Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chciałem zarmontować centralny zamek i dupa zbita

ajro
28-12-07, 21:03
To znowu ja.
Na wstępie dodam że nie znalazłem podobnego problemu na forum. Wszyscy piszą że im ciężko chodzi a mnie wcale nie chodzi :(
Chciałem zamontować centralny plus alarm plus domykanie szyb i szyberdachu. Pojechałem sobie do autoryzowanego serwisu zajmującego się instalowaniem takich bajerów. I okazało się że mam zepsuty zamek w drzwiach kierowcy, a w tym przypadku montaż siłownika centralnego zamka mija się z celem bo nie uciągnie cięgna. I teraz mam pytanko, zauważyłem że od środka nawet sam nie daje rady zamknąć. Poprostu się nie da. Natomiast od zewnątrz chodzi ok. Jak przekręce z zewnątrz to się w środku ten cyngiel przekręca ( dzwi kierowcy w 3d) ale od środka nie da rady tym cynglem zamknąć. Jak to teraz naprawić to cięgno wogóle nie chodzi pod tapicerką tak jakby się coś zacięło. Mechanior od alarmu karze zamek kupować od razu. A ja się was pytam czy idzię to jakoś odczepić, co się tam mogło zaciąć lub złamać.
2Teraz drugie. Jaki zamek jeszcze będzie pasował do dzwi kierowcy w 3d 96rok 6gen.
3Insalator od zamka mówi żeby kupić zamek, plus nieoryginalny siłownik centralnego, a ja pytam czy nie da rady kupić zamka z siłownikiem oryginalnym ( chyba że takowy nie istniał w tej wersji ) bo z oryginałem będzie miał problem z wysterowaniem. Czy on nie pier...... za przeproszeniem
Pozdrawiam i czekam na sugestie trafne

skolopendra
28-12-07, 21:16
co się tam mogło zaciąć lub złamać.

rozbierz drzwi,wyczyśći przesmarój wszystkie cięgła ,prowadnice i sam zamek

ja tak miałem kiedyś u siebie ,po czyszczeniu centralny hula idealnie do dziś

ajro
28-12-07, 21:22
Tylko że ja tam nie mam centralnego, jak wiadomo w hondzie mojej nie było nigdy oryginalnie siłownika w drzwiach kierowcy tylko taki mikroprzełącznik który otwiera drzwi pasażera. Kurcze zastanawia mnie też fakt że przesmarowanie naogół ułatwia tylko przesuwanie się czego ale czy też umożliwia. I co z tą zamiennością zamków z innych wersji nadwoziowych ?

skolopendra
28-12-07, 21:28
Tylko że ja tam nie mam centralnego

i ja nie miałem,a wszystko było tak zapieczone od strony kierowcy ze silownik urwał by się a zamka nie otwarł

co do zamka to można sprobować oddać go do naprawy

ajro
28-12-07, 21:30
co do zamka to można sprobować oddać go do naprawy[/quote]

A ile ta naprawa zamka wynosi około?

[ Dodano: Sob 05 Sty, 2008 ]
Problem rozwiązany i aż się nie chce wierzyć, że wystarczyło psiknąć na zamek wd40. Świadomy o tym że preparat ten odrdzewia ale, również wypłukuje smar postanowiłem po tym jak zaczął działać psiknąć podobnym preparatem lecz nazywa się welditte tf2. używam go do smarowania łańcucha w moim rowerze zawiera teflon mam tylko nadzieję że samek pozostanie sprawny długo.
Dzięki za wszelkie sugestie

[ Dodano: Nie 20 Sty, 2008 ]
I jako cikawostka dodam, że montery alarmu znaleźli u mnie w drzwiach kierowcy oryginalny zamek z siłownikiem. A to się zdziwiłem okazało się że mam kanadyjkę tylko ów siłownik był uszkodzony ale montery naprawili i będzie napewno lepiej hulał niż jakaś chńszczyzna z allegro:)