PDA

Zobacz pełną wersję : Opony gdzie zalozyc.

daw_ido
28-12-07, 16:58
Witam:)
Mam takie pytanko, gdzie zalozyc nowe opony bo bede narazie kupowal tylko 2 ale to na lato dopiero i nie wiem czy lepiej zalozyc na przod te nowe a na tyl stare czy odwrotnie?? :d
z gory dzieki za odpowiedzi
pozdrawiam
daw_ido :d

wunat
28-12-07, 18:02
jak musisz to ja bym zalozyl na tyl nowe

!markos
28-12-07, 18:38
wszystko jedno gdzie je zalozysz. tak zle, tak niedobrze.

ps.
ja bym dal na przod

karpik85
28-12-07, 23:23
Zdrowy rozsądek podpowiada, ze na przód, ale profesionalni wulkanizatorzy mówią i producenci opon zalecają, zeby lepsze dawać na tył, ponieważ trudniej wyprowadzić auto z poślizgu tylnych kół.

majchas
29-12-07, 00:00
zdecydowanie tyl... jakis czas temu nawet w automaniaku pokazywali roznice z nowymi oponami na prodzie i tyle no i z tego co bylo widac to chyba jednak lepiej na tyl ;-)

YETI
29-12-07, 00:50
na logikę biorąc lepsze opony powinny iść na przód.
1. w przednionapędowych szybciej się zurzywają
2. poślizg tyłu jest mniej niebezpieczny niż przodu
3. hamowanie odbywa się głównie na przednich oponach
4. uślizg tyłu jest czasem zamierzony i kontrolowany ;)

Moje testy w mercedesie [zima, zimówki tylko na napędzany tył] wykazały że utrata przyczepności kół kierujących może powodować utratę zdrowia lub życia.

Podobne wyniki uzyskałem testując różne opony w różnych konfiguracjach na rowerze :D

Pati
29-12-07, 01:27
jak masz problemy z trakcją/hamowaniem to mniej chetnie napędzisz auto. jak auto dobrze przyspiesza i hamuje (dobre opony z przodu) to moze to uspic czujnosc i przod skręci a tył pojedzie prosto.

marcov
30-12-07, 00:10
lepsze opony na tyl!

sprawdz sam jak auto zachowa sie na zakrecie dodajac gwaltownie gazu (na sliskiej nawierzchni) , a jak zachowa sie po zaciagnieciu ham. recznego - ktory typ poslizgu wyprowadzisz latwiej i bezpieczniej dla siebie i innych uzytkownikow?

jesli odpowiedziales sobie ze latwiej i bezpieczniej wyjsc w przedznionapedowcu z podsterowsnosci to juz wiesz dlaczego lepsze opony powinny byc montowane na tylnej osi

coala_16
30-12-07, 17:45
Ja też potwierdzam - lepsze opony zawsze na tył.

Nieraz o tym ględzą wszędzie, nawet w serwisach oponiarskich.

Pozdrawiam,

Matek-skc
02-01-08, 15:41
dokladnie zgadzam sie z tym ze na tyl, latem na kursie c+e nawet o tym mialem

Malak
02-01-08, 16:11
tak jak pisze !markos, i tak zle i tak nie dobrze. Dasz na tyl, to nie bedziesz przyspieszal i hamowal, ale za to nie bedzie sytuacji ze w zakrecie sie za pewnie poczujesz. Dasz na przod bedziesz przyspieszal, bedziesz hamowal, ale trudniej o granice bezpieczenstwa w zakrecie, czuc ze przod trzyma, a tyl juz leci...

Matek-skc
02-01-08, 16:26
tak jak pisze !markos, i tak zle i tak nie dobrze. Dasz na tyl, to nie bedziesz przyspieszal i hamowal, ale za to nie bedzie sytuacji ze w zakrecie sie za pewnie poczujesz. Dasz na przod bedziesz przyspieszal, bedziesz hamowal, ale trudniej o granice bezpieczenstwa w zakrecie, czuc ze przod trzyma, a tyl juz leci...ale kolega chce kupic na lato dopiero...

Malak
02-01-08, 17:13
Matek-skc, wiem :agent:
Chociaz to zadna roznica.

Niech lepiej do lata dozbiera na nastepne dwie oponki.

Matek-skc
02-01-08, 17:19
jest roznica bo piszesz ze jak zalowy nowe na tyl a stare na przod to nie bedzie przyspieszal ,hamowal....

Malak
02-01-08, 17:53
bo nie bedzie, no chyba ze zakladasz jazde cały rok po suchym asfalcie, ktory kazdarozowo bedzie zamiatany przed Twoim przejazdem, zeby nie bylo piachu itp.
A zeby tak bylo watpie, wiec ...

Sprobuj zalapach chocby odrobine piachy na zakrecie gdy nie masz bieznika na oponie, albo masz go bardzo malo... odrazu powiem ze nie rob tego w okolicy gdzie sa drzewa, rowy itp i zapnij pasy.

Matek-skc
02-01-08, 17:59
nie masz bieznika na oponie, albo masz go bardzo malo... jakby takie opony kolega daw_ido mial to by sie nie pytal gdzie takie zalozyc tylko od razy wy..je.bal :dots: a majac na przodzie slabsze opony niz na tyle lepiej wyczujesz samochod

daw_ido
03-01-08, 23:01
Dzieki koledzy za opinie, przemysle wszystko a do lata mam jeszcze czas. A w ramach wyjasnien to te 2 oponki stare co mam to one nie sa tak strasznie starte. W sumie moglem kupic wszystie 4 no ale po coz jak jeszcze z sezon co najmniej przejezdze a znowu po sezonie letnim sobie kolejne 2 dokupie. Chcialem tak orientacyjnie widziec gdzie jest lepiej zalozyc te nowe. Dzieki wielkie:))
pozdro