Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sworznie dolne - kiedy wymienić

lukwycz
10-05-13, 22:25
Witam,
Może banalne pytanie, ale nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi:
przy jakim luzie należy wymienić dolne sworznie przedniego zawieszenia?
Ostatnio zmierzyłem, że mam po ok. 1mm pionowego luzu. Czy to kwalifikuje sworznie do wymiany?
pozdrawiam

Karpiczek
11-05-13, 00:20
Jak Ci się koło urwie to będziesz wiedział. :mad:

damian.n
11-05-13, 01:33
Jak Ci się koło urwie to będziesz wiedział. :mad:

dokładnie. najlepsza odpowiedz na świetne pytanie.

masz luz to wymieniaj, koszta nie wielkie a jak ****ie to uszkodzeń będziesz miał nie mało

lukwycz
11-05-13, 09:58
A, czyli nie wiecie :)
Wiem, że pytanie nie za mądre, ale np w drugim civicu przed wymianą miałem luzu 5mm.
Dzięki za zainteresowanie.

mirasek
11-05-13, 10:41
Spróbuj pojeździć teraz do 6 mm luzu, może się wypnie na zakręcie i zrobisz piękną rolkę przez dach do rowu :)

Dolne jak i górne sworznie, jeśli mają jakikolwiek luz, 1 czy 3 czy 5 mm, kwalifikują się do wymiany. Nawet mały luz szybko się pogłębia i można się nieprzyjemnie zdziwić, a sam sworzeń kosztuje przecież grosze.

karas
11-05-13, 17:44
Panowie a o jaki luz chodzi? po wypieciu zwrotnicy jestem w stanie z oporem poruszac trzpieniem dolnego sworznia (tym na ktory nakreca sie nakretke) w prawo i w lewo do gory w dol czy tak ma byc ? Sam sworzen siedzi sztywno w zwrotnicy.

lukwycz
11-05-13, 19:59
Dolne jak i górne sworznie, jeśli mają jakikolwiek luz, 1 czy 3 czy 5 mm, kwalifikują się do wymiany. Nawet mały luz szybko się pogłębia i można się nieprzyjemnie zdziwić, a sam sworzeń kosztuje przecież grosze.

Dzięki, czyli jakikolwiek luz kwalifikuje sworzeń do wymiany. O to mi chodziło.

Panowie a o jaki luz chodzi? po wypieciu zwrotnicy jestem w stanie z oporem poruszac trzpieniem dolnego sworznia (tym na ktory nakreca sie nakretke) w prawo i w lewo do gory w dol czy tak ma byc ? Sam sworzen siedzi sztywno w zwrotnicy.

On w kółko musi się poruszać, tylko, że ja mam luz góra-dół a więc trzeba wymienić jak pisze mirasek.

Gąsior
13-05-13, 07:58
Pany wymieniajcie te sworznie bo z tym nie ma żartów i nie kombinujcie!
mi kiedyś się wypiął sworzeń i nie było za ciekawie na szczęście przy prędkości ok 10km/h nie obyło się bez lawety, bo auto wtedy leży na wahaczu i jest nie do ruszenia.

kruczekvu
19-05-13, 14:53
Wiem, że pytanie nie za mądre, ale np w drugim civicu przed wymianą miałem luzu 5mm.
I więcej szczęścia niż rozumu
Każdy najmniejszy luz w zawieszeniu należy zrobić a nie czekać i myśleć.Dodam że o ile na kole czuje się minimalnie to po wyjęciu sworznia jest dużo gorzej
Nie daj Boże strzeli przy tym co teraz masz i będziesz miał problem jak staniesz na środku drogi
O reszcze nie wspominam po akcji u mojego brata