Zobacz pełną wersję : Naprawa blacharska przodu w VI gen po lifcie - pytania.
Witajcie. Jestem nowym użytkownikiem a za razem dumnym posiadaczem srebrnej Hondy Civic VI generacji z roku 2000, 1.5 V-Tec Eco. Niestety moja srebrna strzałka ucierpiała ostatnio w starciu z ciężkimi warunkami deszczowymi oraz znakiem drogowym. Oględziny blacharza zaowocowały w listę zakupów potrzebnych do regeneracji przodu. Kwestia problemowa pojawiła się w momencie poszukiwania części w internecie.
Części, które wiem na pewno:
- zderzak (no tutaj nie ma żadnych wątpliwości)
- belka pod zderzak (też pojawia się dość często)
Części wątpliwe:
- listwa pod zderzak (spotkałem się również z czymś takim jak ślizg pod zderzak lewy/prawy)
- belka dolna (to stwierdził blacharz a nie znalazłem)
- słyszałem również o jakichś wzmocnieniach czołowych górnych i dolnych
Prosiłbym was o pomoc w rozwianiu wątpliwości. Oczywiście gdyby, ktoś wiedział coś o możliwości kupna tychże podzespołów to również się polecam.
Hann
Ten temat to ma być poradnik, historia życia czy jak? Nie zawiera pytania, a dział GIEŁDA - KUPIĘ nie znajduje się tutaj.
Marcin2000
09-05-13, 12:50
Chyba kolega pyta się czy faktycznie ma kupować te wymienione części? a nie że chce tu kupić...? Trudno coś stwiedzić bez dokładnych fotek.
Saiti. Poprosiłem o pomoc w rozróżnieniu części żebym wiedział pod jaką nazwą szukać ich w internecie i czy przypadkiem dwie nazwy nie oznaczają tego samego (ślizg pod zderzak/listwa pod zderzak). Po drugie w czym tkwi problem? Jeśli piszę w poście że miałem dzwona, podaję części z jakimi mam problem aby znaleźć (a bardziej rozróżnić je), to dlaczego przy okazji nie mógłbym napisać, że jeśli ktoś odpowiadający mi miałby info na ich temat to niech odezwie się? Po trzecie dlaczego zachowujesz się tak jakbyś chciał mi udowodnić, że to Ty jesteś tutaj wszechwiedzącym kozakiem a ja nic nie znaczącym człowieczkiem, który nie ma prawa zapytać bo od urodzenia musi wiedzieć na temat Hondy Civic wszystko?
Marcin2000. Fotek niestety nie mogę zrobić w tym tygodniu, postaram się jak najszybciej w przyszłym.
Dziwnie to opisałeś w pierwszym poście. Najlepiej wyjdziesz na tym, jeśli dopytasz się blacharza o dokładne nazwy tych części i lub zlecając mu wyszukanie potrzebnych części. Druga opcja wklej fotkę, po zdjęciach łatwo ocenić co jak się nazywa i czy potrzeba to kupić i wtedy ewentualnie w dziale "giełda" się ogłosić. Pozdrawiam!
Majstrowi lepiej nie zlecaj skołowania części, dobre wałki wtedy idą.
Zależy jaki majster, ale też prawda ;p
Co do belki dolnej to może chodziło mu o dolną część pasa przedniego? Jeśli tak to nie bawiłbym się w kupowanie dolnej części tylko od razu cały, kompletny. Do tego dokupujesz belkę po zderzak i masz wszystko do wymiany przodu. Chyba, że masz jeszcze jakieś inne uszkodzenia. Wstaw fotki to się wiele wyjaśni.
Ok. Fotki wstawię. Teraz jeszcze jedno pytanie. Znalazłem zderzak w kolorze ale od kombi. Na zdjęciach wydaje się identyczny jak w moim 5D ale może różni się jakimiś mocowaniami czy czymś? Pomożecie?
edit: Zapomniałem zapytać czy ewentualnie wymiana mojego pokiereszowanego pasa przedniego na pas pochodzący z kombi również wchodzi w grę
Jak sprawa składania wygląda ?