PDA

Zobacz pełną wersję : Koło pasowe zmiażdżony gwint od śruby.

Vajrus11
06-05-13, 18:45
A więc jak w temacie... Wracając z trasy przy samym domu zaczęło mi latać całe koło pasowe po odkręceniu śruby okazało się że gwint jest zmiażdżony nie cały ale częściowo. Kupiłem nowe koło bo poprzednie straciło zęby, założyłem przykręciłem no i śruba się luzuje :/. I teraz pytanie co z tym zrobić bo śruba sama z siebie gwintu nie straciła. Czy można nagwintować otwór wału np na większą śrubę ? Czy nie ma to sensu ?

Marcel1
06-05-13, 21:16
Wałek też ma obliczoną swoją wytrzymałość więc powiększając otwór zmniejszysz jego wytrzymałość i może być bardziej podatny w tym miejscu na pęknięcie ale myślę, że do tego nie dojdzie. Tylko też staraj się zrobić to równo, żeby wkręcona śruba idealnie przylegała do koła. Wałek jest bardzo twardy, zaopatrz się w dobry gwintownik. Jaki masz silnik? Jeżeli jakieś d14 to zmień sobie od razu na jakiś od w3 czy y7, efekty czuć na dupohamowni :p

Vajrus11
06-05-13, 23:16
silnik d15b7. się w sumie zastanawiam czy to ma sens czy nie lepiej sprzedac to co jest i dozbierać na jakiś swpa d16y7 właśnie.

Saiti
07-05-13, 00:04
Na samochodzie raczej ciężko rozwiercić i nagwintować. Jeśli zostało Ci trochę gwintu i jako tako śruba się trzyma to spróbuj na klej do gwintów to sparować.