PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z elektryką w kostce w drzwiach VI gen EK3 jak to rozwiązać

wizardPl
24-04-13, 21:40
Cześć Wam! Poprzecierały, pourywały mi się kabelki w kostce lecącej do drzwi kierowcy i nie działa mi opuszczanie szyb oraz głośniki lewa strona i wzmacniacz. Facet co mi to próbuje zrobić nie jest w stanie połączyć wszystkich kabelków bo nie wie, które mają być do których, jedynie 3 kolory zidentyfikował, a jest jeszcze bodajże 5 innych. Polecił mi, żebym kupił taką kostkę z kabelkami problem w tym, że do każdej wersji nadwozia jest inna, a ja potrzebuje do EK3 VI gen iLS, więc cieżko z dostępnością. Pytanie czy posiada ktoś schemat do VI gen, który by ułatwił podłączenie kabli albo jakiś skuteczny najłatwiejszy sposób na ogarnięcie tematu? bo koleś nie chce mi popalić np końcówki mocy. Dziękuje za każdą konkretną poradę!

P4try5
27-04-13, 01:53
zdjac blotnik i boczek.

wypiac kostki z drzwi i gumy z drzwi oraz z sciany grodziowej czy jak to tam i leciec po kablach... nic trudnego zadnych nowych kostek nie kupuj chyba ze to na prawde tragicznie wyglada

moonraker
29-04-13, 01:24
U mnie było podobnie, kable popękały. Tyle, że w moim przypadku kolory kabli się zgadzały. Z kostki wywaliłem kable, przewierciłem ją przez środek wiertłem 20mm i przeprowadziłem nową wiązkę z kabli 1,5mm^2 i 2,5mm^2, polutowałem po obu stronach i chodzi już prawie rok bez najmniejszych problemów. Jedyny minus tego jest taki, że gdyby chcieć zdjąć drzwi to trzeba będzie to lutować jeszcze raz. Niedługo będę robił w ten sam sposób drzwi pasażera bo już sterowanie elektryką lusterka zdechło. Powiem tylko, że nawet gdy kable nie zgadzają się kolorami to mając miernik i głowę do tego można to wszystko poogarniać i tak. Trzeba tylko trochę czasu, kartkę i długopis.