Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : civic VII 1.6 zapach benzyny

boomer5
27-04-13, 18:19
Witam.
Mam dosyć dziwną sprawe.
Po jeźdzeniu autem jak się zatrzymam i wysiąde to czuć benzyne teraz cieplej i zapach jest silniejszy...
kiedyś już patrzyłem z kanału czy nie widać jakiegoś pocenia ale wszędzie sucho.
W środku nic nie czuć tylko na zewnątrz, co to może być?
Spotkał ktoś się z czymś takim?

Vampir_Va
27-04-13, 21:20
Zapchany odpowietrznik w zbiorniku paliwa.

boomer5
27-04-13, 23:01
hmm.. a może być że nie przepala i czuć to z wydechu? bo nieznacznie ale wzrosło spalanie

bunkerites
28-04-13, 10:13
lambda?

boomer5
28-04-13, 23:14
lambda.. i tu zaczynają się jaja.. byłem u elektryka podpioł jakiś kombajn do hani i zczytał sondy jedna działa ok. druga (za katem) bardzo skaczą warości na niskich obr. po dodaniu gazu stabilizuje się i pokazuje wartość jaką powinna pokazywać (nie pamiętam już dokładnie ale mówił mi jakie to wartości powinny być) czy możliwe że głupieje sama sonda? bo goścoiu stwierdził że ona jest dobra bo pracuje i PRUBUJE wyregulować dawke i dlatego tak skacze
A wogóle to wyskoczyło mieszanka zbyt uboga. ( co stwierdził że mało powietrza i zalewa silnik)

mloodzian
29-04-13, 00:09
sonda za katem jest tylko sondą diagnostyczna i ona nic nie reguluje. za regulację odpowiada sonda nr 1 przed katem i ona dawkuje

boomer5
30-04-13, 20:46
no ale podobno na podstawie tej drugiej (co ona zczyta) ta pierwasza ustawia.. możliwe że kat się skończył i dlatego tak się dzieje?

LemonR
30-04-13, 21:08
Nie! Pierwsza mierzy zawartość tlenu i podaje wartość do ECU a ten reguluje mieszankę. Druga mierzy wartość tlenu za katem i podaje wartość do ECU a ten na tej podstawie określa sprawność kata.

boomer5
30-04-13, 21:58
to co byś obstawiał? Ja tak pytam po elektryk stwierdził że kat się skończył i druga sonda warjuje i daje więcej paliwa wcześniej zaświecał się check - wymieniłem mapsensor i narazie spokój ale jak paliała więcej tak pali i jak śmierdziało paliwem tak śmierdzi

arekwu
30-04-13, 22:52
Trochę to dziwne. Jakby lambda wariowała czy padła to check by się przecieżcały czas świecił (albo zapalał dość często), że ma np. odczyty spoza skali.
Może coś ze świecami nie tak i nie dopala od czasu do czasu? (tylko by wtedy chyba też był kod 'misfire)'

boomer5
01-05-13, 11:17
Zapala normalnie. Swiece sprawdzałem są ok. opór i przerwa jak w nowych. Tylko okopcone na czarno, a oleju nie ubywa więc to od tego zalewania paliwem.
I co ciekawe od czasu do czasu (ale bardzo żadko) coś ją odtyka i jedzie bardzo żwawo i spalanie wtedy spada. rozkmina jest nie mała. Wkręcałem też ten emulator na sonde (tą tulejke) ale żadnych zmian. Znajomy mi powiedział że troche słychać zawory przy dodawaniu gazu ale ja tego nie słysze. Możliwe że od rozregulowanych zaworów?