PDA

Zobacz pełną wersję : Alarm ??

imm3
25-12-07, 10:08
Mam problem z alarmem!

Od wczoraj zamilkl nie wydaje z siebie dzwiekow.
Gdy naciskam na pilota, kierunkowskazy daja znac ale zamyka sie tylko centralny zamek, alarm sie nie uzbraja.
Gdy dlugo trzymam przycisniety przycisk wlaczenia/wylaczenia alarmu (chodzi o ta funkcje "panick" ze wymuszam na nim dzwiek) to syrena daje znac.

A i podstawa jak tylko wylacze silnik zapala sie na stale (nie mryga) dioda alarmu nawet jak nic nie naciskam na pilota.

Czy to jakies zwarcie czy moze bezpiecznik ?

Prosze o pomoc i z gory dziekuje:)
Szczesliwy posiadacz hondy :aloha:

skolopendra
25-12-07, 13:27
Czy to jakies zwarcie czy moze bezpiecznik ?

raczej nie
może zmarzł, zawilgotniał
alarmy też się psuja czasami :/

imm3
27-12-07, 16:42
No a coś więcej ?
Gdzie szukać problemu? Gdzie zajrzeć? Od czego zacząć? Nie chce po raz kolejny z tym alarmem jechać do warsztatu :(

81saren
27-12-07, 16:57
zresetuj caly alarm i zaprogramuj od nowa moze sie zawiesil :d

Kosciech
02-01-08, 22:52
Jeśli dioda się świeci na stałe to najprawdopodobniej alarm jest w trybie serwisowym (działa centralny ale alarm się nie uzbraja). Napisz coś więcej jaki to alarm itp.

imm3
03-01-08, 13:48
Alarm jest firmy Python, ale co do modelu to dokładnie nie wiem.
Jeśli dioda się świeci na stałe to najprawdopodobniej alarm jest w trybie serwisowym (działa centralny ale alarm się nie uzbraja). Napisz coś więcej jaki to alarm itp.
Dokładnie tak sie dzieje. Podejrzewam ze hmm coś musiałem przestawić. Ściągałem klemy z akumulatora ale to nic nie pomogło.

Kosciech
03-01-08, 20:08
Czasem niektóre alarmy same potrafią wejśc w stan serwisowy. Rózne alarm mają różne tryby wejścia/wyjścia z trybu serwisowego. Alarmy Pyhton nie są mi dobrze znane ale spróbuj kilku rzeczy. Po pierwsze zobacz czy alarm nie ma gdzieś przełącznika serwisowego takiego pstryczka on/off na kabelku lub przycisku Valet takiego przyciskanego niewielkiego. Może się znajdować gdzieś w oklicach skrzynki bezpieczników. Spróbuj kilku sposobów i może któryś zadziała:
Jeśli jest taki pstryczek lub przycisk:
Włącz zapłon, przełącz przełącznik lub naciśnij przycisk raz lub kilka razy. Efekt powinien być taki, że albo dioda zgaśnie lub inaczej się zachowa (mrygnie) albo syrenka wyda jakiś dźwięk
Jeśli nie ma pstryczka to spróbuj włączyć zapłon i przy włączonym zapłonie nasiśnij przycisk na pilocie. Ściąganie klem nie daje zwykle rezultatów.
Jeśli nie zadziałały powyższe sposoby to podjedź do mnie do roboty, to spróbuje pomóc. Jak coś to pw.