Zobacz pełną wersję : Problem z brakiem dźwięku po podłączeniu do wzmacniacza
Mam następujący problem, a mianowicie po podłączeniu przednich głośników oraz subwoofera do wzmacniacza słychać sam bass wydobywający się ze skrzyni basowej a z przednich głośników już nie bardzo (głośniki grają bardzo cicho nawet na vol. 100%). Dodam że głośniki przednie grają normalnie ale tylko wtedy gdy są podłączone bezpośrednio pod samo radio.
Mój sprzęt to:
- radio Pioneer MVH-1400UB
- wzmacniacz Magnat The Rock 600 (4-kanałowy)
- zestaw odseparowany Helix HELIX B 62C
- głośnik Magnat ShockWave w skrzyni zamkniętej
Wiem że nie jest to sprzęt marzeń ale nie jestem audiofilem więc na moje potrzeby w zupełności wystarcza.
Siema miałem to samo tylko na innym pionku :) musisz radio zresetować i przy początkowych ustawieniach było subwoofer front, a ty musisz dać na rear albo na odwrót :D ja to kombinowałem i wszystko rozbierałem, a tylko tam trzeba było ustwaić ;D
Ok dzięki za podpowiedź jutro sprawdzę i dam znać czy pomogło.
Przestawiłem w radiu tak jak pisałeś i pomogło, sprzęt wreszcie ożył. Po wyregulowaniu wszystkiego pojawił się inny denerwujący a mianowicie na wyłączonym silniku gra to wszystko jak należy ale po odpaleniu silnika słychać w przednich głośnikach piski, które są coraz głośniejsze gdy dam więcej gazu. Szukałem nieco o tych piskach u wujka google i większość pisze że jest to wina alternatora ale u mnie jest to raczej co innego ponieważ nieco ponad miesiąc temu wymieniłem go na całkowicie nowy. Dodam że wczoraj odebrałem wzmacniacz z naprawy, w którym zostały wymienione końcówki mocy przed odbiorem został on jednak przetestowany w innym samochodzie zarówno na włączonym jak i wyłączonym silniku i nie było żadnych pisaków więc raczej on też zostaje wykluczony. Jedynie co przychodzi mi do głowy to radio, które najprawdopodobniej ma spalone bezpieczniki SMD od RCA i dlatego mam zrobioną masę homemade :) tzn. kabelek przylutowany do jednego z wyjść RCA oraz przykręcony do obudowy radia. Czy może myć spalone bezpieczniki SMD mogą być przyczyną pisków w przednich głośnikach?
Plusa masz doprowadzonego prosto z aku ?. Jeśli nie to wina tego.
Zasilanie mam pociągnięte z akumulatora a masę mam podpiętą pod tyle pasy bezpieczeństwa.
Kable syganalowe pewnie leza kolo kabla zasilajacego, zgadlem?
Kable sygnałowe mam pociągnięte prawą stroną (od pasażera) a zasilanie lewą także nie mają ze sobą żadnego styku ani nawet się nie krzyżują ze sobą. Nie wiem co to może być, w dodatku dzisiaj po położeniu nowego kabla zasilającego oraz masowego gra mi tylko subwoofer bez różnicy czy mam włączony czy też wyłączony silnik. Głośniki jedynie grają gdy puszczam sygnał bezpośrednio z radia z pominięciem wzmacniacza (jedynie sub jest podłączony pod wzmacniacz).
Wymieniłem dzisiaj kable sygnałowe na nowe, ale gra to wszystko idealnie do momentu odpalenia silnika wtedy słychać obroty silnika, normalnie ręce już rozkładam.
można się bawić w filtry montowane na kabel +. Mam tak pod CB i coś tam daje. Pokaż jakie masz te sygnałówki może jakąś tanizne kupiłeś ?.
Teraz mam takie kable http://www.sklep.axel2.pl/index.php?products=product&prod_id=948 , przed nimi miałem wrzucone jakieś druty Voice Kraft, które nawet ekranu nie posiadały.
Ekranowane widzę więc nie będzie to wina kabla sygnałowego. Najprawdopodobniej szum idzie od alternatora. pomyśl nad filtrem na kabel plusowy. Jak to nie pomoże to nie wiem.
A mógł byś mi podesłać na PW jak taki filtr wygląda bo nie bardzo wiem o co chodzi.
Ten filtr to jednak chyba nie będzie sie nadawał bo z tego co widzę max 3A może płynąc przez niego. Wpisz na allegroszu filtr przeciwzakłóceniowy
Mam to cudo ale w moim przypadku nie działa i dalej słychać zakłócenia, sprawdzane zarówno od strony radia jak i wzmacniacza. Po weekendzie zaopatrzę się w nowe kable 25mm2 z tym że teraz kupię zamiast dedykowanych kabli do CA kable przeznaczone do spawarki. Przed zakupem jednak dam radio oraz wzmacniacz do jakiegoś serwisu CA żeby mi sprawdzili i ewentualnie wyeliminowali usterkę jeśli się okaże że sprzęt mam dobry wtedy dopiero zaopatrzę się w nowe kabel zasilający oraz masowy.