PDA

Zobacz pełną wersję : Brak świateł, nie działający licznik, spadanie obrotów D13B2

civic9413
03-05-13, 08:16
Witam, mam następujący problem z Hondą (V jajko, D13B2):
Co jakiś czas znikają mi całkowicie światła- świeci tylko mijania prawe, ani drogowe ani pozycyjne nie działają, nie działa lewy kierunek, po prostu lewa lampa jest martwa.
do tego przestaje działać prędkościomierz i nabijanie kilometrów, a także przy jeździe przy wciśnięciu sprzęgła obroty lecą do zera i silnik gaśnie. Czy to problem masy? Gdzie poza pokrywą zaworów znajdują się masy w civicu? A może to wina czegoś innego?

raizzo
05-05-13, 22:58
Na początek wykonaj samodiagnostykę i odczytaj kody błędów jakie wywala ci komputer (wszelkie instrukcje jak to zrobić znajdziesz na forum lub w googlach), jak odczytasz kody błędów to je zapodaj wtedy się pomyśli, nie spotkałem się osobiście jeszcze z takim problemem jak twój ale wydaje mi się że masz coś z regulatorem napięcia.

civic9413
07-05-13, 16:32
Komputer nie wyświetla żadnych błędów- ba nawet nie mignie raz kontrolka, tak jakby w ogóle nie działał. Wcześniej działał normalnie.
Natomiast po przekręceniu kluczyka na zapłon z puszki podcisńien da się słyszeć "pstryk", a wcześniej chyba tego nie było.
Jak sprawdzić/ gdzie znaleźć regulator napięcia?

zakit
07-05-13, 19:32
sciagnij manuala albo same schematy, tam masz pokazane wszystkie 16 mas z civica.

raizzo
08-05-13, 17:20
Komputer nie wyświetla żadnych błędów- ba nawet nie mignie raz kontrolka, tak jakby w ogóle nie działał. Wcześniej działał normalnie.
Natomiast po przekręceniu kluczyka na zapłon z puszki podcisńien da się słyszeć "pstryk", a wcześniej chyba tego nie było.
Jak sprawdzić/ gdzie znaleźć regulator napięcia?

Regulator napięcia znajduje się przy alternatorze.

civic9413
08-05-13, 23:08
Trochę dziwne, ponieważ komputer zaczął działać, nie wyświetla żadnych błędów, dioda mrugnie tylko jeden raz licznik działa, jedyny problem to niedziałająca lewa lampa- chyba jest słaba masa, ponieważ podłączyłem syrenę do masy od lampy to ledwie było słychać dźwięk a z drugiej strony wyła aż ogłuchłem. Dziwne, będę grzebał jeszcze

piotrstrojek
16-05-13, 16:31
Taka wskazówka odnośnie lamp i klaksonu - mi się ostatnio przetarła wiązka od klaksonu - jeden kabelek właściwie, na wysokości kielicha - wiązka tarła o niego aż kabel się przetarł - wywklokłem całą wiązkę na wierzch i wymieniłem felerny przewód - klakon ożył. Przy okazji odkryłem że jeszcze jeden kabelek był na najlepszej drodze w tym kierunku, może to będzie wskazówką co się mogło zadziać...