PDA

Zobacz pełną wersję : Czujnik polozenia przepustnicy i czujnik predkosci pojazdu

wojtas99
29-04-13, 15:06
witam,
dzisiaj podczas normalnej jazdy wyskoczyl mi check, zrobilem samodiagnostyke i wyszedl kod 7 (czujnik polozenia przepustnicy) oraz 17 (czujnik predkosci pojazdu). co z tym zrobic? gdzie tego szukac?
civic ej9 d14a4

dzieki.

ma1ster
29-04-13, 15:13
o jeden raz... dwa czujniki by raczej nie padły... zapewne jakieś zwarcie instalacji, może kable się przetarły...

Czujnik położenia przepustnicy możesz bardzo łatwo przebadać woltomierzem, włączasz zapłon, lub odpalasz silnik, już nie pamiętam, i na założonej wtyczce do tego czujnika TPS przekłuwasz szpilką kabel sygnałowy, powinno na tym kablu zmieniać się napięcie od 0,5 do 4,5 wolt w zależności od kąta otwarcia przepustnicy...

Aaa ten czujnik prędkości pojazdu, to na skrzyni jest... licznik działa?

wojtas99
29-04-13, 15:20
licznik dziala...

mozna z tym jezdzic puki co?

ma1ster
29-04-13, 15:30
Skasuj błędy i sprawdź czy się od razu pojawiają z powrotem... widocznie sygnał z czujnika prędkości dociera do licznika, natomiast już do sterownika silnika nie dociera... stąd ten błąd, a licznik działa...

Ja bym to zrobił tak, że co pierwsze odnalazł bym kabel sygnałowy TPS wchodzący do sterownika, i tam założył trójnik i sygnał wprowadził do oscyloskopu, lub jak pisałem woltomierzem można to zbadać...

Później szukać problemu czujnika prędkości...

Jeszcze może być tak że te sygnały idą przez jakiś bezpiecznik, może on być spalony...

Oczywiście jechać można, tylko na check-u masz mapę awaryjną i dość dużo będzie palić, lub jeśli masz reaktor katalityczny sprawny możesz wywołać nadmierną jego pracę i stopić jego konstrukcję wewnętrzną, wtedy będzie do wyrzucenia...