Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z brakiem dźwięku po podłączeniu do wzmacniacza

raizzo
23-04-13, 20:49
Mam następujący problem, a mianowicie po podłączeniu przednich głośników oraz subwoofera do wzmacniacza słychać sam bass wydobywający się ze skrzyni basowej a z przednich głośników już nie bardzo (głośniki grają bardzo cicho nawet na vol. 100%). Dodam że głośniki przednie grają normalnie ale tylko wtedy gdy są podłączone bezpośrednio pod samo radio.

Mój sprzęt to:

- radio Pioneer MVH-1400UB
- wzmacniacz Magnat The Rock 600 (4-kanałowy)
- zestaw odseparowany Helix HELIX B 62C
- głośnik Magnat ShockWave w skrzyni zamkniętej

Wiem że nie jest to sprzęt marzeń ale nie jestem audiofilem więc na moje potrzeby w zupełności wystarcza.

WiFi
23-04-13, 22:13
Siema miałem to samo tylko na innym pionku :) musisz radio zresetować i przy początkowych ustawieniach było subwoofer front, a ty musisz dać na rear albo na odwrót :D ja to kombinowałem i wszystko rozbierałem, a tylko tam trzeba było ustwaić ;D

raizzo
23-04-13, 22:23
Ok dzięki za podpowiedź jutro sprawdzę i dam znać czy pomogło.

raizzo
24-04-13, 21:45
Przestawiłem w radiu tak jak pisałeś i pomogło, sprzęt wreszcie ożył. Po wyregulowaniu wszystkiego pojawił się inny denerwujący a mianowicie na wyłączonym silniku gra to wszystko jak należy ale po odpaleniu silnika słychać w przednich głośnikach piski, które są coraz głośniejsze gdy dam więcej gazu. Szukałem nieco o tych piskach u wujka google i większość pisze że jest to wina alternatora ale u mnie jest to raczej co innego ponieważ nieco ponad miesiąc temu wymieniłem go na całkowicie nowy. Dodam że wczoraj odebrałem wzmacniacz z naprawy, w którym zostały wymienione końcówki mocy przed odbiorem został on jednak przetestowany w innym samochodzie zarówno na włączonym jak i wyłączonym silniku i nie było żadnych pisaków więc raczej on też zostaje wykluczony. Jedynie co przychodzi mi do głowy to radio, które najprawdopodobniej ma spalone bezpieczniki SMD od RCA i dlatego mam zrobioną masę homemade :) tzn. kabelek przylutowany do jednego z wyjść RCA oraz przykręcony do obudowy radia. Czy może myć spalone bezpieczniki SMD mogą być przyczyną pisków w przednich głośnikach?

karwal128
25-04-13, 14:02
Plusa masz doprowadzonego prosto z aku ?. Jeśli nie to wina tego.

raizzo
25-04-13, 19:04
Zasilanie mam pociągnięte z akumulatora a masę mam podpiętą pod tyle pasy bezpieczeństwa.

Brylant1
25-04-13, 19:22
Kable syganalowe pewnie leza kolo kabla zasilajacego, zgadlem?

raizzo
25-04-13, 19:34
Kable sygnałowe mam pociągnięte prawą stroną (od pasażera) a zasilanie lewą także nie mają ze sobą żadnego styku ani nawet się nie krzyżują ze sobą. Nie wiem co to może być, w dodatku dzisiaj po położeniu nowego kabla zasilającego oraz masowego gra mi tylko subwoofer bez różnicy czy mam włączony czy też wyłączony silnik. Głośniki jedynie grają gdy puszczam sygnał bezpośrednio z radia z pominięciem wzmacniacza (jedynie sub jest podłączony pod wzmacniacz).

raizzo
26-04-13, 14:26
Wymieniłem dzisiaj kable sygnałowe na nowe, ale gra to wszystko idealnie do momentu odpalenia silnika wtedy słychać obroty silnika, normalnie ręce już rozkładam.

karwal128
26-04-13, 19:31
można się bawić w filtry montowane na kabel +. Mam tak pod CB i coś tam daje. Pokaż jakie masz te sygnałówki może jakąś tanizne kupiłeś ?.

raizzo
26-04-13, 20:14
Teraz mam takie kable http://www.sklep.axel2.pl/index.php?products=product&prod_id=948 , przed nimi miałem wrzucone jakieś druty Voice Kraft, które nawet ekranu nie posiadały.

karwal128
27-04-13, 10:16
Ekranowane widzę więc nie będzie to wina kabla sygnałowego. Najprawdopodobniej szum idzie od alternatora. pomyśl nad filtrem na kabel plusowy. Jak to nie pomoże to nie wiem.

raizzo
27-04-13, 11:31
A mógł byś mi podesłać na PW jak taki filtr wygląda bo nie bardzo wiem o co chodzi.

karwal128
27-04-13, 11:42
Ten filtr to jednak chyba nie będzie sie nadawał bo z tego co widzę max 3A może płynąc przez niego. Wpisz na allegroszu filtr przeciwzakłóceniowy

raizzo
27-04-13, 12:41
Mam to cudo ale w moim przypadku nie działa i dalej słychać zakłócenia, sprawdzane zarówno od strony radia jak i wzmacniacza. Po weekendzie zaopatrzę się w nowe kable 25mm2 z tym że teraz kupię zamiast dedykowanych kabli do CA kable przeznaczone do spawarki. Przed zakupem jednak dam radio oraz wzmacniacz do jakiegoś serwisu CA żeby mi sprawdzili i ewentualnie wyeliminowali usterkę jeśli się okaże że sprzęt mam dobry wtedy dopiero zaopatrzę się w nowe kabel zasilający oraz masowy.