Zobacz pełną wersję : Sprzęgło problem
Hondziarz84
25-04-13, 20:23
Witam. Problem następujący-podczas puszczania sprzęgła przy ruszaniu spod świateł jest takie skrzypnięcie. Biegi wchodzą normalnie, płyn w zbiorniczku od sprzęgła jest na normalnym poziomie. Nie ubywa go. Co może być przyczyną? Podczas zmiany biegów żadnych niepokojących dźwięków nie ma. Od czego zacząć sprawdzanie?
Marcin2000
25-04-13, 22:12
Hmm może skrzypi gdzieś linka w pancerzu ale... aby wyeliminować tzw. "piczy włos", spróbuj użyć np. WD40 i wypsikać mocowanie pedału sprzęgła tak jak tylko głeboko sięgniesz...
Hondziarz84
25-04-13, 23:11
Dzięki za poradę, spróbuje jutro może coś to da:)
Ostatnie sprzęgło na linke w civicu było w 1991 roku :)
Pewnie łapa sprzęgła sobie skrzypi w punktach podparcia, trzeba zdjąć gumową osłonę przy wysprzęgliku i przesmarować te punkty.
Hondziarz84
25-04-13, 23:47
Tak mnie to skrzypienie zmartwiło bo jadę na majówkę w góry i nie chciałbym mieć przykrej niespodzianki:) Spróbuje przesmarować i zobaczę czy ustanie. Ktoś mi jeszcze mówił, że to może być wina łożyska oporowego? Ale ono chyba szumi? Fakt, że płyn w układzie sprzęgła dawno nie wymieniany ale on chyba nie ma nic do rzeczy?
Łożysko potrafi szumieć i to na wyciśniętym sprzęgle. Płyn zmienić to akurat nie jest żadna filozofia nawet dla laika :) aczkolwiek raczej nie wpływa on na Twój problem.
Jak napisał mirasek - musisz przesmarować kilka elementów, zobacz sobie w tym filmiku od 6 minuty :)
http://www.youtube.com/watch?v=zeo_Rm0O3gs
Hondziarz84
26-04-13, 12:19
Dzięki za wskazówki postaram się to przesmarować. Chociaż dzisiaj jeździłem i jak ręką odjął żadnego skrzypienia:) Płyn tak profilaktycznie zmienię na pewno nie zaszkodzi:)