PDA

Zobacz pełną wersję : Klima a obciązenie silnika

wirus_123
10-05-13, 09:25
Zaczęły się ciepłe dni i klima sie przydaje, mam taki problem gdyż wydaje mi się że obciąża ona zbyt bardzo jednostkę. Po włączeniu silnik (D14A4) pracuje nie równo brak mu mocy, wiem że spadek mocy to standard przy klimie ale żeby w takim stopniu... Objawy są takie: stojąc w korku i co chwile ruszając telepie budą i trzeba dać wiecej gazu by ruszyć ogólnie uciążliwe to ruszanie. Z kolei na 5 biegu jadąc sobie spokojnie odczuwam lekkie szarpnięcia. Ma ktoś pomysł co to mogło by być?? może przewody masowe przeczyścić??

Brylant1
10-05-13, 09:28
Szarpniecia czujesz bo kompresor klimatyzacji wlacza sie i wylacza. Klima disc mocno obciaza silnik i czuc znaczacy spadek mocy.

yautja
10-05-13, 20:54
To raczej jest związane z niewydolnością układu klimatyzacji a nie elektryką. Zapchana chłodnica i osuszacz mogą bardzo obciążać silnik przy wyższych temperaturach (układ nie nadąża ze schładzaniem czynnika).

Dawid0688
10-05-13, 21:18
Koledzy wyżej maja racje. Klima dużo mocy z silnika zabiera, wywalilem ostatnio wspomaganie i zmeczone b7 odżylo:)Mniej gazu daje przy ruszaniu elastyczniejszy silnik się zrobił. Klime też posiadałem w b7 i podobne objawy były ogromny spadek mocy do tego stopnia,że jak jechałem z kimś pod góre to wyłączłem.

Son - Goku
14-05-13, 00:26
jak mnie pamięć nie myli, klima potrzebuje aż 20 km by dobrze chodziła.
W sumie to dość sporo, ale kojarzę że ktoś tak wspominał.

spychu
15-05-13, 15:35
jak mnie pamięć nie myli, klima potrzebuje aż 20 km by dobrze chodziła.
W sumie to dość sporo, ale kojarzę że ktoś tak wspominał.
Oczywiscie mowisz o 20 koniach mechanicznych a nie kilometrach ?

Klima zeby dobrze chlodzila potrzebuje wydajnego skraplacza (chlodnicy), dobrego osuszacza, ktory nie bedzie zawilgocony w takim stopniu, ze stawia opor w ukladzie i przede wszystkim odpowedniej ilosci czynnika, zeby cisnienia po stronie niskiego i wysokiego byly takie jakie byc powinny a nie 20KM :D co za teoria z dupy.

W civicach glownym punktem zamulajacym jest chlodnica, stare zasyfiala nie daja rady skutecznie wymieniac ciepla i dlatego klima mocno obciaza silnik.

moonraker
16-05-13, 21:28
20KM to ~15kW. Klima która bierze tyle mocy mogła by klimatyzować cały dom albo biuro :D

Marcin2000
17-05-13, 23:41
mam swojgo cifa od salonu i włączona klima zawsze w sposób wyraźny zamulała silnik 1.4 a teraz na LPG czuć to jeszcze bardziej... :(

chudypiter
18-05-13, 21:59
Ile wchodzi czynnika do układu w civic ek4 ?

Edit:
Znalazłem odpowiedz: 550 g czynnika.