Zobacz pełną wersję : Sworznie dolne - kiedy wymienić
Witam,
Może banalne pytanie, ale nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi:
przy jakim luzie należy wymienić dolne sworznie przedniego zawieszenia?
Ostatnio zmierzyłem, że mam po ok. 1mm pionowego luzu. Czy to kwalifikuje sworznie do wymiany?
pozdrawiam
Jak Ci się koło urwie to będziesz wiedział. :mad:
Jak Ci się koło urwie to będziesz wiedział. :mad:
dokładnie. najlepsza odpowiedz na świetne pytanie.
masz luz to wymieniaj, koszta nie wielkie a jak ****ie to uszkodzeń będziesz miał nie mało
A, czyli nie wiecie :)
Wiem, że pytanie nie za mądre, ale np w drugim civicu przed wymianą miałem luzu 5mm.
Dzięki za zainteresowanie.
Spróbuj pojeździć teraz do 6 mm luzu, może się wypnie na zakręcie i zrobisz piękną rolkę przez dach do rowu :)
Dolne jak i górne sworznie, jeśli mają jakikolwiek luz, 1 czy 3 czy 5 mm, kwalifikują się do wymiany. Nawet mały luz szybko się pogłębia i można się nieprzyjemnie zdziwić, a sam sworzeń kosztuje przecież grosze.
Panowie a o jaki luz chodzi? po wypieciu zwrotnicy jestem w stanie z oporem poruszac trzpieniem dolnego sworznia (tym na ktory nakreca sie nakretke) w prawo i w lewo do gory w dol czy tak ma byc ? Sam sworzen siedzi sztywno w zwrotnicy.
Dolne jak i górne sworznie, jeśli mają jakikolwiek luz, 1 czy 3 czy 5 mm, kwalifikują się do wymiany. Nawet mały luz szybko się pogłębia i można się nieprzyjemnie zdziwić, a sam sworzeń kosztuje przecież grosze.
Dzięki, czyli jakikolwiek luz kwalifikuje sworzeń do wymiany. O to mi chodziło.
Panowie a o jaki luz chodzi? po wypieciu zwrotnicy jestem w stanie z oporem poruszac trzpieniem dolnego sworznia (tym na ktory nakreca sie nakretke) w prawo i w lewo do gory w dol czy tak ma byc ? Sam sworzen siedzi sztywno w zwrotnicy.
On w kółko musi się poruszać, tylko, że ja mam luz góra-dół a więc trzeba wymienić jak pisze mirasek.
Pany wymieniajcie te sworznie bo z tym nie ma żartów i nie kombinujcie!
mi kiedyś się wypiął sworzeń i nie było za ciekawie na szczęście przy prędkości ok 10km/h nie obyło się bez lawety, bo auto wtedy leży na wahaczu i jest nie do ruszenia.
Wiem, że pytanie nie za mądre, ale np w drugim civicu przed wymianą miałem luzu 5mm.
I więcej szczęścia niż rozumu
Każdy najmniejszy luz w zawieszeniu należy zrobić a nie czekać i myśleć.Dodam że o ile na kole czuje się minimalnie to po wyjęciu sworznia jest dużo gorzej
Nie daj Boże strzeli przy tym co teraz masz i będziesz miał problem jak staniesz na środku drogi
O reszcze nie wspominam po akcji u mojego brata