Zobacz pe³n± wersjê : pojawi³a sie piana w ch³odnicy
Dzisiaj zauwa¿y³em, ze pojawia³a mi sie piana w ch³odnicy. Ca³y p³yn zosta³ przepompowany do zbiornika wyrównawczego, termostat wydaje mi sie, ¿e jest ok. Jak doda³em gazu i odkrêci³em korek od ch³odnicy to sykne³o, tak jak by sie wytworzy³o podci¶nienie.... czy to jest uszczelka pod g³owica a moze co¶ innego??? poziom oleju jest ok. nie ma ¶ladów wody, uby³o troche p³yny ale du¿o wyrzuci³o go na zewn±trz. Prosze o pomoc
skolopendra
21-12-07, 20:09
a dolewa³e¶ mo¿e ostatnio nowego p³ynu?
A czy podczas uruchamiania zimnego silnika pali ci na wszystkie gary?
Bo je¿eli przez chwilkê po uruchomieniu siê d³awi to p³yn zalewa cylinder - Uszczelka pod g³owic±.
pozdr
dola³ewa³em p³yn a podczas rozruchu zimnego silnika wydaje mi sie, ¿e pracuje na wszystkich cylindrach. Gdy sie rozgrzeje to troszkê silnik pracuje nieregularnie:( Jak mo¿na sprawdziæ czy uszczelka pod g³owica jest dobra?? jest jaka¶ metoda???
patrz na dym;]jak bia³y to uszczelka
Spróbuj najpierw "przedmuchaæ" uk³ad ch³odzenia. We¿ kompresor i wêzykiem który wychodzi ze zbiorniczka wyrównawczego w stronê uk³adu ch³odzenia dmuchaj powietrze ±z zabulgocze w wyrównawczym (tak ¿eby powietrze przesz³o przez ca³y uk³ad. Ja tak mia³em we fiacie, ¿e co¶ by³o przypchane i wystarczy³o lekko tak dmuchn±æ co¶ bulknê³o i obieg siê udro¿ni³. Ale u mnie to nie dzia³a³o ogrzewanie i furka siê grza³a - takie by³y objawy.
skolopendra
22-12-07, 19:44
dola³ewa³em p³yn
czy to by³ ten sam p³yn co w ch³odnicy ??
je¶li dola³e¶ innego p³ynu :/ to piana zapewne z st±d bêdzie
wlewa³em ten sam p³yn, a jeszcze jedno, którego¶ dnia ca³y p³yn z chodnicy znalaz³ sie w zbiorniku wyrównawczym sk±d zasta³ wyrzucony na zewn±trz.
moze sie przycinac termostat co wytwarza wielkie cisnienie i wywala p³yn
Kompresja silnika przedostaje siê do uk³adu ch³odzenia i dlatego go wyrzuca.
Stawiam-uszczelka pod g³owic±.
Jest jeszcze mo¿liwo¶æ ¿e masz zapowietrzony uk³ad ch³odzenia. Odpowietrz go