Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D15B2 terkocze, nie chce odpalić

tomey
27-04-13, 21:08
Witam,
Jak w temacie - po przekręceniu kluczyka kontrolki zaczynają szybko mrugać i słychać ciągłe cykanie, terkotanie. Nie słychać silnika, w ogóle jakby nic się pod maską nie działo.
Myślałem, że to wina akumulatora. Ktoś z kablami mnie poratował i odpalił. Jeszcze nawet dwa razy sobie gdzieś pojechałem na zasadzie, że na start ktoś mi z kablami pomaga, a potem byle do celu :)
Wyjąłem akumulator i podłączyłem do prostownika. Rano mierzę napięcie - 12,3. Po godzinie czy dwóch spadło do 11,3 i już się takie utrzymało przez ponad dobę, więc akumulator chyba jest jeszcze jako tako. Włożyłem go do Hondy, ale dalej dyskoteka, terkotanie i ogólnie lipa. W dodatku, niespodzianka, już nawet z kabli nie zapalił.
Odpalił za to z pychu. Dojechałem do celu, zaparkowałem, zgasiłem i ostatnio raz sprawdziłem - dalej terkocze i mrugają kontrolki :/
Stąd dwa pytania: co mogło nawalić i jak to można próbować naprawić? :)

Van_Dal
27-04-13, 22:30
sprawdz mase i wymień ten akumulator ! :>

tomey
28-04-13, 11:02
Ok, dzięki. Akumulator swoją drogą zmienię, muszę poczekać na fundusze. Na razie wystarczy, żeby chociaż z kabli palił. Przepraszam za laicyzm - jak mam sprawdzić masę? Kojarzę tylko kabel od silnika do pasa przedniego.

kris-cf
04-05-13, 14:36
Na 99,8% aku, to że po naładowaniu ma napięcie około 12v to nie znaczy że jest dobry,bo pod obciążeniem na pewno nie trzyma prądu.