Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zapytanie?Aerodeck b18c4!

Kisiel
09-05-13, 23:46
Witam!Mam takie pytanie posiadam aerodecka B18c4 i niepokoi mnie jedna rzecz!Poczas jednostajnego przyspieszania do odcięcia między 4700 a 5000 tys obr auto mi się przydławia dosłownie na 2sek i później idzie jak burza,czym może to być spowodowane dodam,że zamieniałem zawór v-tec z innego b18c4 oraz zmieniłem dolot powietrza na stożek do 200ps, tak nic innego nie było w nim robione.Proszę o jakieś rady co to może być!!Dzięki i pozdrawiam!

kruczekvu
10-05-13, 09:45
Przed zmianą dolotu miałeś to samo ?
Coś mi się wydaje że to on może być winny ale strzelam w tej chwili

Kisiel
10-05-13, 21:37
Nie czułem tego wcześniej!!Dzieje się to na pierwszych trzech biegach!Bo jak cisne od razu do dechy to nie czuję tego,dopiero jak powoli od dołu to przy 5000 tys

Karpiczek
10-05-13, 21:39
Podobne objawy miał inny użytkownik silnika B18C4. Pomogła wymiana cewki zapłonowej.

Kisiel
10-05-13, 21:45
Spróbuję z ciągnąć stożek i spróbuję bez niego i wtedy zobaczymy!!

Mam jeszcze jednego Aero b18c4 anglika podmienie z niego i kuknę

Dodam,że z odpalaniem nie mam żadnego kłopotu cyka jak zegarek i obroty trzyma normalnie!!

Kisiel
15-05-13, 23:44
Filtr stożkowy wyciągnięty i dalej mam ten sam problem!!!

Karpiczek
15-05-13, 23:48
A sprawdzałeś układ zapłonowy? Może to w nim jest pogrzebany pies.

karwal128
16-05-13, 15:22
Mam to samo tylko przy innych (niższych) obrotach. cewka wątpie - miałem wymienioną.

Kisiel
16-05-13, 16:27
W zapłonie nic nie grzebałem jeszcze!!A może to być coś z przepływomierzem??

albo z aparatem zapłonowym?

Kisiel
20-05-13, 00:49
Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co to może byc??

Kisiel
07-06-13, 16:36
Widzę,że nikt nie ma żadnego pomysłu, cóż trzeba jeździć z nie rozwiązanym problemem!!

stopa125
07-06-13, 18:00
Ja też tak mam tylko w silniku D16A8 i przy innych obrotach.U mnie zaczęło się tak dziać to wstawieniu stożka.Być może u Ciebie też jest to tym spowodowane.

Banan ED6
09-06-13, 18:12
Jak możesz podmień aparat zapłonowy i zobacz czy na drugim jest to samo.

Kisiel
11-06-13, 00:54
i nic się z silnikiem innego nie dzieje??Użytkujesz go na co dzień??

co do aparatu to na pewno go podmienie tylko nie w tej chwili bo wracam dopiero z roboty pod koniec lipca a muszę tym autem śmigać i boje się,że coś się z chrzani w silniku!

Guscioren
11-06-13, 17:14
i nic się z silnikiem innego nie dzieje??Użytkujesz go na co dzień??

co do aparatu to na pewno go podmienie tylko nie w tej chwili bo wracam dopiero z roboty pod koniec lipca a muszę tym autem śmigać i boje się,że coś się z chrzani w silniku!

Miałem taki cyrk przez źle ustawiony zapłon. od 4600 do 5500 nie miał w ogóle siły jechać.

Kisiel
20-06-13, 01:20
U mnie ma siłę od samego dołu tylko to przydławienie między 4600 a 5000!!Narazie jeżdżę i nic się nie dzieje!!

Kisiel
24-06-13, 00:32
Koledzy! Mam jeszcze takie pytanie odnośnie swapa z anglika aerodec b18c4 do coupe EJ2!Czy jest to dużo roboty samemu zrobić to wszystko i czy wszystko pajue bez żadnych przeróbek i co bym musiał zobić z elektryką żeby to śmigało jak trzeba!!Proszę o jakieś rady!!W sumie to nie wiem sam od czego zacząć ,za co się zabrać!!

Karpiczek
27-06-13, 19:19
Czy problem został rozwiązany? U mnie te same objawy się pojawiły, z tym, że silnik dostaje muła ok. 2000-2500 obr/min.

Kisiel
28-06-13, 16:54
Nie kolego problem dalej jest nic się nie zmieniło!!Dam znać jak znajdę rozwiązanie!

