PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze światłami '97 4d D15Z6

tojalukas
24-12-07, 00:26
Witam! Mam problem ze światłami w mojej Hani D15Z6. Zacznę od tego że od czasu gdy samochód kupiłem zawsze po przekręceniu kluczyka zapalały się automatycznie światła mijania (nie wiem czy tak ma być w tym modelu czy sobie poprzedni właściciel tak przerobił, auto jest z Danii), tak że nie musiałem się martwić że zapomne włączyć światła. Ostatno jednak przestało to działać w ten sposób i żeby były światła muszę je "normalnie" włączyć samodzielnie, o ile nie zapomne :). Podejrzewam, że to jakis bezpiecznik.
Dodam jeszcze, że w aucie odkąd je mam nie działają wogle światła postojowe, nie wiem czy to ma z czymś związek. Proszę o pomoc, z góry dziekuje! (jeżeli to bezpieczniki to bede wdzieczny za podanie ich numeru)

zin
24-12-07, 09:04
Jeśli chodzi o bezpieczniki to powinieneś mieć pod pokrywą opis (który jest od czego) po angielsku jest tam opisane także szukaj tam gdzie pisze Light + coś tam, nie pamiętam dokładnie jak to było opisane bo są od zwykłych i długich bezpieczniki. W każdym razie wyjmij i sprawdź czy nie przepalony(drucik w środku będzie wtedy przerwany) A nawet jak byś nie miał tam tej kartki z układem bezpieczników to możesz wszystkie sprawdzić, wyjmując po kolei każdy (jak dobry to wkładasz spowrotem) zajmie ci to z 5 minut góra. Ja tak ostanio robiłem ale u mnie się okazało że mam żarówki przepalone bo świeciły mi tylko postojowe. Co do innych twoich pytań niestety nei mam wiedzy na ten temat :( Ale pewnei ktoś ci tu jeszce poradzi co zrobic...pozdro!!

qba1983
24-12-07, 09:37
Zacznę od tego że od czasu gdy samochód kupiłem zawsze po przekręceniu kluczyka zapalały się automatycznie światła mijania
to raczej nie jest wyposarzenie oryginalne twojego samochodu(przynajmniej pierwszy raz o tym slysze zeby honda miala automatyczne wlaczanie swiatel)
najprawdopodobniej poprzedni wlasciciel zamontowal modul do automatycznego wlaczania swiatel, a ten po prostu sie zepsul, lub w samym module jest jakis bezpiecznik. nie szukaj uszkodzonych bezpiecznikow w skrzynce bezpiecznikow, jesli one dzialaja po przekreceniu wlacznika to znaczy ze jest ok. problem jest w module sterujacym. zeby go znalesc, musisz przesledzic pzrewody od wlacaznika do skrzynki z bezpiecznikami, i od skrzynki do samych kloszy. jesli beda gdzies dopiete jakies pzrewody to po nich dojdziesz do modulu, i tam trzeba szukac problemu.

kwiatus19
24-12-07, 10:45
Dodam jeszcze, że w aucie odkąd je mam nie działają wogle światła postojowe, nie wiem czy to ma z czymś związek

Związek najprawdopodobniej ma z przepalonymi żarówkami, sprawdź najpierw żarówki.

A co do włącznika automatycznego to raczej w Civicu nie wystepuje i tak jak koledzy pisali wcześniej trzeba poszukać "nieoryginalnych" przewodów, połaczeń itp.