Zobacz pełną wersję : Obroty a temperatura silnika.
witam
gdy zapalę auto(po nocy),obroty utrzymują się na poziomie 1400,rozumiem ssanie, ;)
silnik pracuje nadal ok.5min,obroty nadal 1400,(wskaznik temp.silnika nie drgnął).
po ok.10 min.temp.silnika podnosi się trochę a obroty ok,1200,
dopiero po dłuzszym czasie gdy silnik nabierze normalnej temp(wskazówka na połowie skali),
obroty ok.800,i nie drgną.
wymieniłem świece i krokowy czyszczony+reset kompa klemą minusową(a nie powinno być bezpiecznikiem?)
co możę być przyczyną takich obrotów?
dopiero po dłuzszym czasie gdy silnik nabierze normalnej temp(wskazówka na połowie skali),
obroty ok.800,i nie drgną.
nie romumiem o co ci chodzi, ja w twoim opisie nie widze nic co by mialo oznaczac jakas usterke. po prostu autko sie nagrzewa i przy odpowiedniej temp obroty schodza do 800obr/min - czyli wszystko jest ok, co ty chcesz zmieniac ??
a tak przy okazji, dla autka bedzie lepiej jak nie bedziesz go rozgrzewal na postoju, tylko przy normalnj jezdzie, oczywiscie nie przekraczajac 3 - 3,5tys obr/min
a tak przy okazji, dla autka bedzie lepiej jak nie bedziesz go rozgrzewal na postoju, tylko przy normalnj jezdzie, oczywiscie nie przekraczajac 3 - 3,5tys obr/min
ui mnie jak jest zimny to nie przekraczam 2.5 tyś ;)
ui mnie jak jest zimny to nie przekraczam 2.5 tyś ;)
i bardzo dobrze, czym nizej tym lepiej(oczywiscie bez przesady :aloha: )
ja w twoim opisie nie widze nic co by mialo oznaczac jakas usterke
Dokladnie.
skolopendra
23-12-07, 19:03
to w tym czasie jest problem ??
jak chcesz mieć szybko gorący silnik to po pałuj go do razy na 8tyś ;)
choć na zdrowie mu to nie wyjdzie
ufff,czyli nie musze sie martwic.
pytanie moje z tąd ze wczesniej miałem accorda z 99 roku i obroty na ssaniu to ok1300.a po max.4minutach normalnie 800,
tak więc mogę spać spokojnie, :d
dzieki za odpowiedzi i zyczę WESOłYCH SWIąT :)
[ Dodano: Sro 09 Sty, 2008 ]
a więc winowajcą okazał się TERMOSTAT!,
po prostu nie zamykał się do końca i przez to silnik dłużej się nagrzewał przez co obroty były wysokie(nim nabrał odpowiedniej temperatury),
po wymianie wszystko jest ok.
uffffff,nareszcie problem zażegnany,
pzdr.