Zobacz pełną wersję : Piloty do alarmu, a dokładnie ich brak- co można poradzić?
Witam,
niedawno nabyłem Aerodecka, ale nie mam pilotów do obsługi centralnego zamka i alarmu.
Super serwisanci w ASO Largo (Gdynia) powiedzieli że w tym modelu nie było oryginalnego alarmu, bo nie mogą znaleźć w katalogu :aloha:
Czy zakup nowego pilota w ASO załatwi sprawę, tzn. czy będzie można go wkodować jeśli nie posiadam pilotów?
Może jest inna możliwość? Jakieś inne piloty, cokolwiek?
Mam dokładnie ten sam problem w moim MB6... Autoalarm nieskonfigurowany + brak pilotów. Zastanawiam się czy są możliwości rozwiązania tego problemu (opisane wyżej) czy zakładać cały nowy zestaw...
A po czym panowie wnioskujecie. że macie alarmy tylko nie macie pilotów? Może po prostu nie macie żadnych alarmów? Nie ma czegoś takiego jak fabryczny alarm w starszych hondach. Były tylko alarmy, które były montowane w salonach ale z fabrycznymi to to nie ma nic wspólnego. Najczęściej montowane w salonach były alarmy firmy Prestige. Jeśli są jakieś symptomy, że w aucie jest alarm (dioda lub dziura po niej, syrenka gdzieś pod maską) to trzeba odszukać jego pozostałość (centralke) i zobaczyć co to jest. Dopiero wtedy można coś zadziałać.
U mnie jest przy lusterku jakaś dioda (or sth) oraz po prawej stronie przy podsufitce czujnik objętościowy. Dostałem też informację od sprzedającego że alarm jest nieskonfigurowany... (auto sprowadzone z Francji-tam chyba zaginęły piloty, nie wnikam)
Jeśli auto jest z Francji to pewnie ma jakiś nieznany w Polsce alarm i nie dostaniesz pilotów do takiego alarmu, ale trzeba poszukać centralki i zobaczyć co to jest. Nastawiałbym się raczej na nowy zestaw z tym że może da się coś wykorzystać z istniejącej instalacji. Poszukaj pod maską czy jest jakaś syrenka i wygrzeb centralke. Sprzedający mógł Ci powiedzieć cokolwiek na odczepnego żeby tylko sprzedać fure.
U mnie jest przy lusterku jakaś dioda (or sth) oraz po prawej stronie przy podsufitce czujnik objętościowy. Dostałem też informację od sprzedającego że alarm jest nieskonfigurowany... (auto sprowadzone z Francji-tam chyba zaginęły piloty, nie wnikam)
Z tego co mi wiadomo, to o czym piszesz to fabrycznie montowany odbiornik centralnego zamka na pilota firmy Valeo. I w zadnym przypadku nie przesadza to o zainstalowaniu (niefabrycznego) alarmu.
P.S. dorabial ktos w ASO pilota do tego centrala? mam tylko 1 w dodatku nie dzialajacy..
Okay... Znacie koledzy jakiś warsztat godny polecenia gdzie kupię i zamontuję dobry autoalarm oraz gdzie zrobią mi jakieś niestandardowe zabezpieczenie (np. odcięcie zapłonu). Najlepiej Warszawa-Żoliborz; Bemowo; Bielany lub Łomianki...
Jeśli chodzi o zestawy to nie orientuje się w rynku ale na pewno chciałbym żeby nie było to "na sztukę" (oczywiście wiem że nic nie chroni 100%towo), żeby pilot miał atrakcyjny wygląd, żeby mozna było zamontować od razu moduły automatycznego domykania szyb.
na Bielanach slyszalem ze Hadron jest niezly.
Nie ma czegoś takiego jak fabryczny alarm w starszych hondach
jak nie, jak tak... :bicie: w areodecku i 5D jesli macie fabryczne oryginalny hondowski alarm to obok wlacznika gornej lampki i szyber dachu, bedzie taka banka. to jest odbiornik fal z pilota.(wiec jesli macie cos takiego to macie alarm oryginalny i mozna z tym jechac do ASO i niech oni radza, co dalej z fantem robic.)
