Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dźwine dźwięki z kabiny

Marynarz1985
04-05-13, 16:51
Witam wszystkich
U mnie po 3000 km zaczął stukać lewy słupek pomiędzy drzwiami więc chyba to słupek B. Stukanie pojawia się na nierównościach drogi. Na równej nawierzchni nic nie słychać. Dźwięk podobny do uderzania metalu od pasa o plastik (kiedyś miałem źle ułożony pas i ta metalowa końcówka pasa stukała o plastik słupka i dźwięk był podobny). Spróbuje wsadzić papier w ten plastik do którego przymocowany jest pas w słupku, może to pomoże. Chyba że macie jakieś pomysły co to może być.
Pozdrawiam

KingKong
04-05-13, 17:23
mam to samo (też po 3 tysiącach - ach ta japońska precyzja) :) niesamowicie mnie to irytuje. póki co testuję rozwiązanie z zapięciem tylnego pasa za siedzeniem kierowcy, bo mam podejrzenie że to on właśnie wali o plastik. będę nasłuchiwał...

Marynarz1985
04-05-13, 19:51
To jest chyba po to, żeby odwrócić uwagę od piszczących hamulców. Zrobiłem kilka kółek po mieście po nierównych drogach, wsadziłem papier między słupek a ten platik na którym jeździ pas. Jeździłem też z otwartym oknem do końca i tylko z lekko uchylonym. Jak okno otwarte jest na max to nie wiem czy klekocze bo za oknem dużo hałasu. Nic niestety nie pomogło. Poczekam aż ubędzie paliwa z baku bo na razie mam prawie full i chlupocze i może to ten chlupot. Dzięki za pomysł z zapięciem tylnych pasów, zaraz przetestuje. Na razie jedynym rozwiązaniem to słuchanie głośno muzyki :))

Marynarz1985
04-05-13, 23:51
Zapięcie pasów niestety nie pomogło, trzeba szukać przyczyny gdzie indziej, przydałaby się serwisówka do civica to sam bym zajrzał do słupka.

PerfectLife
05-05-13, 11:15
U mnie również na nierównościach to hałasuje. Myślałem, że przewód od CB jakoś naprężył te plastiki ale widzę, że nie tylko u mnie są te dzwięki. Ja przejechałem ok 30 tysiecy i od tego czasu: ten hałas w słupku (od strony kierowcy), do 20 000 musialem często dolewać oleju ale już to minęło. Ale najbardziej co mnie denerwuje to jest siedzenie!!!!!!!!!!!!! Jest wytarte po takim przebiegu! Za rok, dwa już będzie dziura pewnie

bartam
06-05-13, 21:55
U mnie również na nierównościach to hałasuje. Myślałem, że przewód od CB jakoś naprężył te plastiki ale widzę, że nie tylko u mnie są te dzwięki. Ja przejechałem ok 30 tysiecy i od tego czasu: ten hałas w słupku (od strony kierowcy), do 20 000 musialem często dolewać oleju ale już to minęło. Ale najbardziej co mnie denerwuje to jest siedzenie!!!!!!!!!!!!! Jest wytarte po takim przebiegu! Za rok, dwa już będzie dziura pewnie
Wytarte siedzenie po 30 tys km? Jakaś masakra.

Alix
07-05-13, 09:02
Też miałem takie wrażenie z "lepszych" materiałów IX gen. Szmatka przyjemniejsza w dotyku ale na trwałą to nie wyglądała jak welury czy materiał nawet z poprzednika UFO (już nie wpominając o poprzednich genach) :( Ot, postęp. W księgowości :)

dudek_t
07-05-13, 09:28
Zachowując obiektywizm... przejechałem na razie 18000km i szczerze mówiąc fotel kierowcy wygląda jak nowy. No może nie jak nowy bo go jeszcze nie odkurzałem od października ale przetarć, wytarć itp. nie ma na nim żadnych :confused:

william_dr
07-05-13, 10:19
może kolega z 30tys przebiegu wykonuje na fotelu kierowcy jakieś częste i nietypowe rzeczy? Jakże różne od normalnej jazdy samochodem? ]:->

Marynarz1985
07-05-13, 11:32
Sytuacja ze stukającym słupkiem już opanowana. Byłem dzisiaj w ASO, mechanik pojechał na dziurawą drogę i stwierdził że to najprawdopodobniej drzwi się lekko opuściły. Podkręcili drzwi i jak na razie nie stuka. Czas naprawy ok 10 minut, wiec jak Was denerwują dziwne dźwięki z okolic słupka to najlepiej pojechać do ASO.

PerfectLife
07-05-13, 12:21
może kolega z 30tys przebiegu wykonuje na fotelu kierowcy jakieś częste i nietypowe rzeczy? Jakże różne od normalnej jazdy samochodem? ]:->

Jakby tak było to bym nie miał pretensji:) materiał na siedzeniu zrobił się taki jak, np stara koszulka, że takie kulki z materiału są pomechacone.

bartam
07-05-13, 18:16
Jakby tak było to bym nie miał pretensji:) materiał na siedzeniu zrobił się taki jak, np stara koszulka, że takie kulki z materiału są pomechacone.

To trzeba zetrzeć, albo udać się do kogoś od takich materiałów

Alix
08-05-13, 09:39
Nie no po 30 tys. ja bym jechał do ASO niech wymieniają a nie jeszcze płacić za robotę w praktycznie nowym aucie!!! Moje fotele od CRXa w starszej Hondzie mają pewnie grubo ponad 300tys. bo jestem ich 3. właścicielem i ponad 20 lat a poza lekko wygniecionym jednym boczkiem po wypraniu tapicerki gruby welur z czerwonymi wzorkami wygląda jak nowy i jest o klasę przyjemniejszy od tego co mam w UFO (w którym to swoją drogą po 4 latach fotele wyglądają bez zastrzeżeń)...

Grzechuk
26-09-14, 08:42
Witam, nie chcę już zakładać nowego tematu odnośnie dziwnych dźwięków, ale chciałem zapytać użytkowników civiców 1.4 o pewną rzecz, otóż jadąc swoim autem z prędkością obrotową silnika coś około 2500 do 3000, na 4,5,6 begu słyszę jakby taki cichy gwizd, wycie o wysokim tonie, mam wrażenie, że jest to dźwięk wydobywający się z układu napędowego, jakieś koła zębate, bądź mechanizm różnicowy... gdy zwiększam obroty lub zmniejszam ten dźwięk znika, występuje on tylko przy tych mniej więcej obrotach silnika, czy u was też tak jest ? czy coś jest nie tak z moim autem, zastanawiam się czy jechać z tym do serwisu. Wiem, że podobny problem występował w toyotach avensis (nowy model), tam było coś z mechanizmem różnicowym. Trochę mnie to zaniepokoiło, bo auto jest nowe i ma zaledwie 1700 km przebiegu.