Zobacz pełną wersję : Klimatyzacja Honda Civic
Mam do was tym razem takie pytanko, bo mnie nurtuje już od dłuższego czasu...
Czy w mojej Hondzie '95 (bez klimy) można zamontować klimatyzację?
Wiem, że niektóre modele były wyposażone w klimatyzację, u mnie jest nawet zaślepka na przycisku który normalnie działa jako A/C.
Jak myślicie, da się to zrobić i jakie są koszta takiej operacji?
Laser_1985
01-01-08, 22:08
A przybliżona cena ?
tez nosze sie z zamiarem montazu klimy do D14A3 - wiem ze jest jakis układ stabilizujący czy podnoszący wolne obroty przy załączaniu klimy (oprócz silniczka krokowego) czy coś takiego da się zamotować przy montażu??? czy trzeba zmieniać komputer, przepustnice?? ktoś przerabiał ten temat, nie chciałbym zeby mi auto gasło po włączeniu klimy
klima kosztuje ok 1000zł, robocizna mysle ze od 300zł
mateuszgalabuda
18-03-08, 21:06
a gdzie taka klime nabyc ? i komu zlecic montaz ?
mateuszgalabuda
18-03-08, 21:06
a gdzie taka klime nabyc ? i komu zlecic montaz ?
Dołączam się do tematu... również przymierzam się do montażu klimatyzacji w mojej Hani Sedan 1998 R 1.4iS i prosiłbym o jakieś porady odnośnie tej sprawy no i w szczególności chodzi mi o polecenie dobrego zakładu w którym tą klimatyzację kupię i który tą klimatyzację zamontuje profesjonalnie ??
Ja z kolei posiadam sprawną klimatyzację w d16z6 z 94r ale za cholere nie mogę dostać gazu o symbolu chyba R4 czy R5, ponieważ go wycofali
Ja z kolei posiadam sprawną klimatyzację w d16z6 z 94r ale za cholere nie mogę dostać gazu o symbolu chyba R4 czy R5, ponieważ go wycofali
Gaz R12 - freon. Poszukaj w firmach gdzie nabijają gaz do lodówek.
Ja zakładałem klimę w tym roku w listopadzie do mojej Hani ;o) Zakładałem ją obok Wieliczki - jest tam Mechanik od Hond i on naprawdę zna się na rzeczy. Jak chcecie mogę dać namiary bo oni wiedzą gdzie wszystko włożyć beż zbędnego myślenia. A jak mi opowiadali to w sezonie zakładają bardzo dużo klim do hondów i akurat też miał do sprzedania kompletną klimę.
Montaż z nabiciem wyszedł mnie 300 PLN.
A tak na marginesie mam do Was pytanie czy klimatyzacja włącza się np przy -10'C po przyciśnięciu guzika ?? chodzi o wentylator i sprężarkę bo ostatnio coś mi się nie włącza a przy 5'C się zapoda wszystko ładnie i takie pytanie czy to normalne ??
co do pytanie witolldo to odpowiedzi nie znam, ale jak nikt jej nie udzieli, to zejde sprawdzic ;P
Jak będziesz mieć chwilkę to kuknij bo mi to spać nie daje :) będę wdzięczny.
Panowie nie wiecie co z tą klimą na tych mrozach?? czy powinna się odrazu załączać bo dziś robiłem test i po włączeniu przycisku nie od razu się odpaliła dopiero po jakiś 10 min zaczęła pracować sprężarka i wiatrak ...
Normalne zachowanie, przy takich mrozach klima się nie załącza.
Wszystko jest sprawne i działa prawidłowo, nie masz się czym przejmować :)
Normalne zachowanie, przy takich mrozach klima się nie załącza.
Wszystko jest sprawne i działa prawidłowo, nie masz się czym przejmować
Dzięki wielkie :) przewrażliwiony jestem, ale żona mi już mówi, ze za chwile będę z Hondą spać :P :)
Pytanie o klimatyzacje, wydajność
czy to prawda ze auta z oryginalna klimatyzacja maja bardziej wydajny wentylator niż te bez klimy?
