Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Firmy części zamiennych na które warto zwrócić uwagę

Marcel1
04-05-13, 20:19
Tak pomyślałem, że wiele osób (w tym ja) boryka się z kupnem części zamiennych dobrych firm. Często padają pytania, które firmy wybrać, żeby po roku coś się nie posypało, więc można to wszystko wrzucić w jeden temat i uzupełniać. Co o tym myślicie? Można pisać, których firm unikać a które produkują solidne zamienniki. Mogę podać kilka przykładów:

Uszczelka pokrywy zaworów - Elring - unikać, po miesiącu czasu zaczęła z powrotem się pocić, w tym przypadku tylko OEM
Sworznie zawieszenia - 555 - warte uwagi, szły również na pierwszy montaż
Sworznie zawieszenia - MOOG - po roku czasu zaczęły stukać
Tuleje wahacza - TRW - na razie rewelacja, 2 lata, 30kkm przebiegu i wyglądają jak nowe, żadnych oznak zużycia

W fazie testowej jest na razie zestaw Blue Print ale ocenię i napiszę za jakiś czas :)

blessu
04-05-13, 20:23
Co ciekawe - TRW i Moog to dokładnie te same części tylko inaczej upakowane.

Marcel1
04-05-13, 20:29
Co ciekawe - TRW i Moog to dokładnie te same części tylko inaczej upakowane.

Więc może tuleje MOOGa się nadają, ale sworznie nie.

blessu
04-05-13, 20:45
Ogólnie mówiąc, z moich doświadczeń z pracy w branży wynika, że zamienniki ile kosztują tyle są warte. Rzadko kiedy się zdarza, żeby droższe części były wyprzedzane przez zamienniki z niższej półki cenowej (tu przykładem mogą być świeczki Boscha które sprawują się podobnie jak sporo tańsze NGK. Ale już np. filtry oleju/paliwa Boscha, mimo stosunkowo niskiej ceny w mojej opinii biją na głowę uwielbianego przez wielu Mann'a).

Więc jak ktoś się kompletnie nie zna, to niech cena będzie wyznacznikiem ;p