Zobacz pełną wersję : Problem ze światłami '97 4d D15Z6
Witam! Mam problem ze światłami w mojej Hani D15Z6. Zacznę od tego że od czasu gdy samochód kupiłem zawsze po przekręceniu kluczyka zapalały się automatycznie światła mijania (nie wiem czy tak ma być w tym modelu czy sobie poprzedni właściciel tak przerobił, auto jest z Danii), tak że nie musiałem się martwić że zapomne włączyć światła. Ostatno jednak przestało to działać w ten sposób i żeby były światła muszę je "normalnie" włączyć samodzielnie, o ile nie zapomne :). Podejrzewam, że to jakis bezpiecznik.
Dodam jeszcze, że w aucie odkąd je mam nie działają wogle światła postojowe, nie wiem czy to ma z czymś związek. Proszę o pomoc, z góry dziekuje! (jeżeli to bezpieczniki to bede wdzieczny za podanie ich numeru)
Jeśli chodzi o bezpieczniki to powinieneś mieć pod pokrywą opis (który jest od czego) po angielsku jest tam opisane także szukaj tam gdzie pisze Light + coś tam, nie pamiętam dokładnie jak to było opisane bo są od zwykłych i długich bezpieczniki. W każdym razie wyjmij i sprawdź czy nie przepalony(drucik w środku będzie wtedy przerwany) A nawet jak byś nie miał tam tej kartki z układem bezpieczników to możesz wszystkie sprawdzić, wyjmując po kolei każdy (jak dobry to wkładasz spowrotem) zajmie ci to z 5 minut góra. Ja tak ostanio robiłem ale u mnie się okazało że mam żarówki przepalone bo świeciły mi tylko postojowe. Co do innych twoich pytań niestety nei mam wiedzy na ten temat :( Ale pewnei ktoś ci tu jeszce poradzi co zrobic...pozdro!!
Zacznę od tego że od czasu gdy samochód kupiłem zawsze po przekręceniu kluczyka zapalały się automatycznie światła mijania
to raczej nie jest wyposarzenie oryginalne twojego samochodu(przynajmniej pierwszy raz o tym slysze zeby honda miala automatyczne wlaczanie swiatel)
najprawdopodobniej poprzedni wlasciciel zamontowal modul do automatycznego wlaczania swiatel, a ten po prostu sie zepsul, lub w samym module jest jakis bezpiecznik. nie szukaj uszkodzonych bezpiecznikow w skrzynce bezpiecznikow, jesli one dzialaja po przekreceniu wlacznika to znaczy ze jest ok. problem jest w module sterujacym. zeby go znalesc, musisz przesledzic pzrewody od wlacaznika do skrzynki z bezpiecznikami, i od skrzynki do samych kloszy. jesli beda gdzies dopiete jakies pzrewody to po nich dojdziesz do modulu, i tam trzeba szukac problemu.
Dodam jeszcze, że w aucie odkąd je mam nie działają wogle światła postojowe, nie wiem czy to ma z czymś związek
Związek najprawdopodobniej ma z przepalonymi żarówkami, sprawdź najpierw żarówki.
A co do włącznika automatycznego to raczej w Civicu nie wystepuje i tak jak koledzy pisali wcześniej trzeba poszukać "nieoryginalnych" przewodów, połaczeń itp.