pana zapewnic i uspokoic ze chlodnica ktora Pan dostal jest do Pana
wersji silnika,zgadza sie jest to pod wersje manualna i automat.Dodatkowe
przylacza nie maja nic wspolnego z chlodzeniem silnika one dzialaja tylko i
wylacznie gdy zostana podlaczone przylacza z automatu.Spokojnie wiele ich
sprzedajemy kazdy prawie mysli ze woda bedzie uciekac przez te wezyki ale
zapewniam Pana ze to jest calkiem inny obieg chlodzenia.Generalnie niczym
sie nie rozni od Pana chlodnicy.Mozna ja spokojnie montowac bez obaw ze
bedzie cos tymi przylaczami cieklo.Zapewniam ze jest okey i prosze sie nie
martwic i smialo montowac.
Pozdrawiam
....zakładam
można zamykać
dzięki za pomoc i wsparcie w trudnych chwilach :)