Zobacz pełną wersję : [Interior] Moonroof Maintenance and rebuild - Civic EJ1/2 & EG
Camellia Racing
02-05-13, 00:28
Witam,
Pamiętam, że wielu pytało i poszukiwało opisów by naprawić swoje szyberdachy. W Internecie, forach tematycznych można znaleźć ciekawe informacje ale niekoniecznie w przypadku szyberdachu Hondy Civic EJ1/2 & EG. Sam przeszukałem dość sporą część tematów i nie znalazłem informacji które tak naprawdę były mi potrzebne. Niestety zmuszony byłem by zabrać się za naprawę metodą prób i błędów.
Poniżej link do opisu naprawy - dość biedny ale jest:
Moonroof maintenance @ Civic-eg.com Forum (http://civic-eg.com/viewtopic.php?p=277643&sid=f9711e5e8ed5d406a021040ce1c63b78)
Dość dobry opis co trzeba zdjąć by zdjąć szyberdach:
Taking off Moonroof @ Honda Tech (http://honda-tech.com/showthread.php?t=2955891)
Temat zamieszczony w linku troszeczkę obrazuje jak to wygląda ale jak już wspomniałem dość ubogo. Poniżej moja wersja:
<W trakcie pisania ;) >
powiem tak w opcji szybkiej i dla logicznie myslacych:) sciagasz podsufitke i boczne plastiki (a chyba kazdy widi gdzie jeszcze bedzie mial cos nie odkrecone) i potem wykrecasz szyberdach:) wiec poradnik mimo ze dobre checi to chyba typowo dla rynku USDM bo tam to maja ze wszystkim problem zeby samemu zrobic. potrzebne narzedzia srubokret krzyzak i klucz nasadka 10tka.
naprawa, tez widac co dokladnie jest do odkrecenia i przeczyszczenia. zreszta w zdecydowanej ilosci psuje sie silniczek a czyszczenie i smarowanie prowadnic to formalnosc aby lekko chodzilo:)
BTW wykrecajac pierwszy raz szyber 3 lata temu zajelo mi to bez zadnego wczesniejszego przygotowania i bez pomocy okolo 30 minut:)
zupelnie bez zlosliwosci ale jak tak dalej bedziemy kopiowac poradniki z usa to dojdzie do tego ze pojawi sie instrukcja jak zmienic kolo... (tak wiem ze sa osoby co nawet tego nie potrafia:)
Camellia Racing
02-05-13, 15:56
W porządku Infi :)
Tak przy okazji moich poszukiwań natrafiłem jeszcze na ciekawą informację z której wynika iż Honda Odyssey (95-98) powinna mieć dokładnie taki sam szyberdach jak nasze EJ1/2 & EG
- oczywiście mówimy o szklanej wersji.
Camellia Racing
02-05-13, 17:54
Kto rozbierał mechanizm na części pierwsze?
http://img195.imageshack.us/img195/9611/imgshackdsc01422.jpg
Ta część chyba nie powinna być wygieta na tych "nóżkach" w środkowej części zdjęcia. Ktoś ma jakieś info, porównanie?
W porządku Infi :)
Tak przy okazji moich poszukiwań natrafiłem jeszcze na ciekawą informację z której wynika iż Honda Odyssey (95-98) powinna mieć dokładnie taki sam szyberdach jak nasze EJ1/2 & EG
- oczywiście mówimy o szklanej wersji.
jedyna honda ktora ma ta sama czesc (ta sama szklana szyba, cala reszta jest inna wiec i tak sie nie zrobi swapu) to Integra DB czyli 4Drzwiowa 95-01 ale tylko sama szyba pasuje do civica hb/qp. mechanizmy sa juz rozne.
Camellia Racing
02-05-13, 19:51
Infi, Odyssey ma dokładnie ten sam szyberdach ;)
Katalog (http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=24058,24059&nplgrp=5&cmodnamepc=ODYSSEY&xcardr=5&dmodyr=1998&carea=KK&ctrsmtyp=4AT&xgrade=EX&nplblk=B__3820)
w takim razie jest druga honda ktora ma szybe ta sama. ale co z tego skoro mechanizm jest inny:( a raczej sama szyba nikogo nie urzadzi bo musi miec reszte, a najciezsza sprawa to i tak podsufitka:( qp to jeszcze sie trafi i to w tanich pieniadzach bo ostatnio za 100zl byla igla , ale do HB podsufitka od szklanego to jest bardzoooo ciezki temat
Camellia Racing
03-05-13, 10:27
INFI !!!
ODYSSEY MA TEN SAM MECHANIZM, SZYBE ITD, ile razy pisac mam az do Ciebie dotrze.
Podsufitka to sprawa w sumie nawet prosta w HB bo to jest to samo co zwykła podsufitka tylko z dziurą. Wyciąć i dokupić uszczelkę maskującą ranty.
INFI !!!
ODYSSEY MA TEN SAM MECHANIZM, SZYBE ITD, ile razy pisac mam az do Ciebie dotrze.
.
widocznie za malo razy bo sprawdzilem oznaczenie szyb, i odyssey ma inna szybe, czesci mechaniczne te same ale szyba ma inny rozmiar.