Zobacz pełną wersję : Buczenie z okolic tylnego koła
Witam
Mam taki problem ostatnio przy jeździe na ręcznym przesadziłem z prędkością i przywaliłem w krawężnik prostopadle jedną stroną auta. :moja glowa: Skutkiem są trochę powgniatane felgi stalowe i buczenie przy trochę wyższych prędkościach chyba przy prawym kole z tyłu. Wiecie może czy opłaca się dawać te felgi do prostowania czy lepiej kupić nowe? Drugie pytanie czy ktoś wie czym może być spowodowanie takie buczenie?
skolopendra
02-01-08, 12:55
takie buczenie?
pewnie łożysko sie rozpada !!
co do buczenia to bedzie to lozysko na piascie, a co do felg to nie podpowiem bo nigdy nie prostowalem nie wiem jakie ceny takigo zabiegu :)
co do felg , uzywke mozna kupic juz za 40 dyszki ,takze jak mocno oberwala to lepiej kupic druga.a prostowanie to zalezy od warsztatu od 10 lz. :aloha:
pewnie łożysko sie rozpada !!
Ile może kosztować nowe z wymianą?
TOMEK840123
02-01-08, 13:32
Co do wymiany to zrobisz to sam jeśli masz w miarę troche możliwiości manualnych.
Ceny są różne...do D16Y8 kosztuje 220zł (zamiennik)z ABS
Ceny są różne...do D16Y8 kosztuje 220zł (zamiennik)z ABSsie cenia :ban: proponuje wyjac lozysko i isc do typowego sklepu z lozyskami(nie art.motoryzacyjne), koleszka sobie wymiezy sprawdzi numery i da ci cos w nizszej cenie
Nie da bo łożysko jest zintegrowane z piastą...
ja za nowa piaste dalem 300 a za wymiane 30;] a z ciekawosci w ASO pytalem ile by chcieli za taki element ale mieli tylko pozlacane chyba... bo 900 zł za to chcieli ;]
Nie da bo łożysko jest zintegrowane z piastą... bez sensu... na pewno ??nikt nie probowal rozdzielic lozyska od reszty piasty?? pytam z ciekawosci bo nie widzialem na zywca tego ale mialem podobna historie w ibizie, nie moglem rodzielic lozyska od piasy, poszedlem do sklepu i mi chciali wcisnac cala piaste... wrocilem do domu wzialem wiekszy mlot , wd40 itp no i poszlo:)
TOMEK840123
02-01-08, 16:12
W tylnej piascie znajdują się dwa łożyska !!
po to jest sprzedawane lozysko do kola oddzielnie zeby je mozna bylo zamontowac prawda?
W moim autku, mam podobną sytuację, też buczy w tylnym kole :/
Zdjąłem koło i bęben i mogę potwierdzić, że łożyska są raczej nie wyjmowalne z piasty, co prawda nie próbowałem ich wybijać młotem (bo można piastę uszkodzić), ale twierdze, że trzeba kupić piastę z łożyskami w środku.
po to jest sprzedawane lozysko do kola oddzielnie zeby je mozna bylo zamontowac prawda?
Łożysko sprzedawane jest z piastą żeby można było ją zamontować ;)
Można to jakoś sprawdzić czy to na pewno łożysko bez wymiany na nowe?
I czy są oddzielnie łożyska i piasta? czy zawsze komplet? Bo mam możliwość zakupu piasty za 60zł
chlopie kup cala piaste z lozyskiem bo jak zaczniesz walic mlotem to cale powyginasz a to dopiero problem :bicie: u mnie250zl
Właśnie kupiłem piastę z łożyskiem za te 60zł stan bdb
Byłem w sklepie to ceny się zaczynają od 170zł
Niestety ta piasta za 60zł była zepsuta ale mam zwrot pieniędzy.
Kupiłem nową za 170zl firmy JC i jestem zadowolony.
To teraz pytanie czy do VTi podejda piasty z lozyskami np od EG4 ??EG4 to bebny ale piasty takie same chyba??
No to ja sie podlacze bo tez mi robi "buuuuuu" od 50 km/h w gore.
myslalem ze to opony, ale wymeinilem na nowe a buczenie zostalo.
Mechanik powiedzial ze music byc lozysko razem z piasta, na allegro znalazlem takie cos:
http://allegro.pl/item294320378_lozysko_kola_tyl_honda_civic_z_abs_p iasta.html
I to chyba najtańsza alternatywa :(
Z przesyłką oba to niecałe 500 PLN, ano - jak sie ma ABS i 160 Km to trzeba płacić :D
czy do VTi podejda piasty z lozyskami np od EG4
nie podejda. z modelach z bebnami jest inna srednica lozyska niz w modelach z tarczami. latalem wymieniac bo zla kupilem ;p
Kupiłem nową za 170zl firmy JC i jestem zadowolony.
Możesz kolego napisać czy jeszcze hula Ci to łożysko? Moge je kupić za 150 ale nie wiem czy z rok pociągnie...
Pozdrawiam
TOMEK840123
13-02-08, 16:44
nie wiem czy z rok pociągnie...
Będzie ci hulac bez problemu. Ja w byłej Hondzie zrobiłem na łożysku z JC 60tys. km i nic się nie działo.
No to biorę... Dzięki za pomoc :)
No mi też działa i nic nie buczy.