Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przebicie?

roocky
20-12-07, 23:35
Mam takie pytanie od jakiegos czasu zauważyłem ze podczas wysiadania z samochodu kopie mnie prąd po dotknięciu karoserii?? Co to może byc??Czy spotkaliście sie z tym wcześniej?? i Czy to cos poważnego?

biniu
21-12-07, 00:55
a na jakiej myjce myjesz auto?
jakim szamponem myjesz auto, jesli sam to robisz?

bolon
21-12-07, 04:02
na 98% elektrostatyka:
może sweter
może dywanik
może coś innego
....
nic groźnego do momentu gdy nie chwycisz jakiś wrażliwy układ scalony
dodatkowo możesz spróbować wysiąść nie dotykając karoserii i dotknąć do innego auta (wyeliminujesz jedno ze źródeł Ty/auto)

pzdr

kedzier
21-12-07, 09:48
W moim przypadku zimowa kurtka z podpinką z polaru. Wystarczy zamykać drzwi łapiąc za plastikową klamkę.

jjurgiel
21-12-07, 14:23
ja pracuję przy urządzeniach wytwarzających różne pola EM i jestem przyzwyczajony że wszystko mnie "kopie" i mam już taki nawyk że jak przechodzę obok czegoś metalowego to walę w to ręką takie rozładowanie jest mniej nieprzyjemne niż delikatne dotykanie a jak z auta wysiadam to też najpierw dach klepię a potem drzwi zamykam ;) fizyki nie oszukasz jak się trze to się elektryzuje :aloha:

roocky
21-12-07, 14:52
a na jakiej myjce myjesz auto?
jakim szamponem myjesz auto, jesli sam to robisz?

Myje na myjni bezdotykowej.......

Spróbuje wysiadając dotknąc innego samochodu i zobaczymy....dzieki za pomoc

SPUTNIK1957
21-12-07, 18:15
Spróbuje wysiadając dotknąc innego samochodu i zobaczymy
No i Cię niekopnie :) podczas jazdy samochód się elektryzuje, na to ma wpływ też pogoda w. opisane zjawisko niewystąpi podczas dużej wilgotnośći czyli podczas deszczu ja generalnie gdy wysiadam to niedotykam drzwi tylko nogą zamykam :)
I co jest charakterystyczne i niewiem dlaczego tak się dzieje ale zjawisko to nasila się na wiosnę bez względu jakim samochodem jezdzę ale istnieje też prosta rada a mianowicie rozładować samochód przez jakiś przedmiot czyli np. kluczyk wyjety ze stacyjki, wówczas też nie kopie :)

7zbiniu
21-12-07, 18:34
Kup sobie taki badziewski bacik i przyczep do tyłu, tak żeby dotykało gleby- w dużych fiatach bylo to chyba wyposazenie seryjne ;) - a nic Cię nie kopnie.
Ciekawostka- podobno do samozapłonów na stacjach benzynowych, dochodzi przez to, a nie z telefonów komórkowych- Łowcy Mitów tym się zajmowali.