Zobacz pełną wersję : el.szyby w 5 gen
witajcie !!! <3 :D
potrzebuje wiedzieć bo
mam hondę civic 5 gen bez el szyb lusterek itp i mam swapa el szyb tzn
wiazki drzwi silowniki szyby i tam jakiś moduł z prawych drzwi chyba taki zielony i wiadomo boczki i przyciski
potrzebuję wiedzieć jak to podłączyć nie mając wiazki w aucie przystosowanej do el szyb
PRZEPRASZAM JAK JUZ TEMAT TAKI JEST PROSZĘ O NIE USUWANIE MOJEGO STRASZNIE GONI MNIE CZAS
I SZUKAM TEZ PO NECIE ALE NIE MA NIC KONKRETNEGO
mk.krzysiek
28-04-13, 08:26
Z tego co mi wiadomo w 5gen fabrycznie wiazki (do kostek w drzwiach) są przystosowane pod elektryczne szyby. Wiec wystarczy dołożenie wiązki w drzwiach, mechanizmy i przełączniki, przekaźnik lub zwora w skrzynce pod kierą i szyby chodzą, no i bezpieczniki od szyb w swoje miejsca oczywiście.
Z tego co mi wiadomo w 5gen fabrycznie wiazki (do kostek w drzwiach) są przystosowane pod elektryczne szyby. Wiec wystarczy dołożenie wiązki w drzwiach, mechanizmy i przełączniki, przekaźnik lub zwora w skrzynce pod kierą i szyby chodzą, no i bezpieczniki od szyb w swoje miejsca oczywiście.
Potrafisz czytać? On nie ma seryjnie wiązki kabinowej, która idzie do drzwi. :mad:
Może to pomoże
http://images44.fotosik.pl/678/ae180485dceb5cbamed.jpg
http://images44.fotosik.pl/678/d9277afe9a0a2129med.jpg
szukam kogoś kto ogarnie mi te szyby u kumpla w aucie zamontowane już są siłowniki itp została elektryka
w okolicach Siemianowic Śląskich pww kto da radę to ogarnąć
mk.krzysiek
28-04-13, 20:37
Potrafisz czytać? On nie ma seryjnie wiązki kabinowej, która idzie do drzwi.
To ciekawe ja też mam(miałem) golasa, nic zero elektryki, nawet centralny jest akcesoryjny (choć oryginalny) a jakoś wiązki są, wątpie zeby jakiś koncern w tamtych czasach bawił się w 5 rodzajów wiązek elektrycznych (z el. szybami, lusterkami zamkiem, dachem i wszystkie tego kombinacje) wiec wiązka była gotowa, o wyposażeniu decydowało to co masz w drzwiach i w skrzynce bezp. Niech ktoś poprawi jak się mylę.
to sie mylisz bo jak ktos kupil wersje zero elektryki to mial juz inna wiazke niz osoba np tylko z szyberkiem bo tam juz byly kable tez pod szyby
mk.krzysiek
28-04-13, 20:58
Aha chyba że tak. To w takim razie cieszę się że moje eg8 jest na tyle wyjątkowe, że po mimo kompletnego golasa wiązki wiązki były na miejscu, łatwiej z szybami poszło:)
Ja w weekend majowy będę robił w swoim eg8 4xel.szybki i zobaczymy czy miałeś rację?
Podepne sie , w moim Eg4 do drzwi dochodza tylko kable pod glosniki nawet taka dziwna wtyczka jest, a z elektryki mam szyber. Dzis patrzalem na dzrwi pasazera tez tylko pod glosniki . Swap elektryki lezy a niewiem jak sie za to zabrac bo wiazki mam tylko w dzrwi .
mk.krzysiek
28-04-13, 23:39
Inside4
no oby były kable:D
kanciaty6
No to skoro masz wiązki w drzwi to już sporo, zostaje podciągniecie do lewych drzwi zasilania L+P przez jakieś bezpieczniki+masa, do prawych drzwi 2 zyły z lewych+zasilanie P. Schemat wyżej masz wiec pewnie najwięcej roboty to zabawa z przeciąganiem kabli przez przelotki, bo dokładania instalacji dużo nie jest szczególnie ze to HB
W golasach zazwyczaj nie ma wiazki na nic.
no oby były kable:D
No to skoro masz wiązki w drzwi to już sporo, zostaje podciągniecie do lewych drzwi zasilania L+P przez jakieś bezpieczniki+masa, do prawych drzwi 2 zyły z lewych+zasilanie P. Schemat wyżej masz wiec pewnie najwięcej roboty to zabawa z przeciąganiem kabli przez przelotki, bo dokładania instalacji dużo nie jest szczególnie ze to HB
Jutro mam dzien wolny wiec sie zabieram za elektryke. Kolego a wytlumaczysz mi jeszcze dlaczego do lewych drzwi czyli kierowcy zasilanie L+P co to jest wogle. Dzis zlozylem sobie calosc na podlodze podlaczylem pod wiazke zasilacz i tylko silniczek buczal. Kurcze wiem ze to proste jest ale moze mi ktos to wytlumaczyc z tymi zasilaniami .