Nie ma czegoś takiego jak fabryczny alarm w starszych hondach
jak nie, jak tak... :bicie: w areodecku i 5D jesli macie fabryczne oryginalny hondowski alarm to obok wlacznika gornej lampki i szyber dachu, bedzie taka banka. to jest odbiornik fal z pilota.(wiec jesli macie cos takiego to macie alarm oryginalny i mozna z tym jechac do ASO i niech oni radza, co dalej z fantem robic.)
qba1983, wlasnie o tej "bance" pisalem 3 posty wyzej. Mam ja, mam pilota ale alarmu brak. Takze w instrukcji (str 81 i dalsze, edycja wloska) jest opisane tylko zamykania/otwieranie samochodu za pomoca pilota. O alarmie ani slowa. Stad wniosek ze fabrycznie byl tylko centralny na pilota. W salonach moze podlaczali alarmy pod ten fabryczny centralny i stad (mylne) przekonanie ze byl fabryczny alarm.
Oczywiscie moge sie mylic ;-) Gruszka nam pewnie prawde powie.
wlasnie o tej "bance" pisalem 3 posty wyzej. Mam ja, mam pilota ale alarmu brak.
:oops:
Zgadza sie ... to ja glupi :speszony: faktycznie wlasnie tym sie zasugerowalem, ze jak jest oryginalna banka to i alarm jest, a tu nie. zajzalem do manuala i faktycznie pisza tam tylko o keyless entry system także zwracam honor kolego Adrianie i Krzysztofie :poklony:
Gruszka nam pewnie prawde powie.
Adrian, ja nie mam nic do dodania, bo z Krzyskiem wszystko napisaliscie :hinczyk: :)
Choc jesli chodzi o alarm fabryczny (Hondowski) w 5D/Aero, to zdaje mi sie, ze taki faktycznie byl. Oczywiscie nie w PL, ale np. w UK (rynek KE) bylo sporo aut z takim alarmem i piloty byly do niego Hondowskie.
Pozdrawiam,
Tomek
Okay... Znacie koledzy jakiś warsztat godny polecenia gdzie kupię i zamontuję dobry autoalarm oraz gdzie zrobią mi jakieś niestandardowe zabezpieczenie (np. odcięcie zapłonu). Najlepiej Warszawa-Żoliborz; Bemowo; Bielany lub Łomianki...
W sprawie alarmu wal do mnie. jakby coś to pw.
Choc jesli chodzi o alarm fabryczny (Hondowski) w 5D/Aero, to zdaje mi sie, ze taki faktycznie byl. Oczywiscie nie w PL, ale np. w UK (rynek KE) bylo sporo aut z takim alarmem i piloty byly do niego Hondowskie.
jeśli chodzi o te piloty to właśnie oryginalne hondowskie były do centralnego zamka, ale mogę się mylić i gdzieś na dzikim zachodzie były fabryczne alarmy. Pozdro
Moje auto to import ze Szwajcarii i mam na szybach naklejki Honda Alarm, plus przy prawym słupku B w suficie mam czujkę ultradźwiękową, która na 99% jest hondowska.
Witam
mam ten sam problem. Mam bańkę koło lampki i szybera, mam tez czujnik nad prawym słupkiem na bank seryjny i mam diody koło rygli w drzwiach, jednak nie mam syreny tylko alarm jest podłączony pod klakson i działa. Zamkłem kumpla w aucie on otworzył z środka i wył, nawet przy zamykaniu z kluczyka alarm sie uzbraja, a przy otwieraniu rozbraja. Tylko czemu tak wiele nas nie ma tych pilotów co to jakaś plaga dziwne. Kluczyków ma 3 pary a przecież pilota zwykle nosi sie przy kluczykach to skoro nie zgubił kluczyków to gdzie pilot (chyba ze były takie słabe ze sie rozlatywały). Znalazłem kiedyś na jakimś z forum ze jednemu z nas powiedzieli w aso ze jak sie załatwi pilota od innej hondy to ze da sie to zestroić ale nic więcej nie wiem. Nie mogę tego teraz znaleźć, denerwuje mnie juz kluczyk i chce to zrobić.
Jak ktoś coś wie to niech napisze.
Dzwoniłem do Auto Plazy- wszytskie VTi maja alarm na kluczyk, nie wszystkie zaś miały piloty. Najpewniej piloty można dołożyć.
