Zobacz pełną wersję : Wymiana oleju d15b3
Witam,przymierzam się do zmiany oleju i mam kilka pytań. Przebieg w samochodzie to 200tyś jaki polecalibyście olej do tego samochodu który najlepiej się spisze myślałem o jakimś półsyntetyku..Druga sprawa jeżeli poprzedni właściciel nie powiedział mi jaki lany był olej to mogę zmienić markę ? czy może to czymś zaszkodzić przy dłuższej eksploatacji, nie chodzi mi o wlewanie oleju z tesco za 20zł lecz po prostu przerzucenie się powiedzmy z lotos'a na valvoline lub inny.Ostatnie pytanko ile oleju mieści się wgl tak +/- w d15b3 bo w sumie nie wiem w ilu litrową bańkę musiałbym się uzbroić.Pozdrawiam.
witam. bylo juz duzo takich tematow.
zawsze odpowiedz brzmi tak samo...
czy auto pali olej? czy pali go duzo czy w normie?
przy przechodzeniu na inny olej wiele ludzi stosuje płukanke do silnika. I dopiero zalewa inny olej. Ja bym tego do silnika nie wlał ale co kto lubi. Wg uznania.
edyta: zaopatrz się w bańkę 5 litrową. będzie na ew dolewki a i tak do auta wchodzi 3,3 l. Ew po remoncie 4 litry
Sorki że nie użyłem szukajki ale to z lenistwa :X, myślę że to ostatni raz ;D. Hania nie pali oleju, nie dymi no chyba ze jadę do pracy ok 6.00 rano to po prostu jak chodzi na ssaniu to po dymi na biało ale spaliny nie śmierdzą olejem, wiec obstawiam że to para bo potem już jest elegancko.Czyli mówisz że po prostu spuścić cały olej i mogę wlać mu 10w40? czy polecasz jakiś inny rodzaj ?
Wlewaj 10W40, jesli na takim teraz jezdzi :) Nie ma znaczenia czy z Lotosa chcesz przejsc na Valvoline, Motula czy cokolwiek innego, mozesz to smialo zrobic.
P.S.
Lenistwo lenistwem a przyklejony temat o olejach przyklejonym tematem.
Nie trzeba nawet szukac, bo jest on pierwszym na samej gorze w tym dziale i doskonale go widac.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe!!!!!/page176