Zobacz pełną wersję : silnik krokowy - wymiana ? czy można jeździć bez niego?
witam, niedawno miałem kłopoty z instalacją lpg i mój gazownik stwierdził że padł mi silniczek krokowy w instalacji gazowej, z braku czasu wyciągnął go i w miejsce silniczka wstawił chyba ręczną regulacje... i teraz zrodziło sie pare pytań:
- czy można jeździć bez tego silniczka? - jeżdże już chwile i nie zauważyłem zwiekszenia spalania albo pogorszenia dynamiki czy coś ... (nawet wydaje mi sie że jest lepsza)
- ile kosztuje wymiana takiego silniczka bo ten mój magik rzucił mi kwote 250 zł która mnie troche zaskoczyła bo na allegro znalazłem silniki po 57 zł
jak ktoś się w tym orientuje proszę o rade.
Bassmaster
02-01-08, 10:17
250zł za silniczek? Chyba, że jest ze złota ;)
Sprawdź jakiej firmy to silniczek i kup nowy na Allegro, potem wstaw go zamiast tej ręcznej regulacji, podepnij kabelek i zmień gazownika.
Jeśli ci wstawił "śrubę" to nic nie zmieniał w ustawieniach komputera.
Bez krokowego można jeździć do czasu wizyty u pana diagnosty na corocznym przeglądzie obowiązkowym auta.
dzięki za info, masz może jakiegoś godnego polecenia z wawy lub okolic?
Bassmaster
02-01-08, 12:32
Mogę polecić dwóch:
Regulska 66 (tel. 22 6677977) gadać z gościem, który na bluzie ma napisane z tyłu "FILA"
i
Szarych Szeregów 5 (b chyba) (tel. 601292580) gadać z Mariuszem (ten największy)
Obydwa zakłady w Warszawie.
Koniecznie wymiana! Mozna uzyc sruby regulacyjnej manualnej, ale musilbys sprawdzic czy w kazdym zakresie obr dawka gazu nie zubogadza mieszanki. Dodatkowo regulacja skraca sie do 10kkm.
źle mnie zrozumiałeś śruba regulacyjna jest i gazownik mi to nastawił tak "na słuch" i jeździ lepiej niż z silniczmkiem :) zabił mnie po prostu ceną i zacząłem kombinować.
Wlasnie, regulacja na sluch !! Przepraszam, ale dla mnie to nie gazownik. Powinien posiadac chociazby urzadzenia do pomiaru przebiegu sondy lambda i ustalic dawke gazu za jego posrednictwem
troche późno, ale bardzo polecam p. Nowaka z Wesołej nr tel 601240001