Lucas.FK2
28-06-13, 17:41
Weź niech Ci dadzą cały ucięty przód z Areodecka i już po trochu bedziesz wiedział jak rzeźbić. Komora w Vgen'ie jest taka sama jak w 5D czy Aerodeck

fełtek
30-06-13, 11:26
Witaj. Ja mam MB6 i miałem podobny problem. Mi zmulał też tak koło 5tyś... Ja zrobiłem dwie rzeczy które mi kolega z takim samym autem poradził. Stożek odgrodziłem aby ciepła nie łapał...i wyczyściłem dokładnie styki sondy lambda.... I u mnie ustało! Nie jestem w stanie powiedzieć która z rzeczy pomogła bo obie zrobiłem w tym samym czasie.
Aaaa... i jeszcze ściągłem wtedy gumę od dolotu i szmatką nasączoną rozpuszczalnikiem przetarłem wejście do przepustnicy ile się dało... To tyle...
Spróbuj może u Ciebie też pomoże.
Pozdr.

Kisiel
01-07-13, 20:27
Co do tego przymulenia to sprawdzę te opcje co mi kolego radzi na 100% bo w sumie to stożka nie mam odgrodzonego!Najpierw stożek odgrodzę później zobaczę resztę!Dam znać jak sprawdzę poszczególne opcję!

Kolego ale ja mam aż dwa aero tylko nie wiem co z elektryką i komputerem który zostawić i co z kabelkami,po prostu nie wiem co lepiej itd

Howcon
02-07-13, 11:29
Ja miałem podobnie w D14A5, u mnie pomogła wymiana świec.

Kisiel
08-07-13, 23:19
sprawdzę świece kolego!!Może akurat to świece!

Genuinek
08-07-13, 23:31
Kup ecu p28 i jedz na strojenie ,ja mialem podobnie ,dostawal wiecej powietrza i w momencie wpiecia sie Vtaka zamulal dopiero pod koniec jakos jechalo , kwestia podlamia go benzynka;)

Karpiczek
09-07-13, 16:18
A z jakiego powodu u Ciebie dostawał więcej powietrza? Wymieniłeś kolektor?

Kisiel
28-07-13, 20:41
Witam świecę i kable wymienione bez zmian!!teraz zamieniłem aparat zapłonowy jutro jadę do roboty 25 km zobaczymy czy jest różnica !!

HUGOS
30-07-13, 12:59
Witam koledzy. Jestem posiadaczem 5D z d14a7 i zasadzam się na b18c4 czy mogli byście mi opowiedzieć coś o tych silnikach czy są podobnie bezawaryjne jak ten co mam na co zwrócić uwagę w trakcie oględzin. Zdaje sobie sprawę że egzemplarz egzemplarzowi nie równy ale jak każdy dał by jakąś opinię to by naświetliło mi czego się spodziewać.
Pozdro.,

Guscioren
30-07-13, 22:17
Witam koledzy. Jestem posiadaczem 5D z d14a7 i zasadzam się na b18c4 czy mogli byście mi opowiedzieć coś o tych silnikach czy są podobnie bezawaryjne jak ten co mam na co zwrócić uwagę w trakcie oględzin. Zdaje sobie sprawę że egzemplarz egzemplarzowi nie równy ale jak każdy dał by jakąś opinię to by naświetliło mi czego się spodziewać.
Pozdro.,

Jesteś z LWO jedziesz do JHM lub tygryska i po sprawie. Swapa masz pewnego

Karpiczek
30-07-13, 23:14
Pozdro.,

Zdecydowanie są bezawaryjne, jeśli trafisz na silnik w dobrym stanie oraz będziesz go użytkować z głową. Ja osobiście polecam tygryska od którego kupiłem kompletny swap, bez dwóch zdań bardzo dobry i sprawdzony silnik. Z niesprawdzonego źródła to strach.
Oczywiście oprócz wymiany silnika warto zainteresować się innymi podzespołami, zawieszeniem;układem hamulcowym. Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz. Pozdrawiam!

HUGOS
31-07-13, 11:37
Dziękuje za odpowiedzi. Generalnie to wolał bym kupić autko które z fabryki wyjechało z b18c4 niż bawić się w swapy jakieś takie mam dziwne uprzedzenia ( naoglądałem się jak pużniej jeżdżą takie auta albo raczej stoją po warsztatach a mechanicy zachodzą w głowę kto jaką żezbe wykonał i co jest sknocone) Z tego co obserwowałem allegro i kalkulacji to taniej wychodzi kupienie ori niż swap, ale tu mogę być w błędzie więc proszę o wyrozumiałość. Z tego co się dowiadywałem to swapik (kompletny silnik skrzynia hamulce itd+ robota) kosztował by ok 8 tyśa a dokładając ok 5tyś kupujemy ori. Eksploatował bym taką furkę delikatnie ZERO katowania na zimnym i gaszenie silnika po ewentualnym sprincie bez wcześniejszego ustabilizowania i chwili odpoczynku na wolnych obrotach. Bardziej potrzeba mocy przy wyprzedzaniu i czasami złojeniu skóry jakiemuś GTi itp :-) .Wybaczcie że pytam o takie rzeczy ale o co cho z tym tygryskiem lub JHM ? Koleżka namówił mnie kiedyś na kupno Hondy bo mało awaryjne itd no i fakt w ciągu 2,5 roku same rzeczy eksploatacyjne( które wykonywałem sam i nigdy o JHM i tygrysku nie słyszałem) ale z czasem zajawka była coraz to większa bo mało pali i sie nie psuje ale troszke mało mocy (d14a7) no i tak zrodziła się następna zajawka na vti :-)

