PDA

Zobacz pełną wersję : Radio ciąg dalszy problem

qtrix
02-05-13, 19:50
Witam, pisałem ostatnio na temat radia że nie działa.Myślałem że się spaliło bezpieczniki całe, dzisiaj z ciekawości podpiąłem radio w seicento mamy.Po podpięciu iso i anteny radio dziwnym trafem się włączyło i działa.Ciekawość moja nie znała granic wiec pożyczyłem z seicento radio jvc (nie jest to jakiś super model ) podpiąłem u siebie w hani i właczyło się też bez większego problemu. Gdy postanowiłem ponownie przemienić radia czyli moje wsadzić.Podświetlenie wariowało(mrugało) i radio się nie włączało.Pytanie mam do was osób które się znają albo może dacie jakieś wskazówki. Moja diagnoza jest dziwna lecz to mi przyszło do glowy. Możliwe jest ze kabel od anteny robi zwarcie ? bo gdy NIE jest on podpiety pod radio to radio wgl się nie włącza a gdy wetknę to pulsuje podświetlenie, pytanie nr 2 czy jest możliwe żeby kabel antenowy jak by wspomagał dodatkowo zasilanie radia?. I czy kabel antenowy może robić zwarcie przez co radio pulsuje na podświetleniu ?. Przypomnę ze radio działało co prawda miałem takie obajwy że też pulsowało ale przez noc "naprawiało się" i działało, lecz pewnego dnia po pracy wracając do domu po prostu padło i jest na tym efekcie pulsowania.Powiedzcie mi gdzie leci kabel antenowy w civicu V hb może on jest winowajcą ?. Lub może trzeba podpiąć masę albo coś. Jestem totalnie zielony jeżeli chodzi o elektrykę stąd moje diagnozy mogą wydać się śmieszne lecz jako pierwsze przyszły mi do głowy.Liczę na pomoc ponieważ bez muzyki jak bez ręki :D.

PS.Kable wszystkie od kostek iso zostały polutowane i zgrzane koszulkami wiec one najprawdopodobniej odpadają, lecz zastanawia mnie fakt dlaczego moje radio działą w seicento, a mamy radio jvc działa u mnie. Lecz gdy wsadzę swoje ponownie to już pulsuje a jvc działa.

Mathaeus
02-05-13, 19:58
bezpiecznik pod maska też sprawdzałeś?

qtrix
02-05-13, 21:05
Wszystkie bezpieczniki sprawne, przejrzałem każdy po kolei,pod kierownicą wszystkie i pod maską też. Dziwny problem jest taki ze radio pulsuje tylko gdy jest podpięty kabel antenowy bez niego radio kompletnie nie reaguje. Nie wiem w czym może byc problem, radio sprawne skoro działa w seicento. Najchętniej zmieniłbym kabel antenowy lecz nie wiem gdzie go szukać :D bo wychodzi z miejsca od radia a zaczyna się gdzie ?

marcin_1993
02-05-13, 22:12
Sprawdź masę albo daj ją bezpośrednio na radio. Wydaje mi się, że nie masz masy na kablu i radio próbuję je złapać z anteny

qtrix
02-05-13, 22:15
Też mi się tak zdaję bo efekt jest taki jak pisałem gdy nie podepnę kabla antenowego to radio po prostu jest padnięte nic nie działa a jak podepnę antenowy to mruga. ogólnie radio działało, a teraz potrzebowało by masy?. Jutro zobaczę , radyjko na bank sprawne bo w seicento działą elegancko. Jak macie jakieś inne pomysły śmiało piszcie.:)

Edyta: dzisiaj wziąłem kabel podpiąłem sobie ładnie pod tą śrubkę do masy kabel puściłem pod kolumnę kierownicy i ku mojemu zdziwieniu radio ożyło ! :D. Wszystko pięknie gra tylko mam pytanko do was dobre miejsce jest pod kolumna kierowniczą ?,nie chciałbym żeby mi jakiś spinak poszedł z czasem albo żeby nie rozładowywało mi aku. Jakie są najlepsze miejsca do podpięcia masy.