zakładałem u siebie klime w EG8 '94 r i jakby trochę słabo dmucha lub tak już powinno być,
PAWELEKHONDA
21-06-11, 21:21
witam pytanko moje jest czy duzo przerabiania i roboty jest z załozeniem klimy do hondy civic 1.3 hb i czy to jest opłacalne bo montowac bym montował sam wiec tylko cena rzeczy
pozdrawiam:)
Kupując klime na forum/allegro pamiętaj o sprawdzeniu pod jaki gaz jest, część starych klimatyzacji jest pod freon - nim już nie nabijesz, a przerobienie to dodatkowe +/- 200zł ; ) szkoda pieniędzy lepiej od razu znaleźć pasującą (widziałem taką na forum tutaj do D serii za 700zł ;)
w D13 masz inną łape kompresora niż w D15B7 i B2 także zwróć uwagę w manualu widać różnice
http://www.japancars.ru/cat/honda/
ja ostatnio zakładałem u siebie w d13 klime i nie było problemu z żadną łapą, wszystko pasowało p&p, a klima z tego co wiem nie była od d13
Nie mieliście żadnych problemów po instalacji klimy? Coś było np do wymiany itd aby osiągnąć odpowiedni efekt? Ja kupiłem zestaw ale jest jakaś usterka i nie chłodzi, wysokie hp na obrotach walące do 30bar a lp ok 6bar, na obrotach trochę spada ale nie wiele...
Witam!!
Czy ktoś już regenerował sprężarkę do klimy. Co trzeba wymienić i jakie koszty.
Zaznaczam moja zgrzyta jak by piasku nasypał do niej no i sprzęgło się nie wyłącza.
Czy nikt nie rozbierał i nie regenerował sprężarki od klimy??
wejdz sobie w maunala i zobacz jakie narzedzia potrzeba to Ci sie odechce
ja bym kupił używaną
wyjdzie taniej
dobra, mam problem.
ile jest kostek do klimy pod maska? w moim przypadku b16 6gen ale to chyba nie robi strasznej roznicy.
jedna do wiatraka klimy, druga do kompresora, 3cia ?!, jest jeszcze czwarta za sama prawa lampa ale tej juz nie licze bo jest podlaczona. chodzi mi o ta zagadkowa jedna.
jesli nie dosc jasno dawac znac postaram sie sprecyzowac.
tylko nie wiadomo na jaką się trafi, a możliwe że tylko niby łożysko spartolone bo strasznie tak zgrzyta - i dlatego paska nie było załozonego
dobra, mam problem.
ile jest kostek do klimy pod maska? w moim przypadku b16 6gen ale to chyba nie robi strasznej roznicy.
jedna do wiatraka klimy, druga do kompresora, 3cia ?!, jest jeszcze czwarta za sama prawa lampa ale tej juz nie licze bo jest podlaczona. chodzi mi o ta zagadkowa jedna.
3cia to czujnik na chlodnice
dobra, mam problem.
3cia jest do czujnika na chlodnicy
W wiązce od klimy 6gen pod maską masz w sumie 4 "kostki".
Pierwsza wiatrak na chłodnicy, druga nie kostka tylko dwa przewody z konektorami podłączenie sprężarki i trzecia kostka czujnik w osuszaczu, czwarta do podłączenia całości z resztą wiązki (zaślepiona kostka na pasie przednim przy lewej podłużnicy. W w/w wiązce masz jeszcze kabel masowy który przykręcasz do pasa przedniego.
Do tego masz dwa przekaźniki i diodę, które musisz wpiąć w puszcze bezpieczników przy akumulatorze.
Mam pytanie do osób, które mają dokładaną klimatyzację, czy jak włączacie klimę to obroty podnoszą się wam na te 1100 obr i tak zostają? Bo ja mam taki problem, że włączam AC i nie dają rady się podnieść tylko od razu spadają na jakieś 700, czasami gaśnie podczas jazdy na luzie, miał ktoś taki problem? Albo wiecie co jest nie tak?
miałem dokładaną klime w V genie, nie masz w kompie sterowania obrotami załączenie/wyłączenie klimy, dlatego sam sobie faluje, w kości OBD jest za to odpowiedzialny jeden pin i komp tym steruje, odpowiednio podwyższa i obniża obroty przy załączeniu kompresora, zmień kompa na taki od wer. z kimatyzacją
Komp raczej sterowanie ma każdy. Kolega ma D13B7 więc były jakieś akcje z wiązką i może coś do kompa nie jest podpięte?
Wszystko jest podpięte, jak włączam AC to obr na ułamek sekundy podnoszą się i od razu spadają, więc to raczej nie w tym problem. Komp jest od d15b7.
Aha, na seryjnym kompie z d15b7 jest prawie identycznie.
hmm widać ciężki problem i brak jakiegokolwiek rozwiązania
Witam, czy ktoś mógłby mi polecić dobrego mechanika który mógłby mi włożyć klimę do mojej Hani (EJ6, d16y7) w Łodzi i okolicach?