Zobacz pełną wersję : civic vi szybko sie nagrzewa, trzyma temperature
siema. sprawa wyglada nastepujaco: po odpaleniu auta(zimny silnik d14a3) lapie temperature po okolo 2 minutach dochodzi do normy (zakladamy 90stopni) i ja trzyma, nie przegrzewa sie. Moje pytanie jest takie czy to normalne ze te modele sie tak szybko sie nagrzewaja? mialem wczesniej jajko i wiem ze z reguly trwalo to dluzej niz 2 minuty...
Dla jasnosci, nie katuje na zimnym, nie *******zielam nie wiadomo ile. Jezdze do 50/60 km/h
jakies sugestie?
Normalne. Teraz jest dość ciepła pogoda więc i silnik szybko nagrzewa. Ciesz się, bo szybsze nagrzewanie to krótsza jazda na ssaniu a tym samym mniejsze spalanie.
Wysłane z Sony Xperia T za pomocą Tapatalk 2
Ludzie to mają problemy...
napisz mi kolego od czego w koncu jest to forum...? bo mi sie wydaje ze poniekad od rozwiazywania problemow i rad od osob ktore moglby miec taki przypadek i cos doradzic a nie po to zeby pisac bezsensowne posty i w dodatku nie na temat. mogles zachowac go dla siebie. pozdrawiam
Odnośnie problemu. Sprawdziłeś sobie podstawowy temat - stan i ilość płynu ? Kumplowi Civic bardzo szybko się nagrzewał, bo płynu miał o 1.5 litra za mało :P tak że tego ...
Jak wszystko masz sprawne, to wskazówka temperatury stoi na środku skali po przejechaniu około kilometra... nawet na mrozie.
Tylko pamiętaj, żeby ogrzewanie mieć skręcone max na zimne - wtedy jest mniej płynu do nagrzania:)
Odnośnie problemu. Sprawdziłeś sobie podstawowy temat - stan i ilość płynu ? Kumplowi Civic bardzo szybko się nagrzewał, bo płynu miał o 1.5 litra za mało :P tak że tego ...
Oczywiście że sprawdziłem. Pozniej nawet wymieniłem cały płyn chłodniczy.
Michał102 - no i wszystko jasne, dzieki za pomoc :)
W civicu MB wskazówka jest na 1/3 skali, nie połowie ; )
Jakbym zobaczył na połowie skali, to bym się zaczął martwić.
I te komentarze pseudo mechaników. "wie pan ja bym wymienił termostat bo się panu silnik nie dogrzewa"
Ale z drugiej strony to też ta skala jest porabana. W każdym aucie są 60-90-120 i dziękuje. A nie 1/3 skali ; )
Nie w każdym tylko europejskim. Azjatyckie auta nie mają (w większości)
Wysłane z Sony Xperia T za pomocą Tapatalk 2
miałem też taką sytuację... okazało się, że wentylator mi się nie załączał (silniczek był zatarty)
Ale jaką sytuację, że silnik Ci się za szybko nagrzewał?
tak... silnik się nagrzewał i w lato musiałem na maxa grzać :P wymiana wentylatora pomogła... Kupiłem wentylator od x-tygrysek-x (jakoś tak) tutaj na forum... nie pamiętam już, ale jakieś grosze kosztował (na pewno poniżej 100zł). Zaobserwuj czy jak jest ciepło to Ci się włącza wentylator.
I te komentarze pseudo mechaników. "wie pan ja bym wymienił termostat bo się panu silnik nie dogrzewa"
No bo większość wie tylko tyle że połowa skali wskaźnika jest dobra a reszta jeśłi jej nie ma to zaraz takie teksty walą