Odkopię, bo mam tę samą sytuację - central i alarm oryginalne, a pilota brak. W ASO pewnie zawołają z 5 stów za dorobienie pilota i programowanie, więc zainteresowałem się uniwersalnymi sterownikami z allegro. Jak myślicie - dobry elektryk zgra taki uniwersal z oryginalnym zestawem, jaki mam w Hani? Zawsze warto trochę pokombinować :aloha:
http://www.allegro.pl/item288128738_sterownik_kazdego_centralnego_zamka_ piekn_piloty.html
Tutaj przykładowa aukcja.
skolopendra
04-01-08, 12:48
Jak myślicie - dobry elektryk zgra taki uniwersal z oryginalnym zestawem,
ciekawy zestaw ,z tego co piszą to problemów mieć nie powinieneś
a tym bardziej elektryk
Kurcze, to chyba się skuszę na ten zestaw, bo faktycznie - po co oryginalny pilot, skoro można podłączyć uniwersalny do istniejącego już zestawu. Myślicie, że nie będzie problemu z alarmem? Może ktoś zakładał już taki sterownik u siebie?
Odkopię, bo mam tę samą sytuację - central i alarm oryginalne, a pilota brak. W ASO pewnie zawołają z 5 stów za dorobienie pilota i programowanie, więc zainteresowałem się uniwersalnymi sterownikami z allegro. Jak myślicie - dobry elektryk zgra taki uniwersal z oryginalnym zestawem, jaki mam w Hani? Zawsze warto trochę pokombinować
elektryk nie powinien mieć żadnych problemów żeby podłączyć coś takiego. Ale czy nie lepiej założyć jakiś alarm i też będzie sterowanie centralnym z pilota? Chodzi mi o to, że co to za alarm (fabryczny) jeśli mozna go wyłączyć z kluczyka? Złodziej robiąc włama i otwierając drzwi wyłącza sobie alarm
Mam aerodeck VTI z Włoch i mam pilota do niego. Faktycznie jest to alarm bez syreny, jest podłączony do klaksonu, jest kontrolka przy ryglu od strony kierowcy i "bańka" w podsufitce. Jedyny problem taki iż pilot działa tylko jak siedzę w środku i wtedy załącza. Oczywiście z kluczyka też załączam i odłączam alarm i jednocześnie centralny alarm.
Jest problem z naprawieniem tego ustrojstwa, poradziłem sobie tak iż wymieniłem piloty i centralę do otwierania z pilota.
Choć prawda jest taka, że jest to alarm trochę dla "picu", bo jak ktoś otworzy drzwi z pręta to i tak wyłączy alarm.
Widzę, że temat już trochę umarł śmiercią naturalną ale zaryzykuje:) U mnie problem jest następujący. Posiadam autoalarm prestige z pilotem oczywiście. Chodzi o to, że lampka alarmu cały czas świeci (w każdym innym samochodzie jaki widziałem mruga po zamknięciu drzwi). Obawiam się, że alarm po prostu nie działa bo przecież będąc wewnątrz kiedy samochód jest zamknięty powinien się załączyć alarm a u mnie cisza. Jak rozwiązać ten problem? Gdzie się z tym udać? Sam jestem niezorientowany w temacie:(
Będąc wewnątrz to może i nie, ale spróbuj wejść, uzbroić wszystko i potem się wydostać ; )
Musiales wlaczyc przypadkiem tryb serwisowy. Samochod Ci sie zamyka ale alarm nie uzbraja i dioda jest ON caly czas. Identyczny objaw mialem jak przypadkiem butem zahaczylem o przelaczniczek (przy lewym czubku buta mniej wiecej - tak jest u mnie) i tez nie wiedzialem o co chodzi.
Pozdro
To zaczynam szukać przełącznika:) Dzięki wielkie.
Panowie podepnę się pod temat, ile może kosztować dorobienie zamykania z pilota ewentualnie montaż centralki alarmu ?
