Zobacz pełną wersję : Problem z rocznikiem
Witam wszystkich Kolegów na forum.To mój pierwszy post dlatego jeśli robię coś zle proszę o wyrozumiałość.
Co do pytania.Mianowicie kupiłem niedawno swoja pierwszą hondę.Civic 2,2 icdti 5D.Wiem że była produkowana od 2006 roku.Moja jednak ma datę pierwszej rejestracji 2 dni przed końcem grudnia 2005.Przekłada się to pierwsza rejestracje w kraju którą zrobiłem.Datę wbita w polskim dowodzie rejestracji to 2005 rok.
Nie wiem jak mam się do tego ustosunkować?Czy to obniża w jakiś sposób wartość auta?Co mam odpowiedzieć np.potencjalnemu przyszłemu nabywcy jeśli zapyta jaki to rocznik?
Może to głupie pytania ale czy te 2 dni robią dużą różnice?:)
butler.gdansk
12-05-13, 17:11
Z technicznego punktu widzenia nie ma żadnej różnicy czy to 2005 czy 2006 bo to Civic VIIIgen
Ale dla potencjalnego kolejnego nabywcy to jednak 2005 i może to być po prostu potencjalny argument do spuszczenia z ceny ;)
Kurcze no właśnie.Data 1 rejestracji to 29.12.2005. Głupia sprawa bo to praktycznie 2-3 dni różnicy. Dobrze ze nie ma róznicy z technicznej strony.To najważniejsze bo autko chce dlugo uzytkowac i napewno o nie dbac.Zadbane auto to zawsze wieksza wartosc.
butler.gdansk
12-05-13, 17:25
Ale jak kupujesz auto nowe z salonu na przełomie rocznika, to też masz konkretne rabaty kupując te z mijającego roku.
Czasem przez kilka pierwszych miesięcy danego roku są wyprzedawane fury z poprzedniego rocznika z rabatem kilku, a nawet kilkunasto procentowym.
No tak tylko tu jest sytuacja kiedy VIII gen.zaczyna się od 2006 .Wiadomo ze produkcja ruszyła wcześniej ale.Może była jakaś przedsprzedaż z kolei.Ktoś szybko kupil i zarejestrowal.Faktem musi być to że widać mam auto z pierwszych wczesnych wypustów serii.
8 gen zaczyna sie od produkcji 2005, ale jest to tzw. rocznik modelowy 06. Ja tez mam takie auto, rejestracja nawet w listopadzie i jedyne co mnie martwi to, ze jak bede je sprzedawal bede musial wpisac w ogloszeniu rocznik 06 i od razu mowic ze jest 05, bo wiekszosc ludzi wlasnie jest przekonana ze ten model wychodzil od 2006 a nie 5 i moga w ogole nie znalezc twojego ogloszenia jak zaloza kryteria wyszukiwania od 2006 wlasnie..
Dziekuje za porade w takim razie i rozwianie moich watpliwosci itd.
Z samą rejestracją też różnie bywa :)
czasem rejestruje się same papiery. Ja tak mam - rejestracja 29 grudnia ;) ale jak zerknąłem do ksiązki serwisowej to data wydanie auta (wpisane w książce serwisowej) jest w połowie stycznia.
Auto było kupowane na firmę i chodziło o fakturę z grudnia :D
Biorąc pod uwagę programy do wyceny wartości, wartość bazowa ustawiona jest na środek rocznika. W twoim wypadku będzie to maj 2005, a to, że pojazd jest z końca roku to występuje korekta dodatnia za miesiąc pierwszej rejestracji. W roczniku 2006, wartość bazowa ustawiona jest na maj 2006, natomiast jeżeli jest pierwsza rejestracja np. w styczniu to od wartości bazowej występuje korekta ujemna za miesiąc pierwszej rejestracji. Tak czy siak liczy się okres eksploatacji w miesiącach. Ponadto 2005 rok nie będzie nigdy traktowany jako 2006 w przypadku wyceny pojazd przez instytucję (biorąc pod uwagę wycenę wartości rynkowej). To może nastąpić przy potrzebie wyceny auta - cele ubezpieczeniowe i inne. Chociaż różnica w wartości może być niewielka, można to sprawdzić.
Sprawdziłem co jest w książce serwisowej.Mam wpisane 29.12.2005 czyli jest to zarówno data wydania jak i data 1 rejestracji auta.Wpisany jest tez model G5 CTDI SPORT / 2006 CIVIC 5D .Zaokrąglając te 2 dni wychodzi sam początek roku a jak ktoś to zinterpretuje i dla kogo będzie to problem bądź nie to już inna sprawa. Dziękuje za wszystkie rady co do tłumaczenia tego zjawiska podczas późniejszej ewentualnej sprzedaży.Autko bardzo mi się podoba i chce teraz skupić się na jeździe , eksploatacji i podstawowym serwisie jak to przy kupnie czegoś z drugiej reki:) Na pewno będę miał jeszcze wiele pytań...ale to już w nast.postach:)
wg mnie mogło by to komuś robić różnicę gdyby chodziło o 1-2 letni samochód, dla starszych aut bliskich 10 lat i starszych istotny zaczyna być stan techniczny a mniej już rocznik - dlatego ciesz się jazdą a gdy przyjdzie czas sprzedać to gdy tylko auto będzie zadbane to nie będzie problemu z uzyskaniem dobrej ceny
heh mam podobną sytuację od tygodnia jestem posiadaczem ufa 5d 1,8 sprowadzoną z niemiec i data produkcji autka to 24.12.2006r. Pierwsza rejestracja żeby było śmiesznie to marzec 2007... też w razie czego zamieszanie przy sprzedaży by było. Dla mnie definitywnie jest to auto 2007 ale w Polsce z tego co wiem tylko przyjmuje się datę produkcji w fabryce. W zachodnich krajach EU w dowodzie zawsze jest wpisywana pierwsza data rejestracji. Nawet dla niemca moja honda to 2007 ;d ale rok produkcji 2006 nie da się ukryć. Właśnie jak to było mam model 2006 czy już może 2007 ? były jakieś poprawki może już uwzględniane od grudnia 2006 ? :D jak to jest wie ktoś coś na ten temat?
Moim zdaniem sytuacja jest jasna, rok produkcji 2006 i pierwsza rejestracja to marzec 2007. Nic w tym dziwnego. Wartość rynkowa liczona tak jak wspominałem wcześniej przez programy eksperckie będzie niższa ze względu na rok 2006. Bo w marcu 2007 mógł być zarejestrowany pojazd z roku 2006 ale również z roku 2007 i w tym przypadku występuje różnica wartości. Podejrzewam, że jest niewielka, może nawet nieistotna ale jest. Będzie to miało znaczenie dla instytucji. Natomiast co do modelu to nie wiem, ja jak patrzę w necie na handlarzy co piszą np. rok 2010 ale modelowo 2011 to mi śmiać się chce.