PDA

Zobacz pełną wersję : znowu klekocze ;/

m930x
11-05-13, 14:05
Witam, chłopaki mam problem... jakiś miesiąc temu wymieniałem wałek i dźwigienki zaworów, bo stare były już bardzo wyrobione i klekotały... Wymieniłem wszystko jak byś powinno, zawory wyregulowane itp. Autko chodziło bardzo cichutko i przyjemnie...

Po tamtym czasie zacząłem zajmować się blacharką... Dzisiaj wyjechałem z garażu aby ładnie wyschło wszystko (konserwacja nadwozia)...

Wszystko ładnie chodziło, poczekałem aż silnik się troszku nagrzeje.... lekko go przygazowałem kilka razy dla odmulenia ...

I nagle słyszę że znowu klekocze ;/

Co może być przyczyną? możliwe, że ponownie muszę regulować zawory?

Olej mam nowy i dociera on na wałek...

Proszę o pomoc

edit. Silnik d16y8 olej 10w40 max life

ma1ster
11-05-13, 17:00
Co może być przyczyną? możliwe, że ponownie muszę regulować zawory?... no z punktu widzenia Twojego problemu zaczął bym od ściągnięcia dekla i kontroli elementów kompensacyjnych... jeśli będzie źle, to wiesz gdzie problem... jeśli jest wszystko w porządku, to można obstawiać inne elementy takie jak np. wał korbowy i luz w jego łożyskowaniu, ale jest ich jeszcze na pewno kilka więcej...

m930x
12-05-13, 01:02
tak, sprawdzę, ale jest to możliwe, że ustawiałem zawory jakoś miesiąc kiedy było bardzo zimno w garażu, i gdy dzisiaj wyjechałem z garażu, nagrzałem silnik (jałowe obroty) i podczas przygazowania ułożyły się dźwigienki i ponownie trzeba je regulować?

ma1ster
12-05-13, 17:35
To już raczej wynika z kiepskiej obsługi elementów kompensacyjnych... nie masz właściwie innego sensownego wyjścia jak najpierw to skontrolować...

m930x
12-05-13, 22:43
dzisiaj ściągnąłem pokrywę i sprawdziłem luz na zaworach... jest tak jak ustawiłem czyli 20/25 i wszystko wygląda dobrze
co może być przyczyną klekotu od strony góry silnika?

dodam, że gdy zimny silnik nie słychać klekotu...

Michał102
12-05-13, 22:54
Może kasowniki VTEC'a? Chociaż te się chyba tłuką bardziej na zimnym, a na rozgrzanym cichną.

Najlepiej załatw sobie stetoskop i posłuchaj tez osprzętu. czasem alternator też tak lubi hałasować, a gołym uchem niesie się to na głowicę:)
Nakręć też filmik dobrej jakości... może ktoś coś wybada;-)

m930x
12-05-13, 23:39
jutro auto idzie do lakiernika także nie dam rady nagrac nic...