Witam :)
Również miałem problem co prawda bez alarmu ale zgubiłem piloty rozwiązuje to właśnie w ten sposób:
http://www.stig.pl/produkty.php?id_produktu=257&id=302
za 100 zł ( koszt przesyłki, przekaźnika, i jednego siłownika slave ) mam zamiar mieć nowy centralny zamek sterowany z ładnego pilota, funkcje komfort ( domykanie szyb z pilota ) i klapę bagażnika odryglowaną z pilota :)
od razu mówię, opcja nie dla zagorzałych Hondziarzy bo przecież tak fabryka nie montowała ! :):D
EDIT : w tej cenie oczywiście też sterownik !! :D
http://www.stig.pl/produkty.php?id_produktu=257&id=302
za 100 zł ( koszt przesyłki, przekaźnika, i jednego siłownika slave ) mam zamiar mieć nowy centralny zamek sterowany z ładnego pilota, funkcje komfort ( domykanie szyb z pilota ) i klapę bagażnika odryglowaną z pilota
Ten dodatkowy siłownik to do drzwi kierowcy czy do bagażnika?
Kusi mnie aby sobie założyć taki pakiet bo mój pilot oryginalny powoli dogorywa a nie mam drugiego - do tego te szyby i bagażnik były fajnym bonusem. Jak skomplikowany jest montaż (razem z szybami i bagażnikiem)?
Ten dodatkowy siłownik to do drzwi kierowcy czy do bagażnika?
Kusi mnie aby sobie założyć taki pakiet bo mój pilot oryginalny powoli dogorywa a nie mam drugiego - do tego te szyby i bagażnik były fajnym bonusem. Jak skomplikowany jest montaż (razem z szybami i bagażnikiem)?
dodatkowy siłownik do klapy bagażnika, sam wyhaczyłem to niedawno i dzisiaj zamówiłem za 100 zł parę fajnych bajerów a wśród nich najważniejszy - kończący się męczący temat z otwieraniem drzwi kluczykiem. Paczka przyjdzie najprawdopodobniej w poniedziałek, z komentarzy tej firmy widzę że pomagają w montażu dostane specjalny instruktarz pod moją Hondę więc myślę że przy odrobinie smykałki i trochę cierpliwości rozgniotę to sam :) Bagażnik jest już taki temat poszukaj wpisz " klapa bagaznika na pilot " i znajdzie Ci tam kolega się wypowiadał na ten temat.
polecam firme Stig mam jego sterownik centralnego zamka i sprawuje sie idealnie
Musiales wlaczyc przypadkiem tryb serwisowy. Samochod Ci sie zamyka ale alarm nie uzbraja i dioda jest ON caly czas. Identyczny objaw mialem jak przypadkiem butem zahaczylem o przelaczniczek (przy lewym czubku buta mniej wiecej - tak jest u mnie) i tez nie wiedzialem o co chodzi.
Pozdro
Niestety u mnie nie ma tego przy lewej stopie:( Ma ktoś pomysły gdzie jeszcze były "chowane" takie przełączniki?
To szukaj dalej gdzie masz centralke alarmu (bo to zapewne stamtad wychodzi). Moze przy kompie(prawy plastik przy prawym bucie pasazera) moze za kolumna, moze nad kolanami za kiera w tym gaszczu kabli....choroba wie
specjalny instruktarz pod moją Hondę
Jak dostaniesz to wrzuć na forum.:rolleyes:
witam,
odgrzeje trochę kotleta.
posiadam aerodeca 1,8vti o ile dobrze wiem to kupiony w Niemczech w salonie.
alarm mam "fabryczny", taki jak już tu chłopaki pisali, podpięty do klaksonu., brak pilota do z. centralnego.
od niedawna mam nietypowy jak dla mnie przypadek z alarmem.
zamykam drzwi kluczykiem i dosłownie za kilka sekund zaczyna "wyć" alarm (klakson)
nie zawsze zamykanie auta kończy się uruchomieniem alarmu, ale wole mieć głowę spokojna ze alarm nie zbudzi ludzi z całego bloku
jest jakiś prosty sposób żeby odłączyć ten alarm, a przynajmniej sam sygnał dźwiękowy??
tak się składa ze zanim to się stało myślałem o dorobieniu pilota do zamka, ale problem sam mnie wyprzedził, wybieram sie do jakiegoś machera co by ogarnął temat.
jeśli ktoś dorabiał takie piloty niech napisze czy spasiło to z tym "fabrycznym "alarmem, i ewentualnie jaki koszt takiego pilota.