Zobacz pełną wersję : probrel z zapłonem...
witam, czytalem sporo o problemach tutaj na forum i nie zauwazylem takiego problemu a tym bardziej rozwiazania mojego..a oto problem. nie wazne czy silnik jest rozgrzany czy zimny nie wazne ile kilometrow przejade chodiz ogolnie o to z epo przekreceniu kluczyka wogole brak odzewu, totalnie nic.. bylem u fachowca i odpalil mi rozrusznik na ktotko i zadziałal odrazu powiedzial zeby problemu szukac u elektryka, odpala mi tak nieraz za 3 razem jak przekrece kluczyk nieraz po 3 minutach siedzenia w samochodzie robi sie to coraz bardziej uciazliwe.... moze zbieg okolicznosci moze nie ale im nizzsza temperatura tym dluzej trwa procedura odpalenia. ... jeszce niedawno sugerowalem sie tym ze wciskalem kilka razy pedaly gazu hamulca i sprzegla i jakis powodowalo szybsze uruchomienie...no chyba ze to tylko moje zludzenie...ma ktos pomysly na rozwiazanie tego problemu? ( siece i akululator sa nowe i napewno to nie to )
Byl juz taki problem.
Prawdopodobnie masz uszkodzona stacyjke. Poszukaj na forum bylo wszystko ladnie opisane i chyba nawet zdjecia sa.
A może przelutuj przekaźnik pompy paliwa. Nie zaszkodzi, a pomóc może...
stacyjka tez nie ( w opisywanych przypadkach sa jakies luzy, nielaczenie objawiajace sie przygasaniem kontrolek itp, jakies kabinacje z odpaleniem poprzez przekrecanie kluczyka dopolowy cofanie, wciskanie go do konca itd...), wszytkie kontrolki na desce z zegarami sie podswietlaja, przewod masowy dochodzacy do silnika tez poprawilem i to nie to.
Kontrolki na desce sie swieca?
Witam,
ja w swojej nie dawno zakupionej Hondzince EJ9 (D14A3) mam ten sam problem co kolega opisuje :/ :/ Teraz gdy jest mrozik na dworze nie chce od razu odpalić. Przekręcam kluczy, kontrolki swieca wszystkie, a jak chce zapalić zero reakcji. Coś tylko pstryknie z prawej strony w śilniku jakby przekaznik i tyle :/ Dziś walczyłem z 15 min. zanim w koncu udalo się ją odpalic. Ale jak już pochodziła troche i ją zgasiłem i ponownie zapaliłem to już nie bylo takiego problemu.
Co to może być, wie ktoś?
Mam nadzieje że nie bede żałował zakupu :/
A może przelutuj przekaźnik pompy paliwa. Nie zaszkodzi, a pomóc może...
skoro koledze nie kreci rozrusznik to przekaznik od pompy paliwa nie ma tu nic do rzeczy.
amoze to immobilaizer ?? jak zachowuje sie zielona kontrolka z kluczykiem ??
+nie mam immobilajzera, mam wersje kanadyjska ale to nie ma chyba zbytnio nic do rzeczy, silnik jak w opisie i ciagle kłopot z ta reakcja....
skolopendra
23-12-07, 19:43
mam ten sam problem co kolega opisuje
nie ten sam
Coś tylko pstryknie z prawej strony w śilniku jakby przekaznik i tyle
to przekaźnik pompy ,wymontuj i prze lutuj
i odpalil mi rozrusznik na ktotko i zadziałal odrazu powiedzial zeby problemu szukac u elektryka,
zapewne podłączył + jakimś kabelkiem do bendiksa rozrusznika i zakręcił od razu :d
ja bym szukał na przekaźniku, w sterowania tego ustrojstwa
to przekaźnik pompy ,wymontuj i prze lutuj
Troche jestem "zielony" w tych sprawach, ale czy ten przekaźnik pompy (rozumiem że paliwowej) powoduje też to, że rozrusznik nawet nie kręci? Bo tak sobie myśle, że powinna tylko pompa nie chodzić a rozusznik powinien kręcić. Ale jeśli faktycznie to przez ten przekaźnik to co dokładnie z nim zrobić?I gdzie on się znajduje? :/
Może to banalne pytania, ale jak to mówią kto pyta nie błądzi ;)
skolopendra
23-12-07, 20:45
że rozrusznik nawet nie kręci?
no nie ,tylko pompa
wiec faktycznie u Ciebie też pasowało by sie przyjrzeć aparatowi wrzutowemu (nie bendiks :hinczyk: )w rozruszniku
jak auto jest zimne to są problemy z odpaleniem ,jak ciepłe ,to ich nie powinno być
jeśli tak jest to wskazuje na aparat który to znajduje sie przy rozruszniku
należy go wtedy wymienić na nowy
kolego w sprzęgło wciskasz ? znajomy ma wersje kanadyjską i rozrusznik nie kręci póki nie wciśnie sprzęgła
sprzeglo jets wciskane wrzucam na 1 bieg i odpalam tak od kiedy kupilem hanie....bo inaczej sie nie da :-)
[ Dodano: Sro 26 Gru, 2007 ]
a jednak stacyjka, mimo ze wszytkie kontroli sa ok to jest jakis luz w niej, teraz musze cos z tym zrobic i bedzie spoko. pozdrawiam