Zobacz pełną wersję : nie chce palic
Witam
Mam civic z silnikiem d13b2( nietety zagazowana). W sobote nie chciala zapalic na benzynie. Po przelaczeniu na gaz tez nie. Rozgrzalem parownik suszarka i dalej nic dopiero zapalila z holu. ale tylko na gazie. na benzynie gasnie. Wymyslile sobie , ze moze pompe paliwa spalilem( ale kurcze troszke benzyny w baku jest tak okolo 5 litrow). Co to moze byc?
Jak mozna sprawdzic pompe czy dziala. Sprawa dosc pilna w niedziele wyjezdzam na sylwestra :(
Najprosciej poluzowac zasilanie fitra paliwa i zobaczyc czy wycieka paliwo jak przekrecisz kluczyk w stacyjce, jezeli wycieka to znaczy ze dziala i przkaznik i pompa.
Napisz dokladniej czy krecila i nie chciala zapalic, czy nie krecila. Wiecej szczegulow bo nikt Ci nie pomoze, nie bedzie w stanie.
tak krecila. Po rozgrzaniu silnki na gazie pali, na benzynie nie chce. Po przkreceniu kluczyka jest slychac "cyk" pod maska. Mam jeszcze jedno pytanie czy pompa od d13b1 pasuje do d13b2?
TOMEK840123
27-12-07, 12:00
moze pompe paliwa spalilem
A czy w d13b2 jest wogóle pompa przy zbiorniku ?? ?? Przecierz to gaźnikowiec.
Mi sie wydaje że w tym silniku zastosowano mechaniczną pompe. Więc raczej jej nie spaliłeś.
Ale tak czy inaczej nie może chodzić na sucho bo się zatrze ... więc może być i pompa.
Z mechaniczną pompą jest problem bo na krótko jej nie zepniesz. Najprościej otworzyć gaźnik i sprawdzić czy przy kręceniu masz podawane paliwo.... no i tradycyjnie sprawdź czy masz dobrą iskrę.... bo gaz dużo łatwiej się zapala niż benzyna... i może dlatego tylko tak chce z tobą gadać.
mam jeszcze pytanie czy do d13b2 pasuje pompa od d13b1
W d13b2 pompa jest na bloku silnika. wyciaga się przewód który dochodzi do gażnika i sprawdza czy pompuje. pompa jest obok aparatu zapłonowego jak dobrze pamietam
piotrstrojek
27-12-07, 17:10
Proszę...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8d5ac4fb6b159ab2.html
kiedy ostatnio byłes na regulacji gażnika? sprawdz czy komputer nie wyświetla błedów
marcin_mlody
17-01-08, 23:19
Nie byłem w ogóle bo jakoś do niedawna było dobrze... Chciałem dziś zrobić samodiagnostykę ale nie wiedziałem gdzie i jak zrobić zworkę. A co do ustawienia gaźnika to do normalnego gaźnikowca jechać czy raczej każdy warsztat by się tym zajął ?