Kisiel
02-08-13, 19:19
Witam!Dalej wałkuję ten temat!!Jestem po wymianie aparatu zapłonowego i zrobiłem na nim 200km i stwierdziłem,że to nie wina aparatu zapłonowego,ponieważ wszystko jest bez zmian dalej się leciutko przydławia między 4500 a 5000tys!Dzisiaj wywaliłem stożek i wstawiłem fabryczną puszkę i zobaczę czy to wina filtra!!

Kolego ja jestem akurat zadowolony z c4 mam 2 vti areodecki z c4 w tym jeden Anglik o przebiegu 200tys km i nic się nie dzieję i chwalę sobie bardzo te silniczki!Wiadomo jakieś drobnostki są np termostat itp,ale polecam będziesz zadowolony!!

Guscioren
05-08-13, 12:42
Problem mb6\mc2 jest taki że buda jest znacznie cięższa niż EJ\EK z b18.

Kisiel
26-08-13, 19:48
Witam!Po wstawieniu fabrycznej puchy dolotu,dalej bez zmian!Autem dalej śmigam i nic się nie dzieję oprócz tego przydławienia!Pomysły??

Guscioren
26-08-13, 21:38
Sonda/Map sensor/ustawienie zapłonu
@Edit Lub coś z wydechem

Kisiel
01-09-13, 16:58
Dzięki kolego za podsunięcie pomysłu!Ostatnio wymieniałem aparat zapłonowy i ustawiłem go na słuch,nie wiem czy dobrze.A o Map sensor też już słyszałem podmienię go i zobaczę jaki będzie rezultat!

Kisiel
16-11-13, 16:46
Witam!Poprzedni temat nie został jeszcze rozwiązany!Mam też takie małe pytanko?Co to może być? Skwierczenie wydobywające się z okolic rozrządu lub pompy wodnej gdzieś w tych okolicach,ale tylko na zimnym silniku b18c4 ,proszę o rady! I jeszcze jedno ile pali b18c4 oleju? mi spalił 1L od wymiany do wymiany czyli jakieś 9000 tys km a nogę mam ciężką ,czy to dużo czy mało,coś nie tak z silnikiem czy to norma!?Proszę o jakieś podpowiedzi!Pozdrawiam!

Kisiel
07-01-14, 18:20
Koledzy wracając jeszcze do poprzedniego tematu o chwilowym przymuleniu się auta między 4000 a 5000 tys obrotów.Wymieniłem cewkę zapłonową i ustawiłem aparat zapłonowy,wymieniłem map sensor,wyczyszczona przepustnica,zamieniony zawór V-tec filtr stożkowy wywalony Ji bez zmian dalej się tak dzieję tylko już nie za każdym razem!W sumie to jeszcze sondy lambda nie zmieniałem!Autem śmigam cały czas i nic się nie dzieję oprócz tego dosłownie 2 sekundowego przymulenia!Jeszcze jakieś pomysły?

Camellia Racing
11-01-14, 04:20
I jeszcze jedno ile pali b18c4 oleju? mi spalił 1L od wymiany do wymiany czyli jakieś 9000 tys km a nogę mam ciężką ,czy to dużo czy mało,coś nie tak z silnikiem czy to norma!?
Nie powinien nic palić ale na vtecu pociąga. Litr od wymiany do wymiany to nic także jeździć i jeździć.

Kisiel
14-01-14, 17:09
Dzięki kolego ,o tym się już też przekonałem!:)

Camellia Racing
14-01-14, 17:14
Z tym przymuleniem to może być sporo rzeczy, mogą równie dobrze wtryski lać. Co do skwierczenia to pasek za mocno naciągnięty, jak się nagrzeje to się lekko rozciągnie i dźwięk znika.

Kisiel
19-01-14, 00:12
Kolego z tym skwierczeniem to już problem rozwiązany,łożysko rolki napinacza padło szybka wymiana i piękna cisza nic nie skwierczy!:)