Zobacz pełną wersję : Pokrętło regulacji temperatury przekręca się do połowy.
Witam wszystkich forumowiczów
Proszę was o poradę. Pokrętło regulacji temperatury na panelu środkowym przekręca się tylko do połowy (można regulować od zimnego powietrza do środka skali). Dalej nie chce się przekręcić. Jak się do tego zabrać aby wróciło to do normalnego stanu (do dzisiaj działało dobrze)?
Cześć. Spróbuj wyjąć filtr przeciwpyłkowy(jeżeli nie masz klimy to masz do niego łatwy dostęp pod schowkiem:) ) Możliwe że nie masz ramki i filtr wpadł za głęboko i blokuje :) U mnie wystarczyło sięgnąć ręką i działa. Pozdrawiam:)
za pokrętłami jest taki żółty (u mnie żółty) plastikowy element który się szczególnie przy zmianie sezonu blokuje (zastaje) wystarczy jedną ręką kręcić pokrętłem patrząc od spodu, zobaczysz ten element i jak dojdzie do momentu zacięcia drugą ręką pomagasz pokonać opór, kilka powtórzeń wszystko działa jak należy
mam nadzieję że dość jasno się wyraziłem
Tu znajdziesz wskazówki i kierunki poszukiwań - http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=23356
Dzięki za pomoc, zacznę od filtra przeciwpyłkowego (mam nadzieję że na tym się skończy)
Pozdrawiam
Zerknij w kabinie silnika czy czasem zawór nagrzewnicy ci sie nie blokuje na jakimś wężu cieczy chłodzącej, kiedyś tak miałem, kombinowałem z linkami na koncu już wku... zajrzałem od strony silnika i właśnie owy zawór który opierał się na wężu ;(. Zawór sterowany jest linką także łatwo będzie ci go znaleźć. pozdr.
opcja z wyjęciem filtra przeciwpyłkowego nie pomogła, szukam więc dalej opierając się na waszych wskazówkach
[ Dodano: Nie 13 Sty, 2008 ]
Naprawa była prostsza niż się spodziewałem - pociagnałem za linkę od strony kierowcy tak aby zaczęło się ruszać pokretło. Po kilku próbach wszystko się odblokowało :)
Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc