Zobacz pełną wersję : how to reset SRS/airbag light
Witam,
czy ktoś z Was sprawdzał metodę typu "light reset airbag" na autach VIII gen ?
Pytam bo chciałem ją wytestować :-)
Być może znacie inne sposoby na skasowanie kontrolki airbag (srs)?, oprócz użcia HDS oczywiście :-)
Metoda opisana tutaj:
http://www.civicforums.com/forums/197-mechanical-problems-vehicle-issues-fix-forum/350845-honda-civic-2010-lx-how-reset-srs-airbag-light.html
PAli ci się kontrolka SRS?
Jeśli tak to najlepiej podjechać pod kompa (nie musi być hds) do jakiegoś warsztatu i powiedzą gdzie jest problem- co trzeba narawić lub wymienić.
Jeśli auto kiedyś uczestniczyło w kolizji gdzie odpaliły poduszki to po wymianie jaśków trzeba jeszcze wykasować bład z sterownika srs który jest pod lewarkiem biegów lub wymienić moduł srs
Jeśli można to na początek poproszę o odpowiedzi na moje pytania w powyżej.
Auto nie uczestniczyło w kolizji, po prostu pojawiła się kontrolka SRS.
Dodając podłączyłem ELEM + PCMSCAN ale błędu nie widzę, być może znacie, macie namiary na inny soft który znajdzie ten błąd poprzez OBDII i ELEM i pozwoli na skasowanie kontrolki?
Kontrolka nie zapaliła sie bez powodu i gdy zwyczajnie ja skasujesz to potem znowu sie zaświeci. Trzeba znaleść przyczynę pojawienia się błędu potem ją usunąc i na sam koniec skasować błąd z pamięci.
Podobno można odczytac kody błędów SRS bez podłaczania sie pod kompa. Słyszałem że trzeba zewrzeć piny w kostce srs która jest pod deską przy MICU i włąćzyć zapłon Wtedy zacznie mrugać kontrolka srs -ilośc mrugnieć oznacza numer błędu. Dodam ze powyższej informacji nie sprawdzałem i nie wiem czy zadziała na 100%
Drogi "uniu1" zagłębiasz się tam gdzie nie trzeba tak jak napisałem, czekam na odpowiedź na:
czy ktoś z Was sprawdzał metodę typu "light reset airbag" na autach VIII gen ?
Pytam bo chciałem ją wytestować :-)
Być może znacie inne sposoby na skasowanie kontrolki airbag (srs)?, oprócz użcia HDS oczywiście :-)
Metoda opisana tutaj:
http://www.civicforums.com/forums/19...bag-light.html
Jeśli nie znasz się na tym to po prostu nie udzielaj się proszę :-)