Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Deszcz - check engine i nie działający prędkościomierz D14A8 + LPG

waldziur
09-05-13, 19:40
Witam,

Panowie i Panie pomocy. Ostatnio podczas jazdy w deszczu zapala mi się check engine i przestaje działać prędkościomierz.
Co może być przyczyną? Spotkał się już ktoś z takim problemem? Gdzie szukać? Czy jest możliwość jakiegoś zwarcia przy czujniku prędkości ? Może gdzieś w instalacji LPG coś szwankuje?

Niestety kodu błędu nie mogę uzyskać bo po wyłączeniu zapłonu check gaśnie. Pojawia się dopiero po jakimś czasie podczas jazdy....

makaveliooo
09-05-13, 22:19
mialem tak ze 3 lata temu, też było po deszczu, też po jakimś czasie nie od razu po odpaleniu auta. Było tak, że wskazówka prędkościomierza skakała potem opadała do 0 i za jakiś czas się włączał. Check również się włączał. Też mam LPG, silnik prawie ten sam D14A7. Nic z tym nie robiłem, samo się naprawiło bo już długo tego nie miałem

kuster
10-05-13, 00:10
Sprawdź wtyczkę prędkościomierza w skrzyni biegów

Brylant1
10-05-13, 09:53
Mialem to samo u siebie wtyczka byla nie szczelna i woda sie dostawala, zalalem szczeliny klejem na goraco i juz od dlugiego czasu jest spokoj.

civic_lsi
10-05-13, 10:06
Niestety kodu błędu nie mogę uzyskać bo po wyłączeniu zapłonu check gaśnie.

ale właśnie błędy odczytuje się na wyłączonym silniku. nie ważne że check gaśnie po uruchomieniu silnika. błąd jest zapamiętywany.

piotrstrojek
10-05-13, 10:22
Na 99% to wtyczka prędkościomierza na skrzyni biegów. I strzelam że własnie zaczyna Ci się utylizować środkowy pin. Ponieważ to po nim płynie prąd. Ja już raz wymnieniałem sam czujnik, bo pin się wziął i zgnił. wyjmij wtyczkę i zobacz w jakim stanie są piny. Popsikaj troszkę czymś na oczyszczenie styków i o ile się nic nie ułamało to będzie dobrze :)