Zobacz pełną wersję : Jaki preparat do samodzielnego mycia silnika?
Marcin2000
12-05-13, 15:37
Chciałbym samodzielnie umyć silnik i komorę w swoim cifie i przy okazji nic nie zchrzanić. Mam tam też sekwencyjną instalację LPG która generalnie może być wrażliwa na takie zabiegi. Jaki preparat polecacie do bezpiecznego i skutecznego mycia silnika? Jak podejść do samego procesu mycia?
Mam nadzieję, że któryś z forumowych speców od detalingu się wypowie i poradzi...
:cool:
Powiem tak. Parę lat temu jeden mechanik też wpadł na 'gienialny' pomysł i z nudów umył mi silnik.
Wtedy szczęśliwy nie byłem, ale po pewnym czasie zaczeły mi się dziać takie akcje z elektryką, że bym gościa gołymi 'ręcami' udusił. Też mam sekwencje i oczywiście z elektryką gazu miałem mnóstwo przejść - zdecydowanie przez to mycie :]
A tak na serio to jak zrobisz to z głową, zabezpieczysz co trzeba, to spoko :)
Akra daje radę całkiem nieźle + pędzelki, miekkie szczoteczki czy cuś. Zresztą faktycznie były już na forum tematy o myciu silnika.
Ja przymierzam sie do zakupu K2 akra, ponoć daje rade. Co do samego mycia, to kilku ludzi już tutaj to robiło, także może się wypowiedzą.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?119874-Mycie-silnika-Tutorial-czyli-co-zrobi%E6-%BFeby-by%B3o-czysto-pod-mask%B1-!&highlight=mycie+silnika
Marcin2000
12-05-13, 17:40
Nie widzę tego linka w praktyce u mnie, mam zainstalowaną sekwencję LPG... kurcze czy bez takiego lania wody się nie da?
Nie ma preparatów do bardziej "suchego" wyczyszczenia silnika i komory czy tylko woda do zmiękczania i K2?
Właśnie tak w tzw. "profesjonalnej" myjni straciłem auto-alarm z obsługą centralnego zamka
Witam,
ja używałem K2 akra i przyznam ze dało to rade, dodatkowo mycie myjka ciśnieniowa i jest prawie jak nowa z salonu :p
jedynie aparat zapłonowy zawinąłem reklamówka i starałem sie nie lac po tym, resztę lałem woda ile wlezie.
mycie odbywało się w pełnym słońcu tak ze szybko wyschło, nikogo nie namawiam do tego zabiegu żeby nie było ze się coś komuś spierdzieliło !!!!!
Marcin2000
12-05-13, 21:20
ludzie z instalacją LPG musiał bym połowę silnika zawinąć nie ma jakiś alternatywnych środków?
Oj tam :p Dla bezpieczeństwa reduktor w reklamówkę, listwe wtryskowa w reklamówke, komp od gazu też ... reszta powinna jakoś przeżyć :]
Albo daruj sobie czysczenie silnika. Na zlot nie będziesz jechał, bo nie masz jakoś odwalonej komory a i tak zaraz będzie usyfiony. Weź spray i miejscowo czyść szmatką i zmywaj jakiś spryskiwaczem czy coś. Ja też chciałem czyścić komorę, ale odpuszczam.
A nie mówili chłopaki, że gaz to zło? same problemy przez to :p (żart)
Ja ostatnio myłem wspomniana AKRĄ - bardzo dobry środek.
Pierw wyciągnąłem przewody WN, otwory w pokrywie zakleiłem, a aparat osłoniłem reklamówką.
Wszystko zlałem wodą, następnie dużo płynu, szorowanie pędzlem i na koniec obfity strumień wody z ciśnieniem z kompresora.
Na koniec szmata, dużo sprężonego powietrza coby wodę wygonić i finito. Potem jeszcze psiknąłem takim środkiem z autolandu do konserwacji zderzaków (taki nabłyszczacz) i wszystko świeci się jak psu nie powiem co:p
Żadnych problemów z elektryką i pracą silnika oczywiście brak, a woda lała się ostro:)
Oczywiście trzeba uważać na różnego rodzaju wiązki i kostki - tam nie ma co się za bardzo znęcać:)
Śmiało można myć silnik. Ja myję średnio raz na 3 miesiące, zabezpieczam kopułkę i tyle, używam Plak czysty silnik i żadne cuda się nie dzieją.
Przezywacie to mycie jakby nikt w deszczu nigdy nie wyjezdzal a auto kaluz nie ogladalo. Wezcie po jezdzie w ulewnym deszczu i po kaluzach zobaczcie sobie jak wyglada w komorze a potem dyskutujcie czy woda zaszkodzi ;)
Mycie myjka wysokociśnieniowa to co innego - woda pod cisnieniem dociera w zakamarki ale to moze uszkodzic uszczelnienie (np kopulki WN) natomiast jak bedziecie powoli lac wode "z węża" to silnikowi nie ma prawa sie nic stac.
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Marcin2000
13-05-13, 15:19
Silnik i ewentualnie centralka alarmu to 10% problemu chodzi w moim przypadku o instalację LPG tj. komputer, wtryskiwacze itp.
Silnik i ewentualnie centralka alarmu to 10% problemu chodzi w moim przypadku o instalację LPG tj. komputer, wtryskiwacze itp.
Marcin mam założoną instalke sekwencyjna i naprawdę nic się nie stało bynajmniej u mnie.
Jedynym miejscem na które uważałem był aparat zapłonowy i centralka od LPG, mycie było w pełnym słońcu temp ok 30st i udało się ze lekki wiaterek wiec wyschło porządnie.