Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Silnik nie odpala

blady01
11-05-13, 22:32
Witam.
Dzisiaj rozebrałem drzwi w moim EJ9 aby dostać sie do silnika podnoszenia szyb. Zrobiłem to bo ostatnimi czasy szyba nie chciała sie podnosić do samego końca i zatrzymywała sie na uszczelce. Po wielkich trudach udało mi się do niego dostać. Otworzyłem wyczyściłem bo był zaruscialy. następnie przystąpiłem do ponownego montażu . i w tym miejscu pojawił sie problem mianowicie silnik nie podnosi juz szyby nawet na milimetr a ponadto chyba rozładował akumulator badz robi zwarcie. A wygląda to tak jesli chce podnieś szybe to wyłącza sie radio włącza sie kontrolka ABS. po wszystkim chciałem wjechać do garażu żeby zrobić to jutro bądź w pon ale samochód nie odpala. zapalają sie kontrolki zakręca tak na sekundę ale nie pali. przypomina to rozładowany akumulator. Dodaje ze akumulator ma 2 lat.
Bardzo proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak rozwiązać ten problem i co mogło go spowodować.
Z góry dziekuje

HG__wwa
11-05-13, 23:03
przypomina to rozładowany akumulator
bo pewnie padł jak podczas roboty słuchałeś radia i bawiłeś się podnośnikiem..

nie mam pojęcia jak rozwiązać ten problem
a słyszałeś o ładowaniu akumulatora prostownikiem? albo o kablach rozruchowych?:rolleyes: jak nie masz to pożycz od kogoś albo kup..

blady01
12-05-13, 08:25
Słyszałem. dziękuje za pomoc i lekceważący stosunek do mojej osoby.,-wydaje mi się to niepotrzebne

Rudy_
12-05-13, 10:24
bo pewnie padł jak podczas roboty słuchałeś radia i bawiłeś się podnośnikiem..
dokładnie, jak robiłem w innym aucie przy silniczku podnoszenia szyb najnormalniej rozładował się akumulator. Naładuj go i będzie git :)

HG__wwa
12-05-13, 13:29
lekceważący stosunek do mojej osoby.,-wydaje mi się to niepotrzebne
niepotrzebne to wydaje mi się zakładanie nowego tematu z takiego błahego powodu skoro spodziewasz się, że akumulator padł a piszesz, że nie masz pojęcia jak rozwiązać problem. najpierw było to sprawdzić, chociażby napięcie na akumulatorze albo podładować od razu, albo odpalić na kablach rozruchowych z aku innego auta.
Z Twojego posta to można było wywnioskować, że wiesz w czym problem-aku, ale nie wiesz co dalej z tym zrobić, więc tak jakbyś nie słyszał o prostowniku czy kablach.. więc jakie lekceważenie?;)

blady01
13-05-13, 22:12
nie mieliście racji.
rano poszedłem do auta i normalnie odpalił. bez najmnijeszego problemu. mogło to być zwarcie bądź przesilenie ?

pp89
14-05-13, 10:59
Jakby było zwarcie czy cokolwiek innego na drugi dzień też byś nie odpalił.
Mieli racje, że aku się wyczerpał a to że sam odzyskał sprawność to nie wiem czemu.

Ja mam już leciwe aku i dzieje się tak, że mogę go "rozładować" czy to silnikiem szyb, szyberdachu czy po prostu zostawie kluczyk w stacyjce w pozycji II i auto nie da się uruchomić bo rozrusznik ledwo kręci albo w ogóle. Po pół godziny "odpoczynku" akumulator jakby odzyskiwał energie i odpala od strzała.

Na przyszłość kup sobie miernik i będziesz wszystko wiedział.

HG__wwa
14-05-13, 13:30
nie mieliście racji.
tak kolega nie miał pojęcia co się dzieje a teraz to wie kto ma a kto nie ma racji..:rolleyes: choć nadal nie zdiagnozował problemu.. :D
dokładnie jak pisze pp89 aku po jakimś czasie odzyskuje swoją moc rozruchową jeśli jest jeszcze w dobrej kondycji.. po prostu wtedy dużo energi poszło i musiał się zregenerować troszkę żeby odpalić, a jakby było aku 'wyeksploatowane' to nadal byś nie odpalił, aku masz jeszcze dobre

blady01
15-05-13, 22:49
:-) dzięki za wszelką pomoc
wiecie może czy silnik do podnoszenia szyb da się rozebrać bo próbuje od dwóch dni bo chciałem go wyczyścić ale nie umiem wyciągnąć tego kółka66(nie wiem jak to nazwać. to co się obraca podczas pracy)) wyciąglem cygier więc śmiem twierdzić że powinno się dać.